Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Προσπάθειες Τσίπρα να κερδίσει μια “χαμένη” παρτίδα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Σήμερα στις 12 το μεσημέρι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
– Τι πρόκειται να πει ο Αλέξης Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς που αναμένεται να πάνε… για να φύγουν
– Οι επίσημες προσκλήσεις προς τους αρχηγούς έγιναν τηλεφωνικώς από τον Πρωθυπουργό το πρωί της Παρασκευής και ήταν… γεμάτες ένταση.
– Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο Συμβούλιο.
– Γιάννης Πλακιωτάκης σε Τσίπρα: Άργησες να συγκαλέσεις το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
– Φώφη Γεννηματά: “Θα έρθω αλλά δεν θα δεχθώ κουβέντα για το ασφαλιστικό”.
– Σταύρος Θεοδωράκης: “Η κυβέρνηση εξελέγη για να λύσει και το ασφαλιστικό”.

Δύο προτάσεις αναμένεται να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, που είναι προγραμματισμένο για σήμερα στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να… κάμψει τις αντιδράσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός θα προτείνει τη δημιουργία δύο διακομματικών επιτροπών για το Ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όσον αφορά στην επιτροπή για το Ασφαλιστικό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα προτείνει να τεθεί επικεφαλής ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης και θα πρέπει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να βγάλει ένα πόρισμα που θα γίνει δεκτό από όλα τα κόμματα, ώστε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα.
Για την επιτροπή που θα επικεντρωθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Πρωθυπουργός θα προτείνει να συγκροτηθεί με ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2016 και επικεφαλής ένα συνταγματολόγο κύρους. 

Σφοδρές αντιδράσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς

Οι πολιτικοί αρχηγοί προσκλήθηκαν σήμερα τηλεφωνικά από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τους ενημέρωσε για την ατζέντα της συνάντησης.

Με το ΚΚΕ να δηλώνει από την πρώτη στιγμή που δεν πρόκειται να στείλει εκπρόσωπο στο προεδρικό μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις επαφές του από τον μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πλακιωτάκη. Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών, το κλίμα δεν ήταν το καλύτερο.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως τον προσκαλεί στη συνάντηση, η οποία θα είναι για απλή ενημέρωση, σημειώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως δεν ζητάει συναίνεση αλλά είναι ένα βήμα διαλόγου.

Η απάντηση του Γιάννη Πλακιωτάκη στον κ. Τσίπρα ήταν πως θα παραβρεθεί στη συνάντηση αλλά ο πρωθυπουργός… άργησε να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία θα ανταποκριθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι “θα ακούσω τι έχεις να πεις και μετά θα ενημερώσω την Κοινοβουλευτική Ομάδα”.

Έντονος ήταν ο διάλογος που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα, η κα Γεννηματά φέρεται να έθεσε και… προαπαιτούμενα, διαμηνύοντας στον κ. Τσίπρα ότι δεν προτίθεται να συζητήσει το Ασφαλιστικό. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμο να συζητήσει εθνικά θέματα όπως το προσφυγικό.

Μετά την Φώφη Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΄Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Ο κ. Λεβέντης ανταποκρίθηκε θετικά.

Τηλεφωνική επικοινωνία έγινε για τυπικούς λόγους και με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο κ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο. 

Σταύρος Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση εξελέγη για να λύσει και το ασφαλιστικό

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, o Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι περιμένει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό και πως ο Αλέξης Τσίπρας είπε ψέματα στον ελληνικό λαό και πως οφείλει να παραδεχθεί ότι αυτά που έλεγε, ήταν δημαγωγικά και λαϊκίστικα, ζητώντας συγγνώμη.

“Εμείς περιμένουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό. Δεν μπορούμε να έχουμε το νου μας μόνο στους συνταξιούχους, αλλά και στους ανθρώπους της παραγωγής. Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στη Βουλή” δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού για να προσθέσει: “ο πρωθυπουργός θέλει συναίνεση για να έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης και να κυβερνά με τις επιτροπές και τις υποεπιτροπές”.

Όσο για το Ασφαλιστικό, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε “η κυβέρνηση εξελέγη για να λύσει και το ασφαλιστικό” και πρόσθεσε για το Συμβούλιο Αρχηγών “πάμε στη συνάντηση να ακούσουμε τι θέλει να μας πει. Για το ασφαλιστικό θα τοποθετηθούμε στη Βουλή, όταν έρθει η πρόταση”.

“Εμείς δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και όταν λέω εμείς, αναφέρομαι και στον ελληνικό λαό. Οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Να πει ο Τσίπρας ότι τα πράγματα ότι δεν είναι έτσι όπως τα είχα σκεφτεί. Να πει ότι ήταν δημαγωγικά και λαϊκίστικα. Αν παραδεχθεί, εμείς εδώ είμαστε να του δώσουμε προτάσεις. Με κανέναν τρόπο δεν θα βοηθήσουμε την ανερμάτιστη πολιτική Τσίπρα-Καμμένου”, τόνισε, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε