Κόσμος

Ισπανία – Δημοσκόπηση: Αναπόφευκτες οι εκλογές

Η πλειονότητα των Ισπανών πιστεύουν πως θα χρειαστεί να γίνουν νέες εκλογές, δεδομένου ότι οι ηγέτες των κομμάτων δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε έναν βιώσιμο συνασπισμό έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο και δεν ανέδειξαν νικητή με απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση. 

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, διεξάγει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τον τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου, αλλά μέχρι τώρα η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις είναι μικρή.

Ο Σάντεθ δήλωσε την Παρασκευή πως ελπίζει ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για έναν συνασπισμό μέχρι τα τέλη του μηνός και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις αρχές Μαρτίου. Σε περίπτωση αποτυχίας στην ψηφοφορία, υποψήφιοι άλλων κομμάτων θα έχουν άλλους δύο μήνες στη διάθεσή τους προκειμένου να σχηματίσουν μια εναλλακτική πλειοψηφία μέχρι την προκήρυξη νέων εκλογών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρία GAD3 για την εφημερίδα ABC, περίπου το 58% σε σύνολο 800 ερωτηθέντων δήλωσαν πως τα κόμματα δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία και θα διεξαχθούν νέες εκλογές, σχεδόν 5% περισσότεροι απ΄ό,τι ήταν πριν από ένα μήνα.

Ο Σάντσεθ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηρίξει το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και οι διαφωνίες με το κόμμα Podemos, που τάσσεται κατά της λιτότητας, καθιστούν δύσκολη την επίτευξη ενός συνασπισμού αριστερών κομμάτων την οποία προτιμά.

Επιπλέον, η υποστήριξη μόνον των Podemos δεν θα ήταν αρκετή. Οι Σοσιαλιστές θα χρειάζονταν την υποστήριξη τουλάχιστον τριών κομμάτων και την αποχή άλλων προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.
Ο Σάντσεθ, το κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Δεκεμβρίου, θέλει να αποφύγει την επιστροφή στις κάλπες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το Podemos θα ξεπεράσει τους Σοσιαλιστές σε περίπτωση που διεξαχθούν νέες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αρκούδες έκαναν «κατάληψη» στο χωριό Μπέλομπραντ στο Κόσοβο - Το δημοτικό σχολείο έβγαλε προειδοποίηση ότι οι μαθητές κινδυνεύουν
Σε βίντεο που τράβηξαν οι κάτοικοι οι αρκούδες φαίνονται κάνουν βόλτες, εξερευνώντας κήπους και αναποδογυρίζουν έπιπλα, αναζητώντας τροφή, ενώ πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να ανοίγουν μεγάλα, άσπρα σακιά με ζάχαρη
Αρκούδες
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κλιματική κρίση είναι υγειονομική – «Ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση»
«Η υγεία είναι ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση, όμως εδώ και πολύ καιρό, αποτελεί υποσημείωση στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα»
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κλιματική κρίση είναι υγειονομική – «Ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση»
ΗΠΑ: Ο εγγονός του Τζον Φ. Κένεντι κατεβαίνει στην πολιτική – Ο Τζακ Σλόσμπεργκ διεκδικεί έδρα στο Κογκρέσο
Ο 32χρονος Τζακ Σλόσμπεργκ, εγγονός του Τζον Φ. Κένεντι, κατεβαίνει με τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026, διεκδικώντας έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Νέα Υόρκη
Ο εγγονός του προέδρου Κένεντι, Τζακ Σλοςμπεργκ