Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναρωτιούνται: «Θα σωθούμε ή θα γίνουμε Ελλάδα;»

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Μπάρακ Ομπάμα και τους Ρεπουμπλικάνους έφτασε ως την… Ελλάδα.

«Οι ξένοι θέλουν να μάθουν αν οι ΗΠΑ θα συνέλθουν ή θα γίνουν μια άλλη Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε παρακμή ή η χώρα εξακολουθεί να ακμάζει;» είπε Μιτς Μακονελ, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, προκαλώντας τουλάχιστον αίσθηση με αυτή του τη δήλωση. Μπορεί τελικά να συγκριθεί η οικονομία της Ελλάδας με εκείνη των ΗΠΑ;

Σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικάνους, ναι και αυτό αποτυπώνει τη διαμάχη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην κυβέρνηση Ομπάμα και την αντιπολίτευση με αφορμή την οικονομία. Και οι «φωνές» δεν ακούγονται μόνο από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, που ελέγχουν τη Βουλή, αλλά και από το εσωτερικό των Δημοκρατικών, στη λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα».

Οι εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου για την οικονομική πολιτική κάθε άλλο παρά ικανοποίησαν την αμερικανική αντιπολίτευση. Ένα από τα «αγκάθια» είναι οι κατάργηση των φοροαπαλλαγών των πλουσίων που θέλει να περάσει ο Ομπάμα.

«Θέλουν να δώσουν σε ανθρώπους σαν εμένα φοροαπαλλαγές 200.000 δολαρίων, οι οποίες θα καλυφθούν ζητώντας από 33 συνταξιούχους, να επιβαρυνθεί ο καθένας με 6.000 δολάρια κόστος για την υγεία. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο είμαι εγώ πρόεδρος», διεμήνυσε ο Ομπάμα.

Άμεσα, όμως, δέχτηκε την επίθεση των Ρεπουμπλικάνων, που τον κατηγόρησαν πως ακολουθεί ψηφοθηρική τακτική. Πρόσφατα άλλωστε ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει και δεύτερη θητεία στις εκλογές του 2012.

«Αυτό που ακούσαμε σήμερα δεν ήταν δημοσιονομική πολιτική από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ήταν πολιτική ομοβροντία από τον αρχηγό της προεκλογικής εκστρατείας», σχολίασε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Πολ Ραϊαν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προωθούν τη δική τους πρόταση για δραστική μείωση του ελλείμματος κατά 5,8 τρισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, κυρίως μέσω περικοπών του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης το οποίο αφορά στους ασθενέστερους οικονομικά Αμερικανούς.

Το αν θα υπάρξει, τελικά, σημείο… συνάντησης ανάμεσα στις δυο πλευρές θα φανεί τον Μάιο, όταν το Κογκρέσο θα κληθεί να επανακαθορίσει το ανώτατο όριο δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου. Ήδη, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών έχει προειδοποιήσει πως το δημόσιο χρέος θα έχει ξεπεράσει ως τότε το νομοθετικό όριο των 14,3 τρισ. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Τα σενάρια αναδιάρθρωσης ”σταυρώνουν” την οικονομία και δυναμιτίζουν την κοινωνία

O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κοιμήθηκε μπροστά στις κάμερες! Βιντεο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε