Κόσμος

Ομπάμα: Διακιολογημένες οι ανησυχίες για τις παρακολουθήσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα σε τηλεοπτική συνέντευξή του δήλωσε πως κατανοεί τις "δικαιολογημένες" ανησυχίες των συμπολιτών τους για τις παρακολουθήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, ότι έχει εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών, την ύπαρξη των οποίων αποκάλυψε ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν. Ταυτοχρόνως ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κατανοεί τις “δικαιολογημένες” ανησυχίες που εκφράζουν πολλοί συμπολίτες του για τις παρακολουθήσεις.

“Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα ώστε οι άνθρωποι να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα προγράμματα”, είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και η οποία μεταδόθηκε σήμερα το πρωί.

“Τα μέτρα προστασίας που θα διασφαλίζουν ότι τα προγράμματα παρακολούθησης δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία θα πρέπει να βελτιωθούν καθώς η τεχνολογία κάνει άλματα”

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι τα μέτρα προστασίας που θα διασφαλίζουν ότι τα προγράμματα παρακολούθησης δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία θα πρέπει να βελτιωθούν καθώς η τεχνολογία κάνει άλματα. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριζε ότι τα προγράμματα παρακολούθησης δεν κατασκόπευαν Αμερικανούς πολίτες, όμως έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας έδειξαν ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) ενδέχεται να υπέκλεπτε ακούσια έως και 56.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ετησίως από το 2008 μέχρι το 2011. Το δικαστήριο ευθύνη του οποίου είναι να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις παρακολουθήσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να έχει παραβιαστεί ο νόμος.

Ο Ομπάμα είπε ότι η ανακάλυψη του λάθους και το αίτημα του δικαστηρίου για βελτίωση των μέτρων ασφαλείας δείχνουν ότι το σύστημα επίβλεψης των προγραμμάτων αυτών λειτουργεί ικανοποιητικά. Παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. “Υπάρχουν δικαιολογημένες ανησυχίες ότι η τεχνολογία τρέχει τόσο γρήγορα που αναρωτιέται κανείς εάν σε κάποιο σημείο η τεχνολογία ξεπερνά τους ισχύοντες νόμους και τα εφαρμοζόμενα μέτρα προστασίας”, τόνισε.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να υπερασπιστεί τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπίας και του έχει παραχωρηθεί άσυλο στη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H NSA έχει υποκλέψει 56.000 email Αμερικανών, που δεν αφορούσαν την τρομοκρατία

Ο Σνόουντεν επέλεξε “ατρόμητους” δημοσιογράφους για να αποκαλύψει τις παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών

Der Spiegel: Οι Αμερικάνοι ήθελαν να ξέρουν τα πάντα για τους Ευρωπαίους – Πρώτος στόχος των παρακολουθήσεων η ΕΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονιστικό αντίο στην 6χρονη Χιντ από τη Γάζα – Το πορτρέτο της που «σκέπασε» την παραλία στη Βαρκελώνη
«Τα παιδιά της Γάζας δεν ζητούν συμπόνια. Ζητούν το δικαίωμά τους να ζήσουν, να κοιμούνται χωρίς φόβο, να παίζουν χωρίς βόμβες, να μεγαλώσουν, απλά να μεγαλώσουν»
Χιντ Ρατζάμπ
Μελάνια Τραμπ: Παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ της «Melania» με αστρονομική χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων από την Amazon
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η Amazon έχει επενδύσει έως και σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια στο σχέδιο, με το 70% και πλέον των οποίων να πηγαίνει στη Μελάνια Τραμπ
Η Μελάνια Τραμπ
Ο Μερτς δεν θέλει «προς το παρόν» να συναντηθεί με τον Πούτιν και εξηγεί γιατί
«Εάν η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο, το τίμημα που πρέπει να πληρώσει, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού κόστους, θα αυξάνεται εβδομάδα με την εβδομάδα και μήνα με τον μήνα»
Ο Φρίντριχ Μερτς
Απίστευτος Τραμπ: Κλείνω τα μάτια στα υπουργικά συμβούλια όχι γιατί κοιμάμαι, αλλά επειδή βαριέμαι
Τα ερωτηματικά για την υγεία του πάντως επιμένουν και πολλαπλασιάζονται, όπως οι μελανιές που παρατηρήθηκαν πολλές φορές στο δεξί του χέρι και τουλάχιστον μία φορά στο αριστερό
Ντόναλντ Τραμπ