Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Η πρώτη νίκη Ελλάδας-Ιταλίας-Ισπανίας;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Και μόνο η φήμη ότι οι τρεις χώρες της Ένωσης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση καταφέρνουν προς το παρόν τουλάχιστον να καθυστερούν την επιβολή εμπάργκο στο Ιραν για τουλάχιστον τρεις μήνες είναι μια νίκη του Νότου απέναντι στις απαιτήσεις και τα παιχνίδια του Βορρά.

Αυτή την ώρα μέσω Bloomberg υπάρχει πληροφορία ότι το ευρωπαϊκό εμπάργκο μπορεί και να αναβληθεί ως και έξι μήνες.
Το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ στις Βρυξέλλες λέει ότι η αναβολή θα αποφασιστεί για να διευκολυνθούν χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από το ιρανικό πετρέλαιο.
Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η αναβολή του εμπάργκο θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία που εξαρτώνται περισσότερο συγκριτικά με τις άλλες εταίρους τους από το ιρανικό πετρέλαιο, ενώ είναι ταυτόχρονα τρεις από τις πλέον πληγείσες χώρες από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2010 οι τρεις αυτές χώρες κάλυψαν το 68,5% των πετρελαϊκών τους αναγκών με εισαγωγές από το Ιράν.
Αν συμβαίνει αυτό που περιγράφει στο πρακτορείο ο Λονδρέζος δικηγόρος Νάιτζελ Κάσνερ, που έχει ειδίκευση σε θέματα διεθνούς εμπορίου, τότε φαίνεται ότι ο Νότος… άρχισε να αντιδρά
“Θεωρώ ότι οι Ελληνες ειδικότερα επιδιώκουν μια 12μηνη αναβολή, αλλά τελικώς θα συναινέσουν σε μια αναβολή έξι μηνών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ελληνες λένε στους υπόλοιπους στην ΕΕ, “αν παίξουμε μπάλα τι θα μας δώσετε για αντάλλαγμα;” Ταυτόχρονα οι Ιταλοί απαιτούν να εξαιρεθεί από το εμπάργκο η πετρελαϊκή εταιρεία Eni SpA που έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και προφανώς ανάλογες απαιτήσεις έχουν και οι Ισπανοί στις “ιδιωτικές” διαπραγματεύσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε