Πολιτική

Αποκαλύψεις από Le Monde για την πενταμερή στο Βερολίνο: Υπήρχε σχέδιο συμφωνίας, αλλά το μπλόκαρε το ΔΝΤ – Λευκός καπνός στις 5 Ιουνίου;

- “Ελλάδα: Η Μέρκελ και ο Ολάντ ασκούν πιέσεις για μια κατάληξη σε συμφωνία” γράφει το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας
- Το θέμα των συντάξεων παραμένει σημείο έντασης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ που ζητά νέες μειώσεις
- Πρόβλημα και το επίπεδο του ελλείμματος για το 2015
- Το Βερολίνο δεν θέλει το ελληνικό θέμα να κυριαρχήσει στη Σύνοδο κορυφής του G7 που θα γίνει στη Γερμανία από τις 7 Ιουνίου

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, μιας και -όπως φαίνεται- έχουν αναλάβει να γεφυρώσουν τις διαφορές με το αυστηρό ΔΝΤ, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

“Ελλάδα: Η Μέρκελ και ο Ολάντ ασκούν πιέσεις για μια κατάληξη σε συμφωνία” γράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Le Monde”, ενώ στις οικονομικές σελίδες ο τίτλος είναι ακόμα πιο καταφατικός: “ Ολάντ και Μέρκελ, θέλουν μια συμφωνία” τονίζεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ ένα σχέδιο συμφωνίας υπήρχε χθες στις διαπραγματεύσεις”, οι δυσκολίες όμως προέρχονται από το ΔΝΤ. Το θέμα των συντάξεων παραμένει σημείο έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ που αξιώνει νέες μειώσεις. Επίσης, το επίπεδο του ελλείμματος για το 2015, δημιουργεί και αυτό πρόβλημα, καθ’ ότι οι πιστωτές απαιτούν 2 δις ευρώ επιπλέον οικονομίες, υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα.
 
Αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο, που διήρκησε δυόμιση ώρες, ο ανταποκριτής της “Le Monde” τονίσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ θέλησαν να δώσουν “μια αποφασιστική πολιτική ώθηση”. Όπως αποκαλύπτει, ο Ολάντ αποχώρησε πρώτος τα μεσάνυχτα ενώ η Κ. Λαγκάρντ έμεινε έως σχεδόν την μια το πρωί στο γραφείο της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Φ. Ολάντ και η Α. Μέρκελ “θέλουν να βγουν γρήγορα από το αδιέξοδο στο οποίο ευρίσκεται η ευρωζώνη (….) και σήμερα προβλέπεται μια νέα συνάντηση για το Brussels group, το οποίο θα επιχειρήσει να οριστικοποιήσει ένα “σχέδιο” συμφωνίας. Αν τα καταφέρουν, θα μπορούσε να σταλεί στην Αθήνα για έγκριση”.

Το Παρίσι ελπίζει για μια συμφωνία γύρω στις 5 Ιουνίου, αλλά και το Βερολίνο δεν θα ήθελε το ελληνικό θέμα να κυριαρχήσει στη Σύνοδο κορυφής του G7 που θα γίνει στη Γερμανία ( Elmau) από τις 7 Ιουνίου, τονίζεται.

Ο χαρακτήρας του “επείγοντος” για συμφωνία αφορά και την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τον συντάκτη, “διστάζει να στείλει την πρώτη επιταγή των 300 εκ στο ΔΝΤ, χωρίς τη σιγουριά μιας συμφωνίας (…) καθ’ ότι υπάρχουν και οι άλλες δόσεις που ακολουθούν, ενώ επιπλέον είναι απαραίτητη η συμφωνία του Eurogroup και στη συνέχεια η επικύρωση από μερικά εθνικά κοινοβούλια, ανάμεσα στα οποία και το γερμανικό”.
 
Παρ’ όλα αυτά το ΔΝΤ “βρίσκεται σε μια λεπτή θέση” εκτιμά η “Le Monde”, γιατί δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι κάνει μια εξαίρεση για την Ελλάδα. Πολλές αναδυόμενες χώρες θεωρούν ότι το ΔΝΤ έχει ήδη κάνει πολλές διευκολύνσεις στην Αθήνα, επισημαίνει.

“Ωστόσο, ούτε το Παρίσι, ούτε οι Βρυξέλλες, αλλά ούτε και το Βερολίνο προτίθενται να υπογράψουν μια συμφωνία με την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ, που ήταν το πρώτο που ανταποκρίθηκε και έτρεξε να βοηθήσει την Ελλάδα το 2010. Τον Μάϊο του 2010, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί και οι Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε, είχαν θελήσει να βοηθήσουν την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ”.

“Ηταν η Καγκελάριος που επέβαλε το ΔΝΤ και είχε δίκιο” φέρεται να αναγνωρίζει σήμερα ο Β. Σόιμπλε” καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Το ενδεχόμενο καταλογισμού ευθυνών και στον πρωθυπουργό και η διαφωνία Φάμελλου με Φαραντούρη
Στην Κουμουνδούρου, δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει εάν θα  βάλουν στο κάδρο των ευθυνών και τον πρωθυπουργό
Το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ