Πολιτική

Αυστηρό μήνυμα Τσακαλώτου! Θέλει το ΔΝΤ αλλά τους καλεί να καταλήξουν τι θέλουν

Αυστηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ, αφ' ενός να αποσαφηνίσει τη θέση του για το ασφαλιστικό και αφ' ετέρου να κατανοήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση δεν μπορούν να είναι ατέρμονες, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μιας πολύ μεγάλης παράτασης στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι «αλλιώς το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει και η χώρα δεν θα αλλάξει σελίδα, από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο». Δήλωσε δε πως «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να μην υπάρξει μια νέα ελληνική κρίση», προσθέτοντας ότι ούτε «η παγκόσμια οικονομία θέλει πολλές κρίσεις συγχρόνως».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη και στο συνταξιοδοτικό και στα δημοσιονομικά», είπε και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να διαπραγματευθεί μαζί του. Ωστόσο, κάλεσε το Ταμείο να αποσαφηνίσει εάν οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που εμφανίζονται ως διαρροές στον Τύπο είναι όντως δικές του διαρροές, ειδάλλως να τις διαψεύσει επισήμως. «Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν όντως είναι δικές του διαρροές ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων. Δημοσιεύσεις ότι το ΔΝΤ απορρίπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είτε είναι διαρροή του ΔΝΤ είτε είναι μια δημιουργική δημοσιογραφία, που δεν είναι ασυνήθιστη στη χώρα μας» τόνισε και προσέθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα κύρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό. Ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε και εμείς “κόκκινες” γραμμές, είναι σημαντικό να μην μειωθούν για 12η-13η φορά οι συντάξεις, για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους». Είπε ότι το ΔΝΤ βάζει πιο ψηλά τον πήχη και για το συνταξιοδοτικό και για το δημοσιονομικό, και σε αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις, η κυβέρνηση είναι ανοικτή για συζήτηση και συμβιβασμό για να «βγαίνουν οι αριθμοί» και να βρεθεί λύση. «Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και το δημοσιονομικό και το συνταξιοδοτικό, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι «εάν υπάρχει συνέπεια στις θέσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Το ΔΝΤ έχει δείξει μια ευαισθησία ότι είναι ενάντια σε προκυκλικά μέτρα», δηλαδή μέτρα που επιτείνουν την ύφεση, επισήμανε.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι κατά την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης «είναι λογικό να υπάρχουν σκληρές θέσεις από το ΔΝΤ και προς εμάς και προς τους πιστωτές», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε εβδομάδες, «τρεις, τέσσερις, πέντε ή και έξι», θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης για το χρέος, εκτίμησε ότι μπορεί να φτάσει έως τους τρεις μήνες.

Ερωτηθείς εάν η χώρα αντέχει ως προς τις ταμειακές υποχρεώσεις της σε περίπτωση καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός απάντησε «αντέχουμε», αλλά πρόσθεσε πως «κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία και θα “τουφεκίσουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι μας”. Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξει σελίδα η χώρα και να έλθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα να καθυστερήσουμε». Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος και κυρίαρχος στην πρώτη αξιολόγηση».

Κατά την εισαγωγική ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως κατά τις συναντήσεις που είχε με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα συνάντησε ευήκοα ώτα. Ανέφερε ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα την περασμένη χρονιά, π.χ. κατά 29% τον Νοέμβριο, και ότι τα μεγέθη είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τον δημοσιονομικό στόχο.

Σχετικά με τα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από τους εταίρους, ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται κυρίως για το δημοσιονομικό -και για το 2016 και για το Μεσοπρόθεσμο, συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος- και αναλογιστικά στοιχεία για τις συντάξεις, όπου θα δείχνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Επιβεβαίωσε ότι έχουν σταλεί ήδη στοιχεία για το Μεσοπρόθεσμο στους θεσμούς και ότι θα αποσταλούν και νέα το επόμενο διάστημα.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 3
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης