Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ προωθεί μοντέλο ανάπτυξης βγαλμένο από τις μαύρες μέρες της χρεοκοπίας

ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΝΔ προωθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης βγαλμένο από τις πιο μαύρες μέρες της ελληνικής χρεοκοπίας», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι «ο πρώτος σταθμός της μάχης που θα δοθεί το επόμενο διάστημα θα είναι στις 6 Μαΐου, στη μεγάλη απεργία». 

«Ζητούμενο είναι η ΝΔ να πάρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να προχωρήσει σε αυτήν την πολιτική», είπε  ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε διαδικτυακή εκδήλωση για το σχέδιο νόμου Μητσοτάκη – Χατζηδάκη «για την κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων καθώς και τη θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών.»

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμα ότι «το νομοσχέδιο αυτό καταργεί το 8ωρο, φέρνει απλήρωτες υπερωρίες –κάτι που σημαίνει μείωση μισθού- όταν δίνει για παράδειγμα τη δυνατότητα, ένας εργαζόμενος να δουλεύει επί 6 μήνες δεκάωρα και να μην πληρώνεται ούτε μία ώρα υπερωρία».

Παράλληλα ανέφερε  ότι «ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η ΝΔ όταν ήρθε στην κυβέρνηση ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας. Τον Μάιο το 2017, μεγάλη συστημική τράπεζα κατέβαλε πρόστιμο ύψους 1,6 εκ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες εργαζομένων. Με το σημερινό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, το ίδιο πρόστιμο θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ», εξήγησε.

«Η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο και το πλαίδιο ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας»

«Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο καταργεί το 8ωρο και καθιερώνει τις απλήρωτες υπερωρίες, αλλά ταυτόχρονα διαλύει και οποιοδήποτε πλαίσιο ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η ΝΔ στηρίζει την εργοδοτική παραβατικότητα και νομιμοποιεί την απλήρωτη εργασία», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «το μήνυμά της στους εργοδότες είναι ξεκάθαρο: συμφέρει πιο πολύ να πληρώσεις πρόστιμο, παρά να πληρώσεις υπερωρίες».

Τα στελέχη  της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι «το 2012 εφαρμόστηκε αυτή η πολιτική, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% μέσα σε ένα βράδυ, θεσπίστηκε ο υποκατώτατος για τους νέους κάτω των 25 ετών μείον 32% και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, με το επιχείρημα ότι έτσι θα συγκρατηθεί η ανεργία και θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη» και προσθέτουν : «Όμως, τη χρονιά που έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση και τη χειρότερη ανεργία στην περίοδο της κρίσης»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις