Ελλάδα

Πέθανε ο μεγάλος ερμηνευτής δημοτικών Στάθης Κάβουρας

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών και άφησε πίσω του σημαντικό έργο στον χώρο του δημοτικού τραγουδιού. Ο Στάθης Κάβουρας  έγραψε και ερμήνευσε πάνω από 500 δημοτικά τραγούδια.

Γεννήθηκε στο Δροσοχώρι Φωκίδος το 1932. Ξεκίνησε δουλεύοντας ως βοσκός με μισθό μια κατσίκα το μήνα, έφιαξε τη δική του στάνη κι έτσι μπόρεσε να τα καταφέρει.

Σύμφωνα με το βιβλίο του «Σκιαγραφώντας τα περασμένα» (έχει συγγράψει και το μυθιστόρημα «Ο Γυφτοδήμος») το πρώτο του ξεκίνημα ως τραγουδιστής, το έκανε στρατιώτης, το 1953, όταν ο λοχίας του τον πρότεινε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήξερε τότε λίγο βιολί και λίγη κιθάρα. 

Το 1957, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Με την βοήθεια του Τάσου Χαλκιά, ηχογράφησε έναν μικρό δίσκο (που περιλάμβανε τα τσάμικα «Στου Παρνασσού τα έλατα» και «Στυλιανή») με τον οποίο καθιερώθηκε «πανηγυρικά». Ώς το 1968, που άνοιξε δικό του μαγαζί με τίτλο «Ταβέρνα Κάβουρας», εργάστηκε στον «`Ελατο», στο «Βελούχι», «στην Ιτιά» και στο «Ελληνικό Χωριό».

Στους LP δίσκους του: «Δημοτικά» (συμμετοχή, 1968), «Σοφία Κολλητήρη-Στάθης Κάβουρας» (1970), «Τα δημοτικά» (1971), «Αγκάθια και τριαντάφυλλα» (1972), «Θυμάμαι» (1977), «Στο περιβόλι του λαού μας» (1978), «Τα Γκράβαρα» (1979), «Κοντά στις ρίζες μας, 6» (1980), «Κάβουρας» (1980), «Χίλια μύρια βάσανα» (1982), «Χίλια μύρια βάσανα» (1982), «Στα κέφια του» (Θεσσαλικά τραγούδια, 1983), «Αγάπες και καημοί» (1985), «Οι μεγάλοι του Δημοτικού Τραγουδιού» (1995), «Ήσυχα πού’ ναι τα βουνά» (1996), «Σε παραδοσιακά δημοτικά» (1996), «Τραγούδια από τις 45 στροφές» (1997), κ.λπ.

Στους δίσκους του ως τραγουδοποιού: «Απ’ τα χείλη της καρδιάς» (1980), «Παραδίνομαι σε σένα» (1991), κ.λπ. Μετέχει επίσης στον δίσκο «ζωντανής» ηχογράφησης: «Τα Αηδόνια του δημοτικού τραγουδιού» (1988). Στα γνωστά τραγούδια του: «Αγιάτρευτο μαρτύριο», «Μη μου ζητάς χαμόγελα», «Δε θέλω μαύρα να ντυθείς», «Αγάπη άγνωστη», «Παραδίνομαι σε σένα», «Σκανδαλιάρικα ματάκια», «Σαν εκκλησιά στην ερημιά», «Μη μου ζητάς χαμόγελα», κ.λπ.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Τετάρτη στις 11:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, στο Γκολφ της Γλυφάδας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε αυτοκίνητο μέσα σε μάντρα στην Πάτρα - Άγνωστος πέταξε φωτοβολίδα και εξαφανίστηκε
Στο σημείο έσπευσαν και επιχείρησαν 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα, ωστόσο από την φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το πολυτελές όχημα, ενώ σοβαρές υλικές ζημιές υπέστη ένα ακόμα ΙΧ
Πάτρα
Συγκλονίζει ο πατέρας του 18χρονου που σκοτώθηκε μετά από πτώση από μπαλκόνι στον Πύργο - «Η απουσία του άφησε κενό που δεν γεμίζει ποτέ»
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το χαμόγελό του, τη δύναμή του, το πάθος του για τον αθλητισμό και τη ζωή. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το παιδί που μας έκανε περήφανους κάθε μέρα» γράφει ο πατέρας του
Πύργος: Συγκλονίζει ο πατέρας του 18χρονου που σκοτώθηκε  μετά από πτώση από μπαλκόνι – «Η απουσία του άφησε κενό που δεν γεμίζει ποτέ»
Συνελήφθη ο 23χρονος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με θύμα τον 20χρονο στην Καλαμαριά – Άλλαξε την αρχική κατάθεσή του
Νωρίτερα, ο 23χρονος παραδόθηκε ο ίδιος στις αστυνομικές αρχές, που τον αναζητούσαν για την δολοφονία του 20χρονου το βράδυ της Πέμπτης (12.03.2026) στην Καλαμαριά
Καλαμαριά
27
Κίνηση στους δρόμους: «Στο κόκκινο» Κηφισός, Αττική οδός, Λεωφόρος Αθηνών και Κηφισίας
Στην Κηφισίας «κόκκινα» είναι και τα δύο ρεύματα, ενώ η κίνηση συνεχίζεται ως και το κέντρο της Αθήνας σε Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αρδηττού, Βασιλίσσης Σοφίας, Σταδίου, Ακαδημίας αλλά και Συγγρού
κίνηση