Κόσμος

Εκλογές στις 11 Νοεμβρίου στη Σλοβενία

Στις 11 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία, όπως αποφάσισε ο πρόεδρος της Σλοβενικής Βουλής, Γκρέγκορ Βίραντ.

Υπογράφοντας σήμερα την απόφαση για την προκήρυξη των εκλογών ο κ. Βίραντ υπογράμμισε ότι αναμένει έντιμη προεκλογική εκστρατεία βασισμένη σε θετικά μηνύματα και όχι σε αρνητική προπαγάνδα.

Ο πρόεδρος της Σλοβενικής Βουλής υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει εκτελεστική εξουσία και πρόσθεσε ότι με δεδομένο ότι εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες κάθε πέντε χρόνια, η εκλογή του είναι ιδιαίτερης σημασίας και του προσδίδει υψηλού επιπέδου πολιτικό και ηθικό κύρος.

Όλες οι εκλογικές διαδικασίες θα αρχίσουν στις 20 Αυγούστου, όταν οι υποψήφιοι θα μπορούν να ξεκινήσουν τη συλλογή υπογραφών για να καταθέσουν επίσημα τις υποψηφιότητές τους.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τη στήριξη δέκα βουλευτών ή μελών πολιτικών κομμάτων ή πρέπει να έχουν συγκεντρώσει υπογραφές στήριξης από τουλάχιστον 5.000 ψηφοφόρους.

Οι υποψηφιότητες θα υποβάλλονται έως τις 17 Οκτωβρίου και την εγκυρότητά τους θα επιβεβαιώσει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή έως τις 26 Οκτωβρίου.

Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν διασφαλίσει το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τότε θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος, στις 2 Δεκεμβρίου.

Η προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει επίσημα στις 12 Οκτωβρίου, αν και είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Ο νυν πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία με τη στήριξη των ψηφοφόρων, αλλά το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SD) θα στηρίξει τον πρώην αρχηγό του και πρώην πρωθυπουργό, Μπορούτ Παχόρ.

Ο ευρωβουλευτής, Μίλαν Ζβερ θα είναι προεδρικός υποψήφιος με τη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) και του κόμματος Νέα Σλοβενία (NSi).

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφάνισαν τον Ντανίλο Τουρκ να έχει το προβάδισμα και δεύτερο τον Μπορούτ Παχόρ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
BBC: Τα «αγκάθια» που απειλούν να τορπιλίσουν την συμφωνία Ουκρανίας και Ρωσίας για τη λήξη του πολέμου
Το Κίεβο έχει ζητήσει από τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης εγγυήσεις ασφάλειας, ώστε να εξασφαλιστεί μια αντίδραση τύπου ΝΑΤΟ σε περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ντόναλντ Τραμπ