Κόσμος

Ελ Σαλβαδόρ: Αθώα για την «ανθρωποκτονία» του μωρού της η νεαρή «Κάτια»

Η «Κάτια» από το Ελ Σαλβαδόρ γέννησε ένα κοριτσάκι που δεν επέζησε παρά μερικές ώρες μετά τη γέννησή του και για τον λόγο αυτό είχε καταδικαστεί. Χτες είδε να μπαίνει στο αρχείο η ποινική δίωξή της από δικαστή, σηματοδοτώντας μια μεγάλη νίκη για της γυναίκες, σε μία χώρα όπου η άμβλωση είναι ποινικοποιημένες.

Δικαστής στην πόλη Αουατσαπάν στο Ελ Σαλβαδόρ, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, αποφάσισε οριστικά τη «μη άσκηση ποινικής δίωξης στην Κάτια», η οποία διέτρεχε κίνδυνο να της επιβληθεί ποινή 30 χρόνων κάθειρξης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης.

Το χρονικό

Το 2019, όταν είχαν εκτυλιχτεί τα γεγονότα, η 22χρονη γέννησε κοριτσάκι σε μπάνιο. Συγγενείς της τη μετέφεραν αμέσως, μαζί με το βρέφος, στα επείγοντα νοσοκομείου για να της προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Το κοριτσάκι πέθανε στο νοσοκομείο. Το προσωπικό την κατέδωσε στην αστυνομία. Τέθηκε υπό κράτηση προσωρινά και κατηγορήθηκε κατόπιν ότι σκότωσε το παιδί της από πρόθεση.

Την απόφαση της εισαγγελίας να εγκαταλειφθεί η δίωξη τη 19η Οκτωβρίου υποδέχτηκαν με ικανοποίηση φεμινίστριες σε μια χώρα όπου η άμβλωση είναι ποινικοποιημένη.

«Για μια ακόμη φορά, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε και να ανατρέψουμε τις προσπάθειες ποινικοποίησης», διαδικασίες που «χωρίς βάση και χωρίς απόδειξη (…) κατατρέχουν, κατηγορούν και επιδιώκουν να καταδικάσουν γυναίκες», τόνισε η Μορένα Ερέρα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ACDATEE, σε δελτίο Τύπου της οργάνωσης.

Εξάλλου υπογράμμισε ότι η σαλβαδοριανή νομοθεσία «στιγματίζει» και «δημιουργεί προκαταλήψεις» σε βάρος γυναικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην κύηση».

Από το 1998, ο ποινικός κώδικας στο Ελ Σαλβαδόρ απαγορεύει πλήρως την άμβλωση, ακόμη και σε περιπτώσεις που η κύηση οφείλεται σε βιασμό ή απειλείται η ζωή της μητέρας ή του εμβρύου, και επισύρει ποινή κάθειρξης ως και οκτώ ετών για τις επεμβάσεις εκούσιας διακοπής της κύησης.

Εισαγγελείς και δικαστές χαρακτηρίζουν όμως συχνά ακόμη και αθέλητες αποβολές «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30-50 ετών κάθειρξης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έξι νεκροί και 70 τραυματίες από βομβαρδισμό σε αεροπορική βάση στην Κολομβία - 12 αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση σε ελικόπτερο
Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει σε ποια από τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Κολομβία επιρρίπτουν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, ωστόσο ο δήμαρχος της πόλης Κάλι έκανε λόγο για «ναρκωτρομοκρατία»
Οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται δίπλα στα συντρίμμια μετά την έκρηξη ενός φορτηγού οχήματος κοντά σε μια βάση της Αεροδιαστημικής Δύναμης, η οποία προκάλεσε πολλαπλά θύματα στην Κολομβία
Τραμπ: Σε δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι επιτίθεται στον Πούτιν που εξακολουθεί να βομβαρδίζει
«Τα σήματα που στέλνει η Ρωσία» υποδηλώνουν ότι προσπαθεί να αποφύγει μία διμερή συνάντηση, λέει ο Ζελένσκι - Οι όροι του Πούτιν για επίτευξη ειρήνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ
2
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1