Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Η τεχνολογία σύμμαχος στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς: Δωρεάν wifi σε 25 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία 

Η τεχνολογία σύμμαχος στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς: Δωρεάν wifi σε 25 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία 

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, η τεχνολογία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουμε την χαρά να απολαμβάνουμε ως σύγχρονοι πολίτες του κόσμου. Διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, την εργασία μας, την επικοινωνίας μας και την ψυχαγωγία μας. Μας προσφέρει διαρκώς νέες δυνατότητες, μας ανοίγει νέους «δρόμους» και μας δίνει πρόσβαση σε καινούριες εμπειρίες.

Παράλληλα, αποτελεί αρωγό για την ίδια την κοινωνία και την οικονομία, αλλά και για τον πολιτισμό μας, καθώς μας διευκολύνει να γνωρίσουμε την ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

Επέκταση μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην COSMOTE και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Σήμερα, ήδη 13 χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος της χώρας μας διαθέτουν δωρεάν WiFi από την COSMOTE – με πιο πρόσφατους τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και το θέατρο του Ηρώδου Αττικού  –  ενώ με βάση την υπογραφή επέκτασης του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην COSMOTE και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το επόμενο διάστημα οι χώροι αυτοί θα φτάσουν συνολικά τους 25 σε όλη την Ελλάδα.

Χάρη στην ελεύθερη πρόσβαση σε ευρυζωνικό δίκτυο, θα μπορούμε ως επισκέπτες να αναζητούμε ευκολότερα πληροφορίες για τα μνημεία του εκάστοτε χώρου, να απολαμβάνουμε νέους πιο διαδραστικούς τρόπους ξενάγησης και φιλοξενίας και να μοιραζόμαστε σε πραγματικό χρόνο τις εμπειρίες μας, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις δυνατότητές της.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη επεσήμανε: «Δημιουργείται ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον που θα προσφέρει μια διαφορετική, ακόμη καλύτερη εμπειρία για τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Με το WiFi στους αρχαιολογικούς χώρους θα τους παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες. Είναι σημαντικό για τις Υπηρεσίες του Υπουργείου γιατί μέσω των υποδομών που προσφέρει ο ΟΤΕ, μπορούμε να εφαρμόσουμε διάφορες υπηρεσίες τηλεμετρίας, τηλεπισκόπησης ακόμη και την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την οποία ούτως ή άλλως το Υπουργείο και ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων έχουν σχεδιάσει και βρίσκεται σε εξέλιξη». 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε: «H συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να πολλαπλασιάσουμε τον αντίκτυπο της ιστορίας μας. Με τις υποδομές δικτύων νέας γενιάς και το δωρεάν internet, στέλνουμε εικόνα και ήχο από τα σημαντικότερα μνημεία σε όλον τον κόσμο, ενισχύοντας την εικόνα της σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας. Στην COSMOTE, στηρίζουμε τον πολιτισμό και την ιστορία μας, γιατί η γνώση τους αποτελεί πυξίδα για το μέλλον. Μόνο αν γνωρίζουμε τις ρίζες μας μπορούμε να ξέρουμε και πού πηγαίνουμε. Με τη θετική μας επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, δημιουργούμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους». 

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που ήδη διαθέτουν δωρεάν WiFi είναι ο Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, το Παλάτι του Μ. Μαγίστρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού, ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών, η Αρχαία Επίδαυρος, η Ακρόπολη και το Μουσείο Μυκηνών, η Σπιναλόγκα, η Αρχαία Κόρινθος, ο Αρχαιολογικός χώρος Δήλου και ο Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Θήρας.

Στους νέους χώρους που σύντομα θα διαθέτουν δωρεάν WiFi περιλαμβάνονται η Αρχαία Ολυμπία, η Ακρόπολη Λίνδου, ο Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου, οι Βασιλικοί Τάφοι Αιγών (Βεργίνα) και το νέο Μουσείο Βεργίνας, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η Αρχαία Δωδώνη, ο Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Νεμέας, ο Μυστράς,  ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Ελεύθερνας, το Κάστρο Παλαμηδίου και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Το πρόγραμμα παροχής δωρεάν WiFi σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από την COSMOTE σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι μια σημαντική επένδυση που ξεπερνά συνολικά τα 3 εκατ. ευρώ, και το οποίο αναδεικνύει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό με τη δύναμη της σύγχρονης τεχνολογίας.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις