Κόσμος

Ουκρανία: Η Ρωσία σφυροκοπά ξανά το Ντονέτσκ

Η ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κίεβο ανέφερε σφοδρούς βομβαρδισμούς στην περιοχή, η προσοχή ωστόσο επικεντρώνεται νότια της χώρας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. 

Το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε επίσης βομβαρδισμούς από την Ρωσία τουλάχιστον δώδεκα πόλεων στο νότιο μέτωπο -ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία ελέγχεται κυρίως από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά όπου τα ουκρανικά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν σταθερά εδάφη.

Η προσοχή έχει επικεντρωθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία εν μέσω φόβων για μια καταστροφή εξαιτίας νέων βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες, για τους οποίους αλληλοκατηγορούνται η Ρωσία και η Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ζητήσει να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει πως οι ρώσοι στρατιώτες, που πυροβολούν εναντίον του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης ή τον χρησιμοποιούν ως βάση για να πυροβολούν απ’ αυτόν, θα γίνουν «ειδικοί στόχοι» των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεσπόζει στη νότια όχθη μιας μεγάλης τεχνητής λίμνης του ποταμού Δνείπερου.Οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν τις πόλεις στην απέναντι όχθη και βομβαρδίζονται από την πλευρά που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που θέλει να επιθεωρήσει το σταθμό, έχει προειδοποιήσει για μια πυρηνική καταστροφή, αν δεν σταματήσουν οι μάχες. Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβους ότι οι μάχες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στους χώρους αποθήκευσης των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων ή στους αντιδραστήρες.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία έχει πολλές φορές προτείνει στη ρωσική ηγεσία διάφορα σχήματα για ειρηυνευτικές συνομιλίες, χωρίς όμως να σημειωθεί πρόοδος.

«Έτσι πρέπει να αμυνθούμε, πρέπει να απαντήσουμε σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, σε κάθε βομβαρδισμό – το σφοδρό βομβαρδισμό που δεν σταματάει ούτε μια ημέρα», δήλωσε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ σε βιντεοσκοπημένα σχόλιά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα στοιχεία για την κλοπή του αιώνα στο Λούβρο - Έκλεψαν πάνω από 8.000 διαμάντια, 200 μαργαριτάρια και δεκάδες σμαράγδια και ζαφείρια
Μέχρι και σήμερα οι αρχές δεν έχουν εντοπίσει τα κοσμήματα ενώ δεν ξέρουν καν αν αυτά είναι κάπου κρυμμένα ή αν έχουν πωληθεί ή καταστραφεί
λούβρο
Προειδοποιούν οι ΗΠΑ: «Ο Πούτιν ακόμα οραματίζεται την πρώην Σοβιετική Ένωση – Θέλει την Ουκρανία και περιοχές της Ευρώπης»
Οι αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών «καίνε» τον Ρώσο πρόεδρο για τις πραγματικές προθέσεις του που έχουν στο στόχαστρο κράτη - μέλη του NATO
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Χάος στην τουρκική βουλή κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού – Μπουνιές και κλωτσιές ανάμεσα σε βουλευτές
Η ένταση ξεκίνησε έπειτα από λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον βουλευτή Προύσας του κυβερνώντος κόμματος, Μουσταφά Βαράνκ, και τον αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP, Γκιοκάν Γκιουνάιντιν
Τουρκική Βουλή