Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Μουσείο για τον ελληνο-ιρλανδό εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας

Μουσείο για τον ελληνο-ιρλανδό εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας

Αποφάσισαν να ιδρύσουν στην πόλη που γεννήθηκε, τη Λευκάδα, το πρώτο μουσείο στην Ευρώπη που θα είναι αφιερωμένο στη ζωή, αλλά κυρίως στο σημαντικό έργο του.

Ο λόγος για τον Λευκάδιο Χερν (1850-1904) που γεννήθηκε στο πανέμορφο νησί του Ιουνίου πελάγους από πατέρα Ιρλανδό που ήταν στρατιωτικός χειρουργός στο Βρετανικό Σώμα των Επτανήσων και μητέρα ελληνίδα με καταγωγή από τα Κύθηρα.

Σε μικρή ηλικία ο πατέρας του πήρε μετάθεση για την Ινδία και ο Λευκάδιος μετακόμισε με τη μητέρα του στο Δουβλίνο για να ζήσουν με την οικογένεια του πατέρα του. Μετά όμως, από το χωρισμό των γονιών του η μητέρα του επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ ο πεντάχρονος τότε Λευκάδιος κλείστηκε στον εαυτό του. Ένα ατύχημα σε μεγαλύτερη ηλικία τον έκανε να χάσει το ένα του μάτι του, αλλά δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Ταξίδεψε πολύ, εργάστηκε στην Αμερική ως δημοσιογράφος, αλλά εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ιαπωνία όπου παντρεύτηκε τη Σετζούκο Κοϊζούμι.

Αποφάσισε μάλιστα να πάρει το επώνυμο της συζύγου του και ως Γιακούμο Κοϊζούμι ξεκινά να γράφει σπουδαία έργα, κάνοντας γνωστή στη Δύση τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και τον πολιτισμό της και να θεωρηθεί ως ο εθνικός ποιητής της.

Οι πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της αρχαίας Ελλάδας που παρουσιάζουν ομοιότητες με την πολιτιστική παράδοση της Ιαπωνίας βοήθησαν τον Χερν στην κατανόηση του Ιαπωνικού πολιτισμού, με αποτέλεσμα να αποτυπώσει μέσα του την Ελλάδα και την Ιαπωνία, τη Δύση και την Ανατολή, ως ουτοπίες με κοινά χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο Χερν αναφέρει ότι «Εάν κάποιος μεγάλος κλασσικός διανοούμενος, τέλεια εξοικειωμένος με τους τρόπους και τις συνήθειες αυτής της χώρας, έκανε μια λογοτεχνική μελέτη παραλληλισμού της ελληνικής και της ιαπωνικής ζωής και σκέψης, είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο εκπληκτικό όσο και γοητευτικό.» («Έντομα και Ελληνική Ποίηση»). Επίσης, στο έργο του «Όνειρο Καλοκαιρινής Ημέρας» που συνέγραψε κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, κάνει μια περιγραφή, η οποία θυμίζει αφηρημένα τις ημέρες που πέρασε μαζί με τη μητέρα του στη Λευκάδα, ενώ σε γράμμα που απευθύνεται στον αδερφό του ομολογεί την αγάπη του προς τη μητέρα του που αποχωρίστηκε σε πολύ μικρή ηλικία και δεν είδε ποτέ ξανά.

Στις 4 Ιουλίου λοιπόν θα γίνουν τα εγκαίνια του πρώτου μουσείου στον ευρωπαϊκό χώρο, του «Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν» με εκθέματα πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα. Το ιστορικό κέντρο θα στεγάζεται σε ανακαινισμένη αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας και ο επισκέπτης με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών θα μπορεί να περιηγηθεί σε σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χέρν, αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χερν.

Για τη δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας συνεργάζεται με τους Δήμους Kumamoto, Matsue, Shinjuku, Yaizu, το Πανεπιστήμιο Toyama, την οικογένεια Koizumi και τους Genki Miyagi, Τάκη Ευσταθίου, Μαρία Γενιτσαρίου, Masaaki Noda, Τέτη Σώλου και Fumiko Yoneda.

Παράλληλα με τα εγκαίνια στη Λευκάδα θα οργανωθεί ένα τριήμερο αφιερωμένο στον Ιαπωνικό πολιτισμό με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από το θάνατο του Λευκάδιου Χερν. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Στις 5 και 6 Ιουλίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Ionian Blue θα διεξαχθεί το Διεθνές Συμπόσιο «Το Ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν. Από τη Δύση στην Ανατολή». Σε αυτό συμμετέχουν επιστήμονες από την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Τη χώρα μας εκπροσωπούν ο Λευκαδίτης συγγραφέας Σωτήρης Χαλικιάς και ο καθηγητής Δημήτρης Βασιλειάδης. Το Διεθνές Συμπόσιο πραγματοποιείται συμβολικά στη Λευκάδα, τόπο γέννησης του Λευκάδιου Χερν, με σκοπό να ερμηνεύσει το πνεύμα του Λευκάδιου επικεντρώνοντας στο πώς αυτό διαμορφώθηκε μετά από μια ποικιλία επιδράσεων από διαφορετικές κουλτούρες στο ταξίδι της ζωής του. Ένα ταξίδι ζωής που μπορούν από τις 4 Ιουλίου να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στο πανέμορφο νησί του Ιουνίου, επισκεπτόμενοι το «Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν». Και είναι σίγουρο ότι θα μάθετε πολλά για τον ελληνο-ιρλανδικής εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε