Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 22 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

'Οσοι είναι άπιστοι έχουν IQ ραδικιού

'Οσοι είναι άπιστοι έχουν IQ ραδικιού
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 02.03.2010 | 23:19
Πρώτη δημοσίευση: 02.03.2010 | 10:19

Μια νέα επιστημονική έρευνα δικαιώνει όσους παραμένουν πιστοί στην σύντροφό τους και το βρίσκει μάλιστα πολύ έξυπνη ιδέα...

Οσοι απατούν τις γυναίκες τους έχουν χαμηλότερο ΙQ, ενώ όσοι είναι πιστοί είναι πανέξυπνοι, λένε οι επιστήμονες.

Το να είσαι πιστός σε κάποιον δείχνει οτι είσαι πιο εξελιγμένο ον, όπως οι γυναίκες λένε οι ερευνητές.
Και το εξηγούν αυτό, οτι δηλαδή οι γυναίκες είναι ήδη πιο «εξελιγμένες», αφού παραμένουν πιστές ακόμη και σε κοινωνίες με καθιερωμένη την πολυγαμία, όπως σε ορισμένες μουσουλμανικές.

«'Οσο πιο έξυπνος είναι ένας άνδρας τόσο λιγότερο πιθανόν είναι να απατήσει το έτερό του ήμισυ» λέει ο δρ Σατόσι Καναζάβα , επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής της Εξελικτικής Ψυχολογίας στη London School of Εconomics.

Η μετάβαση από την πολυγαμία στη μονογαμία ήταν ένα «εξελικτικώς πρωτότυπο» άλμα για τους άνδρες, που ήταν πάντα « ελαφρώς πολυγαμικοί » λέει ο δρ Καναζάβα. Βάσει της ανάλυσής του, οι ευφυείς άνθρωποι υιοθέτησαν τη μονογαμία για να « εξελιχθούν ». Επιπλέον η έρευνά του απέδειξε ότι οι άνδρες που δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό και απατούν τη σύντροφό τους έχουν συνήθως πιο χαμηλό δείκτη ευφυΐας από εκείνους που είναι πιστοί. Η θεωρία δεν περιορίζεται στο ζήτημα της απιστίας. Στη μελέτη του, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Social Ρsychology Quarterly», ο δρ Καζανάβα υποστηρίζει ότι όσο πιο ευφυής είναι ένας άνθρωπος τόσο μικρότερες πιθανότητες έχει να πιστεύει στον Θεό ή να διέπεται από συντηρητικές απόψεις.

Γράφει ότι διαπίστωσε πως οι νέοι ενήλικοι που δήλωναν « πολύ φιλελεύθεροι » είχαν, κατά μέσον όρο, δείκτη ευφυίας 106, ενώ όσοι δήλωναν « πολύ συντηρητικοί » μόλις 95.

Ερμηνεύει τα ευρήματα εκτιμώντας ότι οι εγωιστικές, συντηρητικές συμπεριφορές είναι πιο πρωτόγονες, με τους όρους της θεωρίας της εξέλιξης, ενώ οι πιο αλτρουιστικές και φιλελεύθερες απόψεις είναι πιο εξελιγμένες και πιο συνδεδεμένες με την ευφυΐα. Παρομοίως, όσοι απάντησαν ότι δεν είναι καθόλου θρησκευόμενοι έχουν μέσον όρο δείκτη ευφυίας 103, έναντι 97 που έχουν εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν « πολύ θρησκευόμενοι ».

Σύμφωνα με τον δρ Καζανάβα, οι ευφυέστεροι άνθρωποι είναι πιο ανοικτοί σε νέες ιδέες, ενώ όσοι έχουν πιο χαμηλό δείκτη ευφυΐας έχουν περισσότερες πιθανότητες να πιστεύουν στον Θεό, χαρακτηριστικό που ανήκει στο εξελικτικό μας παρελθόν.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Σπύρος Μπιμπίλας: Τι λέει για τον Στάθη Ψάλτη και την υγεία του; Σπύρος Μπιμπίλας: Τι λέει για τον Στάθη Ψάλτη και την υγεία του;
  2. ΠΑΟΚ - Πανιώνιος: Ένταση στο φινάλε με οπαδούς και διαιτητές! ΠΑΟΚ - Πανιώνιος: Ένταση στο φινάλε με οπαδούς και διαιτητές!
  3. Άδωνις Γεωργιάδης: Ο κ. Τσίπρας κάνει την εξεταστική μόνο για εμένα Άδωνις Γεωργιάδης: Ο κ. Τσίπρας κάνει την εξεταστική μόνο για εμένα
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook