Ελλάδα

Έκλειψη ηλίου σήμερα ορατή και από την Ελλάδα

Δείτε σε ποιές περιοχές και ποιά ώρα μπορείτε να δείτε την έκλειψη. Προσοχή: Χρειάζονται ειδικά φίλτρα προς αποφυγή σοβαρής οφθαλμολογικής βλάβης ενώ τα απλά γυαλιά ηλίου δεν παρέχουν επαρκή προστασία.

Έκλειψη ηλίου θα πραγματοποιηθεί μετά τις 3 το μεσημέρι και θα είναι ορατή ως μερική στην Αφρική, τη νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και περιοχές της Αμερικής. Στην Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μικρή κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη, ενώ σε άλλες περιοχές του κόσμου θα γίνει αντιληπτή ως ολική.

Χρειάζονται ειδικά ηλιακά φίλτρα για την παρατήρηση της έκλειψης με κιάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τους αστρονόμους, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, η Σελήνη θα καλύψει σε ποσοστό έως 10% τον ηλιακό δίσκο στη νότια Ελλάδα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα η κάλυψη θα είναι μικρότερη. Αντίστοιχα, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι μεγαλύτερη στη νότια Ελλάδα (π.χ. πάνω από μια ώρα στην Κρήτη) και μικρότερη στη Βόρεια Ελλάδα (π.χ. περίπου μισή ώρα στη Θεσσαλονίκη).

Αναλυτικότερα, στην Αθήνα η έκλειψη θα διαρκέσει από 15:08 έως 16:05, στη Θεσσαλονίκη από 15:16 έως 15:47, στην Πάτρα από 15:06 έως 16:00 και στα Χανιά από 15:04 έως 16:17. Το μέγιστο της έκλειψης θα λάβει χώρα περίπου στο μέσον αυτών των χρονικών διαστημάτων.

Αν κανείς παρακολουθήσει την έκλειψη με γυμνά μάτια, διατρέχει κίνδυνο σοβαρής οφθαλμολογικής βλάβης.

Η έκλειψη θεωρείται σπάνια, επειδή είναι «υβριδική», δηλαδή στην Ελλάδα θα είναι ορατή ως μερική, αλλά σε άλλα μέρη της Γης θα είναι ορατή ως ολική. Οι υβριδικές εκλείψεις είναι ορατές ως ολικές σε κάποιες περιοχές του «μονοπατιού» της έκλειψης και ως δακτυλιοειδείς σε άλλες περιοχές.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μονοπάτι της ολικής έκλειψης θα διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό, τη δυτική και την κεντρική Αφρική (η Γκαμπόν θα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ολική έκλειψη, διάρκειας περίπου ενός λεπτού).
Τα απλά γυαλιά ηλίου δεν παρέχουν επαρκή προστασία.

Η επόμενη έκλειψη ηλίου, που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα γίνει το Μάρτιο του 2015.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μονοπάτι της ολικής έκλειψης θα διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό, τη δυτική και την κεντρική Αφρική (η Γκαμπόν θα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ολική έκλειψη, διάρκειας περίπου ενός λεπτού).

Διαβάστε

Αυτός είναι ο πιο μακρινός γαλαξίας (ΦΩΤΟ) 

Πότε η Γη θα “ψηθεί” από τον ήλιο 

Είναι μικροί, κρύοι, καφέ και… αποτυχημένοι! 

Θα έχει κακοκαιρία στο… διάστημα!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νέα δεδομένα για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου - Ισχαιμικό επεισόδιο «δείχνουν» οι ιστολογικές εξετάσεις του 39χρονου
Οι ιστολογικές εξετάσεις εστιάζονται στο συμπέρασμα ισχαιμικού επεισοδίου, δηλαδή να πέθανε ο 39χρονος από κάποιο πρόβλημα στην καρδιά, λόγω εξάντλησης και υποθερμίας
Ο Βασίλης Καλογήρου και το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του
Η Ειρήνη Μουρτζούκου ξανά μαζί με τη μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη – Που εστιάζονται οι έρευνες για τον θάνατο του Παναγιωτάκη
Η Ειρήνη Μουρτζούκου είναι ξανά μαζί με την μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη, παρά το γεγονός πως μέχρι και πριν λίγο καιρό την κατηγορούσε...
Ειρήνη Μουρτζούκου
«Δεν είναι αυτό το πόδι μου» ούρλιαζε σε κατάσταση σοκ ο 16χρονος που τραυματίστηκε από φορτηγό στον Μαραθώνα
«Καθόμουν στο πεζοδρόμιο και κανονικά το φορτηγό έπρεπε να είχε στρίψει. Δεν έστριψε, ήρθε ευθεία προς εμένα με πολύ ταχύτητα», περιγράφει ο 16χρονος μαθητής
Το σημείο του τροχαίου στη Λεωφόρο Μαραθώνος
«Πυρά» Καρυστιανού κατά Κασσελάκη για τα Τέμπη - «Ποιόν εξυπηρετείτε;»
«Για ποιον λόγο κύριε Κασελάκη, μιλάτε για ενδεχόμενο συσχετισμό των ελαιών σιλικόνης μετασχηματιστών της Siemens με την Πυρόσφαιρα που στέρησε το οξυγόνο και κατέκαψε τα παιδιά μας;» γράφει η Μαρία Καρυστιανού
Η Μαρία Καρυστιανού και ο Στέφανος Κασσελάκης 8