Ελλάδα

Κυνουρία: Κάθειρξη 9 χρόνων με αναστολή στο ζευγάρι που κατηγορείται για τον θάνατο 64χρονου – Ασκεί έφεση η οικογένειά του

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, από τους 4 ένορκους της έδρας, ενώ οι 3 δικαστές ψήφισαν την ενοχή των κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Σε ποινή κάθειρξης 9 χρόνων καταδικάστηκε ο 42χρονος από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας στην Αρκαδία, για τον μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό του Νίκου Μαστραντώνη, από κοινού με τη σύζυγό του, τον Ιούλιο του 2024. Η 35χρονη καταδικάστηκε επίσης σε ποινή κάθειρξης 9 ετών, με το δικαστήριο να αποφασίζει την αναστολή της ποινής τους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. 

Η τραγωδία με θύμα τον 64χρονο Νίκο Μαστραντώνη από τον ξυλοδαρμό στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας αναβίωσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ναυπλίου, όπου το ζευγάρι κάθισε στο εδώλιο, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο. 

Στην πρόταση της, η Εισαγγελέας της έδρας ήταν καταπέλτης για το ζευγάρι, ζητώντας να κηρυχθούν ένοχοι ως συναυτουργοί σε ανθρωποκτονία. 

«Έχουμε έναν άνθρωπο που τον έχουν ρίξει από κοινού κάτω και τον έχουν ακινητοποιήσει. Δεν κουνούσε ούτε το δαχτυλάκι του και συνέχιζαν να τον χτυπάνε”, ανέφερε στην αγόρευση της η εισαγγελέας. “Το ζευγάρι αποχώρησε από τον τόπο της συμπλοκής. Και μας λένε ότι δεν πίστεψαν ότι μπορεί το θύμα να έχει πεθάνει. Κάποιος που δεν έχει καταλάβει τι έχει κάνει, κάθεται εκεί και λέει “σύνελθε”, φωνάζει “βοήθεια”. Εδώ έχουμε το ακριβώς αντίθετο: αποχώρησαν και επέστρεψαν γιατί έχουν καταλάβει τι έχουν διαπράξει και επέστρεψαν για να “φτιάξουν” το σκηνικό, να πουν ότι “εμείς δεν ξέραμε”. Ο άνθρωπος που κατά λάθος έχει διαπράξει ανθρωποκτονία, μένει εκεί και φωνάζει βοήθεια», τόνισε στην πρότασή της.

Ο θάνατος του Νίκου Μαστραντώνη στην πλατεία του χωριού, είχε προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο. Το γλέντι της βάφτισης μετατράπηκε σε τραγωδία, όταν το θύμα και οι κατηγορούμενοι συνεπλάκησαν με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη του 64χρονου. Ο 42χρονος κατηγορούμενος προφυλακίστηκε και η 35χρονη σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Και οι δύο αρνήθηκαν την κατηγορία που τους βαραίνει.

Η πλατεία στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας
Η πλατεία στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας

Το δικαστήριο, μετά από μια ακροαματική διαδικασία που τελείωσε την Τέταρτη (25.06.2025), στις 11 περίπου το βράδυ και μετά από από 5 συνεδριάσεις αποφάσισε την ενοχή των κατηγορούμενων για θανατηφόρο σωματική βλάβη, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. 

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, από τους 4 ένορκους της έδρας, ενώ οι 3 δικαστές ψήφισαν την ενοχή των κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι: η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η υποχρέωση να δίνουν το παρών σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ απαγορεύεται να επισκέπτονται τον Άγιο Πέτρο, εκεί όπου συνέβη η τραγωδία. Επιπλέον, στον άνδρα επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 15.000 ευρώ.

Δυσαρέσκεια για την απόφαση του δικαστηρίου

Σχολιάζοντας την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ναυπλίου, ο συνήγορος της οικογένειας του Νίκου Μαστραντώνη, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, αναφέρει στο newsit.gr: «Πάντα δημιουργούνται ερωτηματικά όταν σε επταμελές δικαστήριο μια απόφαση λαμβάνεται με αυτή την οριακή πλειοψηφία του “4-3”. Εδώ όμως τα ερωτηματικά είναι μεγαλύτερα, για το πώς οι 4 ένορκοι, δηλαδή πολίτες, που έχουν την πλειοψηφία, κατάφεραν να κρίνουν μόνοι τους ένα αμιγώς νομικό θέμα, για τη μεταβολή της κατηγορίας υπέρ των κατηγορούμενων».

Όπως τονίζει ο κ. Γεωργακόπουλος, η οικογένεια θα ασκήσει έφεση: «Ενώ οι 3 δικαστές δέχτηκαν τις θέσεις της οικογένειας του θύματος και έκριναν πως έχει τελεστεί ανθρωποκτονία, όπως ήταν κι η άποψη της εισαγγελέως της έδρας. Ακριβώς λόγω αυτής της σαφούς διάστασης απόψεων ανάμεσα στους έχοντες και στους μη-έχοντες νομικές γνώσεις, η απόφαση θα επανεξεταστεί στο Εφετείο».

Ο δικηγόρος  των δύο κατηγορουμένων Ιωάννης Γλύκας λίγες ώρες μετά την έκδοση της απόφασης ανέφερε χαρακτηριστικά… «Αναδείξαμε σε αυτή τη δίκη όλα τα πραγματικά περιστατικά και το δικαστήριο συντάχθηκε με τους ισχυρισμούς μας ότι οι εντολείς μου δεν είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση και δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο που να οδηγεί σε αυτή την κατηγορία .Έτσι διατυπώθηκε ορθότερος νομικός χαρακτηρισμός στην κατηγορία  με την δικαστική απόφαση. Ο εντολέας μου επιστρέφει μετά από ένα χρόνο στο σπίτι του κοντά στο παιδί του και τη σύζυγό του, μετά τη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ναυπλίου! Συνεχίζουμε τον αγώνα για να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ των όποιων ενεργειών των κατηγορουμένων και του επελθόντος αποτελέσματος ώστε να κηρυχθούν αθώοι στον δεύτερο βαθμό».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αναπάντητα ερωτήματα για το τροχαίο στη Θεσσαλονίκη με θύματα πατέρα και 13χρονο γιο - «Έχουμε τρελαθεί, λένε ότι έφταιγε το φορτηγό»
Συνελήφθη ο 34χρονος οδηγός του φορτηγού με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία - Γιος και μητέρα που ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου τους, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη