Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Eurogroup: Η Ελλάδα ανοίγει τα χαρτιά της – Με ειρωνεία υποδέχθηκε την κυβέρνηση ο Σόιμπλε – Μπαράζ συσκέψεων Βαρουφάκη

Eurogroup: Η Ελλάδα ανοίγει τα χαρτιά της – Με ειρωνεία υποδέχθηκε την κυβέρνηση ο Σόιμπλε – Μπαράζ συσκέψεων Βαρουφάκη

– Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες
– Σύσκεψη πριν αρχίσει το Γιούρογκρουπ Βαρουφάκη, Δραγασάκη, Λαγκάρντ, Ντάϊσελμπλουμ και Βίζερ
– Με τον Τόμσεν έφτασε η Λαγκάρντ – «Είχαμε μια καλή συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη»
– Μοσκοβισί: ‘Εχουμε όλοι τον ίδιο στόχο, να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη
– Ντάισελμπλουμ: Δεν περιμένω σήμερα αποτέλεσμα
– Παρούσα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι
– Στο 40% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με το Open Europe
– Το σχέδιο για συμφωνία “γέφυρα” μέχρι τον Αύγουστο που θα παρουσιάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP

Το Newsit παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

ΩΡΑ 19.56: Συγκέντρωση υπέρ της Ελλάδας στις Βρυξέλλες


ΩΡΑ 19.40 Tweet με νόημα του Αλέξη Τσίπρα

ΩΡΑ 19.35 Ο Σόιμπλε σκεπτικός…

 ΩΡΑ 19.28
Ο Σόιμπλε “τα λέει” με τον Νράγκι

ΩΡΑ 19.20 Μέσα στην αίθουσα. Η χειραψία Σόιμπλε – Βαρουφάκη

ΩΡΑ 19.10: Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρουσιάζουν αυτή την ώρα στην πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Χουλιαράκης , ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group.



ΩΡΑ 18.50 Λιθουανός υπουργός Οικονομικών: Είναι απίθανο να βγεί η Ελλάδα από το ευρώ. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας αφού οι έλληνες είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος. Θέλω να ακούσω τι θα μας πουν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

ΩΡΑ 18.45: Γάλλος υπουργός Οικονομικών: «Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup. Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: Αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή. Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Και αφετέρου, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν». Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

ΩΡΑ 18.33: Αφιξη της Κριστίν Λαγκάρντ. Συνοδευόταν από τον Πόουλ Τόμσεν. Δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Είχαμε μια καλή συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Τον γνώρισα για πρώτη φορά και ανταλλάξαμε απόψεις», δήλωσε.

ΩΡΑ 18.25: Ξένα ΜΜΕ: Σαν φάντασμα μπήκε στην συνεδρίαση ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το μόνο που είπε είναι ότι ελπίζω να έχουμε μια εποικοδομητική συνάντηση.


ΩΡΑ 18.21: Έφτασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δήλωσε: «Θα ακούσουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, δεν πιστεύω οτι θα έχουμε κάποια απόφαση σήμερα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, εάν επιθυμεί να συνεχίσει το πρόγραμμα, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες. Κάθε χώρα μπορεί να κάνει ότι θέλει, η Ελλαδα όμως πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, ή δε θα έχει καθόλου πρόγραμμα».

ΩΡΑ 18.13: Εφτασε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.

ΩΡΑ 17.49: Πιέρ Μοσκοβισί: Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ: Η σημερινή συνάντηση δεν γίνεται για  καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα. Είναι η ευκαιρία για τους έλληνες να μας παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να δουμε τις αντιδράσεις των υπόλοιπων υπουργών απέναντι σε αυτές. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να είναι στο πλευρό της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμα.
Υπάρχει χώρος για συζητήσεις αλλά πρέπει να κινούμαστε πάντα μέσα στο νομικό πλαίσιο. Εχουμε όλοι τον ίδιο στόχο, να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

ΩΡΑ 17.36: Αυστριακός υπουργός Οικονομικών: Ήρθαμε να ακούσουμε την Ελλάδα αλλά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει. Δεν είναι ότι δεν αποδέχομαι το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά έτσι όπως σέβομαι την απόφαση του ελληνικού λαού, ετσι σέβομαι και τους αυστριακούς φορολογούμενους, είπε.

ΩΡΑ 17.28: Η δεξαμενή σκέψης Open Europe τοποθετεί στο 40% τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα γίνεται στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, δυο πλευρές που σύμφωνα με τον επικεφαλής του think tank είναι και οι πιο σκληροί διαπραγματευτές.

ΩΡΑ: 17.10 Εφτασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Δήλωσε ότι ελπίζει η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Θα ακούσω το νεο έλληνα υπουργό Οικονομικών. Η Ελλάδα είναι ακόμα σε πρόγραμμα, θα ακούσουμε τις νέες ιδέες τους και θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Δεν περιμένω αποτέλεσμα σήμερα, είπε. Όταν ρωτήθηκε αν τελειώνει

Συνάντηση γνωριμίας με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να έχει πριν από τη έναρξη του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο γνώριμός μας από τις ημέρες του στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν (νυν διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ), με τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης είχε μυστική συνάντηση πριν μερικές μέρες στο Παρίσι καθώς και η σύμβουλος του Έλληνα υπουργού Έλενα Παναρίτη.

Για πολλούς είναι η πιο μεγάλη μάχη. Για άλλους είναι μια συνάντηση που απλά θα προετοιμάσει τις δυο πλευρές για την πραγματική μεγάλη μάχη, που δεν είναι άλλη από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Το έκτακτο Eurogroup συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες παρουσία εκτός των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τόσο της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο και του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Υπάρχουν εκτιμήσεις από τις Βρυξέλλες πως δεν αποκλείεται το σημερινό Eurogroup να διαρκέσει περίπου μια ώρα, να ακούσουν δηλαδή το σχέδιο του Έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και να «κλείσουν» τη συνεδρίαση ενόψει τόσο της Συνόδου Κορυφής, αύριο, όσο (κυρίως) ενόψει της επόμενης, τακτικής, συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Αυτός άλλωστε είναι και ο σχεδιασμός των Βρυξελλών: η καθοριστική συνάντηση για την Ελλάδα, όπου θα επιδιωχθεί η λήψη απόφασης, να είναι η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Το γεγονός πως η σημερινή συνεδρίαση δεν θα… τραβήξει θεωρείται και η πληροφορία πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προτίθεται να περάσει το βράδυ στις Βρυξέλλες και θα επιστρέψει αυθημερόν στο Βερολίνο.
Εξάλλου, το Βερολίνο μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρίας φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα: Μην περιμένετε σήμερα απόφαση.

Το πρόγραμμα Βαρουφάκη

Ο Έλληνας υπουργός θα καταθέσει στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης το σχέδιο της Αθήνας, που προβλέπει συμφωνία «γέφυρα», η οποία θα διασφαλίσει μέχρι το καλοκαίρι την χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε να δοθεί χρόνος να επιτευχθεί συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις αξιωματούχων κυβερνήσεων χωρών της ευρωζώνης, προκύπτει ότι μια πολύ μεγάλη ομάδα χωρών, απορρίπτει την ελληνική πρόταση, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του Μνημονίου και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Μεταξύ των χωρών που δεν υποστηρίζουν την πρόταση της κυβέρνησης είναι οι πρώην μνημονιακές Πορτογαλία, Ιρλανδία, καθώς επίσης και η Ισπανία.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη μικρότερη ομάδα υπό τη Γαλλία που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών.

Κάποιες παρασκηνιακές πρωτοβουλίες που είχε αναπτύξει τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης δεν απέφεραν καρπούς, κάτι που προδικάζει μια πολύ δύσκολη συζήτηση απόψε, παρά το γεγονός ότι δεν θα επιδιωχθεί η λήψη αποφάσεων.

Για τις αποψινές συζητήσεις θα ενημερώσει αύριο το βράδυ ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, γιατί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θεωρεί ότι το ελληνικό ζήτημα αφορά μόνο το Εurogroup και εκεί πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε