Οι συστάσεις είναι περιττές όταν μιλάμε για τον Γιάννη Παρίκο. O chef έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με μεγάλα, μισελενάτα εστιατόρια της χώρας, όπως το Βαρούλκο, τη Σπονδή και τη Χύτρα, ενώ έχει δουλέψει στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο Epicure του παριζιάνικου Hotel Bristol στο πλευρό του μεγάλου Eric Frechon, αλλά και στο περίφημο διάστερο Sea Gril στις Βρυξέλλες, που έχει κλείσει πια, δίπλα στον chef Yves Mattagne.
Αν σε αυτό το προφίλ προσθέστε τις γευστικές του αναμνήσεις από τη μητέρα και τη γιαγιά του, δυο καταπληκτικές μαγείρισσες, αλλά και τη βαθιά του γνώση γύρω από την πρώτη ύλη, τη θάλασσα και την αγροτική παραγωγή, τότε θα καταλάβετε πως αν η Πάρος είχε γευστικό «υποκατάστημα» στην Αθήνα, θα ήταν σίγουρα το Kedros Cookhouse: μετά από δυο γεμάτα και νόστιμα χρόνια επιτυχίας στο νησί, ο Γιάννης Παρίκος αποφάσισε να φέρει την κυκλαδίτικη φινέτσα και τους μερακλίδικους του μεζέδες του στη Λυκόβρυση. Και μπράβο του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν το επισκεφτείτε, δυο πράγματα θα σας τραβήξουν αμέσως την προσοχή: η ανοιχτή, σαν αγκαλιά σάλα και οι τιμές του καταλόγου. Ένα βλέμμα αρκεί προκειμένου να φτιάξει η διάθεση. Κυκλαδίτικες αναφορές, ψάθινα φωτιστικά, λευκοί τοίχοι με γεωμετρικά σχέδια θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι βρίσκεστε σε ταβερνάκι στο νησί. Κι όμως η διακόσμηση δεν πέφτει στην παγίδα του φολκλόρ, ενώ ο εξωτερικός χώρος, μπροστά σε ένα καταπράσινο πάρκο, είναι ό,τι πρέπει για καλοκαιρινά βράδια – μακριά από την κίνηση και τη βαβούρα της πόλης και ταυτόχρονα τόσο δίπλα της.
Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική του Kedros Cookhouse, εύκολα θα πιστέψετε ότι μπήκατε σε χρονοκάψουλα και μεταφερθήκατε σε μια εποχή πριν την ακρίβεια κι αυτό χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση. Όλα τα πιάτα είναι φτιαγμένα από το μηδέν, με διαλεγμένα προϊόντα παραγωγών από όλη την Ελλάδα και ναι αυτό φαίνεται.
Το φαγητό εδώ είναι ένας ύμνος στον μεζέ, αλλά όχι με τον αναμενόμενο τρόπο – έχοντας μπροστά σου πιάτα που είναι πιο μεγάλα κι από τα κανονικά κυρίως, σίγουρα δεν σκέφτεσαι ότι εδώ ήρθες για “τσιμπολόγημα”. Οι αλοιφές ξεκινούν το πάρτι: ταραμοσαλάτα βελούδινη με ξύσμα αβγοτάραχου μαζί με παξιμάδια από χαρούπι, τυροκαυτερή με φέτα από Τρίπολη και μια γερή δόση zaatar, δροσερό τζατζίκι και καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, με πιπεριά Φλωρίνης βάζουν γκολ από τα αποδυτήρια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνεχίζουμε με το κεφάλαιο «ψάρια και θαλασσινά» και τον must have μαρινάτο γαύρο, πάνω σε τραγανά και ζωντανά αλμυρίκια. Ακόμη κι αν έχεις έρθει εδώ για ένα ουζάκι μετά το γραφείο, αυτό είναι το πιάτο που δεν πρέπει να χάσεις: ισορροπημένος σε οξύτητα, σφριγηλός και νόστιμος θα μπει άνετα στη λίστα σου με τα καλύτερα του καλοκαιριού. Ήταν το ιδανικό πρελούδιο για το χταπόδι σχάρας με βινεγκρέτ δυόσμου που ακολούθησε, το οποίο όχι μόνο ήταν μαλακό και ζουμερό, αλλά είχε κι ένα έξτρα touch τσαχπινιάς χάρη στις ψιλοκομμένες πιπεριές τουρσί που το συνόδευαν.
Εμείς μαζί του πήραμε και τη σαλάτα με τα παντζάρια με το μαλακό κατσικίσιο τυρί, η οποία είχε μια ενδιαφέρουσα διάσταση χάρη στο κραμπλ καρυδιού. Από τα χορτοφαγικά πιάτα του μενού αξίζει να σταθεί κανείς στην comfort και εξαιρετικά χορταστική φάβα με τσιγαριαστά χόρτα, ντομάτα και τυρί Σουρωτό Πάρου, ενώ δεν θα μετανιώσετε αν δοκιμάσετε την τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι και τρία τυριά ψημένη σε μαντέμι – τραγανή και τυρένια από άκρη σε άκρη κερδίζει αρκετούς πόντους από την μαρμελάδα σύκο που τη στολίζει. Ο τηγανητός μπακαλιάρος σε κουρκούτι είναι άψογα τηγανισμένος, αλλά χρειάζεται κάτι πιο δυνατό από την πιπεριά Φλωρίνης και το μαύρο σκόρδο για να σε απογειώσει.
Εκεί όμως που θα πείτε «φέρε άλλο ένα» είναι στο γεμιστό με ανθότυρο και μάραθο λουκάνικο που φτάνει στο τραπέζι λιτά σερβιρισμένο με τοματίνια σχάρας – σοβαρός μεζές ο οποίος σηκώνει κρασί, αλλά και τσίπουρο.
Για κυρίως πείτε «ναι» στο πεϊνιρλί με μοσχαρίσια ουρά που λιώνει, γραβιέρα Πάρου και αυγό με υγρό κρόκο. Ειλικρινά δεν θα θέλετε να τελειώσει.
Από κρασί, βρίσκεις εδώ γύρω στις 40 ελληνικές ετικέτες – έξυπνα διαλεγμένες. Δεν λείπουν φυσικά οι ψαγμένες μπύρες και μια μεγάλη ποικιλία από αποστάγματα, ενώ μάθαμε πως σύντομα θα ανοίξει και ένα μικρό μπακάλικο εντός, για να μπορεί κανείς να πάρει στο σπίτι του λίγο από το Kedros. Cookhouse. Γιατί εδώ δεν μιλάμε ένα ακόμα “παραδοσιακό αλλά μοντέρνο” εστιατόριο, αλλά ένα στέκι με ουσία, γεύση και φιλότιμο. Χαλαρό, αλλά καθόλου πρόχειρο. Ότι πρέπει για παρέες, για οικογενειακά τραπέζια, ή απλά για να πιεις δυο ποτηράκια, χαζεύοντας το πάρκο.
Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου 72, Λυκόβρυση, τηλ.: 2106825181
Δευτέρα-Κυριακή 5:00 μ.μ.–12:00 π.μ., τιμές/ άτομο: €20-25