Οικονομία

Αφήστε τον ΕΝΦΙΑ, πιάστε τις λίστες…

Αγαπητοί αναγνώστες του Newsit (συνοδοιπόρους θα μπορούσα να σας αποκαλέσω αν ο όρος δεν ήταν πολιτικά φορτισμένος μιας και ο χαρακτηρισμός επισκέπτες είναι πολύ ρηχός για να εκφράσει την ποιότητα, το βάθος και την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εσάς και το Newsit) από σήμερα είμαι και εγώ μέλος της ομάδας που έφερε αυτό τον ιστότπο στην κορυφή.

Από τη στήλη αυτή θα επιχειρούμε να φωτίζουμε, να σχολιάζουμε, να κρίνουμε, να κατακρίνουμε ή και να επαινούμε τα τεκταινόμενα κυρίως στο χώρο της οικονομίας με την ευρύτερη έννοια του όρου.
Θα θέλαμε να είμαστε στην ευχάριστη θέση να εκφράζουμε επαίνους, γιατί αυτό θα σήμαινε πως η χώρα βαδίζει στο δρόμο που ονειρεύονται οι πολίτες. Αλλά δυστυχώς δεν θα μας το επιτρέπουν εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις και το τελευταίο παράδειγμα είναι ο φόρος στα ακίνητα, ο οποίος παραμένει άδικος παρά τις διορθώσεις, φορομπηχτικός παρά τις μειώσεις και προπαντός αντιαναπτυξιακός.
Θα θυμάστε πως τα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης η οικοδομή θεωρούταν και ήταν η ατμομηχανή της οικονομίας. Χάρη σε αυτή η ελληνική οικοδομή αυξανόταν με ρυθμούς της τάξης του 4 και 5% , απασχολούνταν περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι, ενώ εκατοντάδες κλάδοι της οικονομίας άνθιζαν χάρη στην οικοδομή και το όνειρο του νεοέλληνα για ιδιόκτητο κεραμίδι.
Η κάμψη της οικοδομής ξεκίνησε με την εφαρμογή του ΦΠΑ, ακολούθως η οικονομική κρίση της επέφερε καίριο πλήγμα για να δώσουν τη χαριστική βολή οι φόροι των τελευταίων τριών χρόνων.
Θυμάμαι πως η υπουργική εντολή προς συμβούλους και γραφειοκράτες του υπουργείου Οικονομικών ήταν βρείτε μου φόρους που θα αποφέρουν 2 δισ. ευρώ και να μην προέρχονται από τις ίδιες πηγές.
Και οι …φωτισμένοι υπέδειξαν τα ακίνητα βυθίζοντας την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση, οδηγώντας περισσότερους εργαζόμενους στην ανεργία και βάζοντας “λουκέτο” σε επιχειρήσεις που ως τότε άντεχαν. Τόσο μελετημένο ήταν το μέτρο!
Μα, υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα θα αντιτείνουν οι υποστηρικτές του ΕΝΦΙΑ. Ασφαλώς. Ομως, υπάρχουν και λύσεις αρκεί η κυβέρνηση να προσεγγίσει το ζήτημα ανοιχτόμυαλα και με κριτήριο την ανάπτυξη την οποία τον τελευταίο καιρό τόσο λιβανίζει.
Λεφτά υπάρχουν θα λέγαμε, Οχι, όμως στα ακίνητα, αλλά …στις λίστες Λαγκάρντ, των 55.000 καταθετών που έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό και άλλων φοροφυγάδων. Ομως, δυστυχώς δεν υπάρχει θέληση να αντιμετωπιστούν όπως τα ακίνητα ή τα πολυτελή αυτοκίνητα. Οπότε ΕΝΦΙΑ και ιδιοκτήτες …στα κάγκελα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Τέλος στη «φυλακή για χρέη» – Τρεις μεγάλες ανατροπές στο νέο πολυνομοσχέδιο για οφειλέτες
Στο νέο νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr ο ΥΠΟΙΚ Κυριάκος Πιερρακάκης ο βασικός κορμός του αφορά τις σχολάζουσες κληρονομιές, τα άρθρα 179 – 181 εισάγουν σημαντικές ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, αλλάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο για χιλιάδες οφειλέτες
She always keeps all her receipts
Έρχεται ενιαίο ποινολόγιο για POS – IRIS και εξωδικαστική επίλυση των φορολογικών διαφορών με την Εφορία
Με επέκταση του ισχύοντος πλαισίου των προστίμων και στις νέες μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών όπως το IRIS, θα πραγματοποιηθούν βελτιώσεις στη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών
Euro coins. Euro money. Euro currency.Coins stacked on each other in different positions.
Στο κάδρο της αξιοποίησης οι σχολάζουσες και κοινωφελείς περιουσίες – Στο βάθος ενιαίος φορέας για όλα ακίνητα του Δημοσίου
Τα επερχόμενα μητρώα των κοινωφελών και σχολαζουσών περιουσιών θα βρίσκονται διαλειτουργικότητα με το κεντρικό Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας του δημοσίου
Ακίνητα στην Αθήνα