Ελλάδα

Οι φόβοι για το τείχος ανοσίας μετά το αλαλούμ με το εμβόλιο της AstraZeneca

Το τείχνος ανοσίας συνεχίζει να… υψώνεται καθώς 1 στους 3 πολίτες έχει εμβολιαστεί πλήρως και σχεδόν οι μισοί έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό και των νέων 18 – 24 ετών κατά του κορονοϊού άνοιξε την Τετάρτη (16.06.2021) και -σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία- έχουν κλειστεί 51.000 ραντεβού στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, μέσω της άυλης συνταγογράφησης. 

Ωστόσο, η ανησυχία των πολιτών μετά το αλαλούμ με το σκεύασμα της AstraZeneca, προβληματίζει τόσο την κυβέρνηση, όσο και την επιστημονική κοινότητα. Κι αυτό, διότι, μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιάζονται με το AstraZeneca όσοι είναι από 60 ετών και πάνω, πολλοί σπεύδουν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση, για να εμβολιαστούν με σκεύασμα άλλης εταιρείας.

1.075.000 δόσεις εμβολίων του σκευάσματος της Οξφόρδης έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας και 470.000 πολίτες αναμένουν να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση. Από τη στιγμή, όμως, που μπήκε… φρένο και ξεκαθαρίστηκε ότι δικαίωμα αλλαγής έχουν μόνο όσοι παρουσίασαν θρόμβωση κατά την πρώτη δόση ή έχουν ιατρική γνωμάτευση, υπάρχουν οι φόβοι ότι μερίδα των πολιτών θα επιλέξει να μην πάει στο προγραμματισμένο ραντεβού και να… αρκεστεί στην πρώτη δόση του AstraZeneca μέχρι… νεότέρας. Ήδη, χθες, ακυρώθηκε το 7% των προγραμματισμένων ραντεβού με AstraZeneca.

«Αγνοούν το κρίσιμο στοιχείο»

Σύμφωνα με όσα είπε στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News” ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η ανακοίνωση μπορεί να μην ήταν επικοινωνιακά σωστή «εκ του αποτελέσματος», ωστόσο «δε συμμερίζομαι τις απόψεις ότι έπρεπε να αλλάξει νωρίτερα».

«Αγνοούν το κρίσιμο στοιχείο. Πάντα στα εμβόλια γίνεται ένα ζύγισμα, από τη μία το όφελος από το εμβόλιο και από την άλλη ο κίνδυνος, έστω ο πολύ μικρός, από το εμβόλιο». Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «δεν το σταματήσαμε 2 μήνες πριν γιατί η κυκλοφορία του ιού ήταν πολύ μεγαλύτερη και στη ζυγαριά βάραινε η προστασία από τον ιό. Σώθηκαν ζωές, μερικές δεκάδες ζωές».

Click4more: Εμβόλιο Astrazeneca: Για ποιους λόγους θα μπορεί να αλλάξει η β’ δόση; Αναλυτικά όλη η διαδικασία

Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα καθυστερούσε το πρόγραμμα των εμβολιασμών και «αυτό έχει κόστος ζωής». «Δεν μπορούμε να μιλάμε σαν να μην υπάρχει η νόσος Covid και να κρίνουμε μοναχά τις σπάνιες παρενέργειες».

Σχετικά με τη δεύτερη δόση του AstraZeneca, ο καθηγητής τόνισε ότι «αν κάποιος δεν εμφάνισε τις σοβαρές παρενέργειες των θρομβώσεων με την 1η δόση, δε θα εμφανίσει με τη 2η, παρά μόνο σε πάρα πολύ σπάνια περίπτωση».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καθηγητής στον Βόλο κλείδωσε τους μαθητές μέσα στην τάξη για να κάνει μάθημα - Τους απείλησε πως θα τους αποβάλλει
Οι μαθητές καταγγέλλουν πως ο συγκεκριμένος καθηγητής είναι αρκετά οξύθυμος ενώ πριν από λίγες ημέρες πέταξε το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είδε στο σχολείο, υποστηρίζοντας ότι «δεν ήρθαν ακόμη τα Χριστούγεννα»
Σχολική αίθουσα
Ελεύθεροι με όρους ένας 58χρονος και μια 55χρονη για τις παράνομες επιδοτήσεις - Σε λίγο στον ανακριτή οι συγγενείς Χιλετζάκη και Λαμπράκη
Θα απολογηθούν η σύζυγος και η αδελφή του φερόμενου αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και η σύζυγος του φερόμενου λογιστή
Κύκλωμα με παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ
Στις φυλακές Κορυδαλλού και Αγίου Στεφάνου ο ανιψιός και ο επιχειρηματίας - Ο γρίφος με τον 30χρονο συνεργό στη δολοφονία στη Φοινικούντα
Aκόμα και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο 30χρονος έχει έρθει σε επαφή με κάποιες από τις αρμόδιες αρχές και ποιος είναι ο σκοπός του
O 33χρονος ανιψιός του ιδιοκτήτη κάμπινγκ και ο 32χρονος επιχειρηματίας οδηγούνται στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών
«Τον ψάχνω με τη φωτογραφία του στα χέρια μου» λέει η μητέρα του γιατρού που αγνοείται στην Κρήτη - Προσήχθη ερευνητής που φέρεται να εξαπάτησε την οικογένεια
«Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να κρύβεται κάπου και να μην θέλει να τον βρούμε, πιστεύω ότι είναι τρομοκρατημένος» λέει η μητέρα του Αλέξη
Ο 33χρονος γιατρός που έχει εξαφανιστεί 5