Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Οι πρόσφυγες, οι διακινητές, τα όνειρα και η αγωνία της μάνας στην «άλλη μεριά της θάλασσας»

Οι πρόσφυγες, οι διακινητές, τα όνειρα και η αγωνία της μάνας στην «άλλη μεριά της θάλασσας»

Τους Σύριους πρόσφυγες από την αγορά της Σμύρνης μέχρι την επαρχία του Τσανάκαλε ακολούθησαν οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Λάζαρος Μπέλτσιος και ο οπερατέρ Βασίλης Τζόκας  θέλοντας να παρουσιάσουν ολόκληρη την 4,5 ωρών διαδρομή των προσφύγων από την πόλη έως τη βόρεια ακτή της Μυτιλήνης.

Η διαδρομή αυτή «Στην άλλη μεριά της θάλασσας» θα παρουσιαστεί απόψε στο STAR και μιλώντας με τον Τάσο Τέλλογλου για το πώς αποφάσισε να κάνουν αυτή την έρευνα μου είπε πως: «Ακούγαμε διάφορες περιγραφές για το πώς έρχονται οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες και θέλαμε να δούμε τι πραγματικά γίνεται στη μεριά της Τουρκίας. Έπειτα είχαμε μερικά πραγματικά ερωτήματα που προέκυπταν από όσα από όσα ισχυρίζεται η ελληνική δημόσια διοίκηση αλλά και όσα προκύπτουν από την κοινή λογική. Πχ τους αφήνουν οι τουρκικές αρχές ή το φαινόμενο έχει πάρει τέτοια έκταση που δεν είναι σε θέση να το ελέγξουν; Γιατί μετακινήθηκε το κέντρο εκκίνησης σε ένα μήνα από την Κω στη Λέσβο; Πήραμε καλές πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές – εθνικές και υπερεθνικές – είχαμε έναν πολύ καλό Τούρκο φίξερ που μιλούσε και κουρδικά, η διακίνηση γίνεται από πολλούς Κούρδους και ήμασταν… τυχεροί. Ένα κεντρικό ερώτημα που μας απασχολούσε ήταν γιατί ενώ ο πόλεμος στη Συρία διαρκεί 5 χρόνια, εκδηλώθηκε τώρα αυτό το μεγάλο κύμα προσφύγων!

Πώς σας αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, τι σας είπαν; Οι περισσότεροι φοβόντουσαν να μιλήσουν στην κάμερα διότι έχουν ακόμα οικογένεια στη Συρία. Αυτοί ή και μέλη των οικογενειών τους υπηρετούν σε διάφορες μιλίτσιες και δεν ήθελαν να εμφανισθούν. Για τους άλλους, από άλλες χώρες, είχαμε πρόβλημα συνεννόησης καθώς ελάχιστοι μιλούν αγγλικά και δεν μπορούσαμε – λόγω προϋπολογισμού – να έχουμε μεταφραστές στα φαρσί, τα παστού κλπ. Όσοι αποφάσισαν να μιλήσουν ήταν ανοιχτοί σε όλα. Αλλά αυτοί που δέχθηκαν ήταν 1 στους 30 από εκείνους που ρωτάγαμε.

Και οι διακινητές, πώς αντιμετώπισαν τις κάμερες; Οι διακινητές μας ζήτησαν να πειθαρχήσουμε σε κανόνες που εκείνοι έβαλαν. Γενικά πειθαρχήσαμε διότι δεν γίνεται αλλιώς. Είναι οπλισμένοι και όπως θα δείτε όποιος δεν πειθαρχεί στους κανόνες δεν έχει καμία προστασία στις περιοχές που γίνεται η διακίνηση. Δεν τους ενδιέφερε το ότι είμαστε από την Ελλάδα αρκεί που δεν ήμασταν από τουρκικό μέσο.

Με την έρευνα προσπαθήσατε να μάθετε από τους ίδιους τους πρόσφυγες «Γιατί τώρα;», γιατί δηλαδή τόσοι πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους μετά από 5 χρόνια εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία. Τελικά… γιατί τώρα; Η απάντηση του κάθε Σύριου πρόσφυγα είναι διαφορετική. Άλλοι θεωρούν την πολιτική της Μέρκελ ως πρόσκληση, άλλοι πολεμούσαν ή υποστήριζαν την αντιπολίτευση και βλέπουν ότι δεν είναι σε θέση να νικήσουν, άλλοι είναι κυβερνητικοί και η ζωή τους έχει χειροτερεύσει πολύ. Σε άλλους πολλούς είτε στη Συρία είτε στην Τουρκία δεν φτάνουν τα χρήματα, είτε δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Αν σας ζητούσα να μου πείτε την εικόνα που σας «έμεινε» από αυτή την έρευνα, ποια είναι αυτή; Οι μανάδες που δεν αρκούνταν στα σωσίβια του «πακέτου» των διακινητών και επέμεναν να αγοράζουν οι ίδιες σωσίβια στα παιδιά τους. Ήταν πολύ δυνατή εικόνα οι μητέρες που πήγαιναν να αγοράσουν σωσίβια στα παιδιά τους.

Απόψε, τα μεσάνυχτα, μέσα από την έρευνα του STAR «Η άλλη μεριά της θάλασσας: Διασχίζοντας το Αιγαίο με τους πρόσφυγες» με την υπογραφή του Τάσου Τέλλογλου θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή των προσφύγων που «ξεριζώνονται» από τον τόπο τους, «στριμώχνουν» τα όνειρά τους σε μία βάρκα ελπίζοντας σε μία καλύτερη ζωή για αυτούς και τα παιδιά τους…! 

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε