Ελλάδα

Εξιχνιάστηκαν 4 διαδικτυακές απάτες στην Ελλάδα μετά από διεθνή αστυνομική επιχείρηση της Europol

Τέσσερις υποθέσεις απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο εξιχνιάστηκαν στην Ελλάδα, μετά τη διεθνή αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol, από την 1η έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχε η ΕΛ.ΑΣ. μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η διεθνής αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αστυνομικών Αρχών, τραπεζών και εμπόρων ηλεκτρονικών καταστημάτων από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στη χώρα μας εξιχνιάστηκαν 4 υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται και ταυτοποιήθηκαν 5 άτομα ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό που καταγγέλθηκε ανέρχεται σε 100.961 ευρώ.

Εις βάρος των 5 εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, ενώ το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Όσον αφορά τη διεθνή αστυνομική επιχείρηση, οι χώρες που συμμετείχαν είναι οι: Αλβανία, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κολομβία, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η καταστολή των εγκληματικών δικτύων που χρησιμοποιούν κλεμμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα και από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σημεία παράδοσης προϊόντων, τα οποία αγοράστηκαν με τη χρήση κλεμμένων στοιχείων πιστωτικών καρτών, συνελήφθησαν συνολικά 59 άτομα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δράσης, εντοπίστηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις απάτης στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου:

  • Απάτη phishing, vishing και smishing, όπου οι δράστες επικοινωνούν με άτομα μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων κειμένου (sms) και μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) και τους πείθουν να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας τους. Για να πετύχουν τον σκοπό τους υπόσχονται μία ανταμοιβή ή υποδύονται μία αξιόπιστη επιχείρηση ή κυβερνητική υπηρεσία.
  • Απάτη κλοπής ταυτότητας (Account takeover fraud), κατά την οποία ένας δράστης αποκτά πρόσβαση στον λογαριασμό ενός χρήστη σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ποικίλων μεθόδων, όπως η αγορά κλεμμένων κωδικών πρόσβασης, κωδικών ασφαλείας ή προσωπικών πληροφοριών στον σκοτεινό ιστό ή κατόπιν επιτυχούς επίθεσης phishing. Όταν αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό ενός χρήστη, μπορούν να προβούν σε περαιτέρω παράνομη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία του λογαριασμού ενός χρήστη, να κάνουν αγορές σε καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου, να κάνουν ανάληψη χρημάτων ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλους λογαριασμούς του.
  • Απάτη με ψεύτικες-ψευδείς ιστοσελίδες (fake or replica websites), όπου οι δράστες δημιουργούν έναν ψεύτικο ιστότοπο και δελεάζουν τους αγοραστές με φθηνά προϊόντα. Σε πολλές περιπτώσεις οι ψεύτικοι ιστότοποι εμφανίζονται σε διαφημίσεις ή αποστέλλονται στο email ενός χρήστη, κατευθύνοντάς τον στον ιστότοπο μέσω μίας προσπάθειας ηλεκτρονικού ψαρέματος. Τα προς πώληση προϊόντα δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα και δεν αποστέλλονται ποτέ.

Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία της Europol πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης, υπό την αιγίδα της δράσης eComm 2022, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βρέθηκε το αυτοκίνητο του 45χρονου διοικητή της πυροσβεστικής των Άνω Ποροΐων Σερρών - Το εντόπισαν στα χιόνια Βούλγαροι κυνηγοί
Το αυτοκίνητο ήταν ακινητοποιημένο λίγα χιλιόμετρα από εκεί που είχε βρεθεί και το εξάρτημα, το οποίο ταίριαζε στο μοντέλο του οχήματος του 45χρονου
Ο 45χρονος διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου στα Άνω Πορόια Σερρών, Κωνσταντίνος Γκίνης, ο οποίος αγνοείται από τις 23 Δεκεμβρίου
Έμπειρος ορειβάτης από την Ηλεία μεταξύ των τεσσάρων νεκρών από την χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια Όρη – Τελευταία στιγμή δεν πήγε μαζί τους και πέμπτος
Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις κράτησαν μακριά από το βουνό τον 5ο της παρέας και σώθηκε - Ήταν εκείνος που ειδοποίησε τις αρχές ότι οι φίλοι του αγνοούνται
ΦΩΤΟ tempo24.news
Για εμπρησμό από αμέλεια κατηγορείται η μητέρα του 7χρονου που πέθανε από φωτιά στο σπίτι της οικογένειας στη Ροδόπη
Ο έξι ετών αδελφός του επτάχρονου και ο πατέρας νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - Η ξυλόσομπα που βρισκόταν στο δωμάτιο φέρεται να στάθηκε αιτία για τη μοιραία πυρκαγιά
Φωτιά σε σπίτι στη Ροδόπη
Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου που συνελήφθη για τη δολοφονία της - «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη
Σύμφωνα με την Αγγελική Νικολούλη που ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση μέσα από την εκπομπή της, «πέρα από τα χάπια, της προκάλεσε ασφυκτικό θάνατο και έβαλε φωτιά»
Ελένη Παπαδοπούλου: Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της που συνελήφθη για τη δολοφονία της – «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη
«Ετοιμάσαμε την τελευταία της βαλίτσα, δεν γύρισε ποτέ» λέει ο σύντροφος της 42χρονης αεροσυνοδού του μοιραίου Falcon
Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές εξετάζουν κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να δουν αν υπήρξε εξωτερική παρέμβαση από τρίτους πριν από τη μοιραία πτήση
Μαρία Παππά