Με μια τεκμηριωμένη παρέμβαση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ), cpt. Dr. Γιώργος Βάλλης, ανέδειξε ένα διαχρονικό ζήτημα που ταλανίζει χιλιάδες Έλληνες ναυτικούς: την άδικη φορολογική μεταχείριση όσων εργάζονται σε ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
Ο κ. Βάλλης, με την ιδιότητα του Πλοιάρχου Α΄ και επικεφαλής της ΠΕΠΙΕΘ, έδωσε φωνή σε ένα μεγάλο μέρος του ναυτικού κόσμου, επισημαίνοντας ότι μολονότι οι εργαζόμενοι στα σκάφη αναψυχής διαθέτουν ναυτικά φυλλάδια, πληρούν διεθνή πρότυπα ασφαλείας, είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ευθύνης και απαιτήσεων, δεν απολαμβάνουν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τους ναυτικούς της εμπορικής ναυτιλίας.
Σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία (άρθρο 15 του Ν. 4172/2013), οι ναυτικοί των εμπορικών πλοίων φορολογούνται με συντελεστή 15% (αξιωματικοί) και 10% (κατώτερο πλήρωμα). Αντιθέτως, οι ναυτικοί των σκαφών αναψυχής υπάγονται στη γενική κλίμακα φορολόγησης μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει το 35% έως και 40%.
«Δεν είμαστε λιγότερο ναυτικοί από τους συναδέλφους μας στην ακτοπλοΐα ή στον εμπορικό στόλο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ, καταδεικνύοντας τη θεσμική ανισότητα και την κοινωνική αδικία που βιώνουν οι ναυτικοί του ελληνικού yachting, ενός κλάδου που συμβάλλει με 1,5% στο ελληνικό ΑΕΠ.
Ο κ. Βάλλης σημείωσε πως η διαφορά αυτή δεν είναι μόνο αριθμητική: δημιουργεί επαγγελματική ανασφάλεια, δυσκολεύει την προσέλκυση νέων ναυτικών στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού και υπονομεύει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών πληρωμάτων.
Η παρέμβασή του στη Βουλή συνοδεύτηκε από αναφορά σε συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες βουλευτών διαφόρων περιοχών και κομμάτων, οι οποίοι έχουν ήδη αναδείξει το θέμα:
- βουλευτής Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ιωάννης Καλλιάνος, από τον Νοέμβριο του 2023 θέτει συστηματικά το ζήτημα.
- βουλευτής Β’ Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος, επανήλθε στο θέμα με ερώτηση στις 9 Δεκεμβρίου 2024.
- βουλευτής Πιερίας, Σπυρίδων Κουλκουδίνας, ζήτησε νομοθετική τροποποίηση στις 11 Δεκεμβρίου 2024.
- βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Καπετάνος, έκανε λόγο για «κατάφωρη αδικία» και υπέβαλε σχετική ερώτηση στις 13 Μαρτίου 2025.
Το βασικό αίτημα που κατατέθηκε είναι σαφές: να τροποποιηθεί η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του Ν. 4172/2013 ώστε να συμπεριληφθούν ρητά και οι ναυτικοί των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής στο υφιστάμενο ειδικό φορολογικό καθεστώς. Όπως τονίστηκε, δεν πρόκειται για αίτημα προνομίων, αλλά για αποκατάσταση ισονομίας και άρσης ενός διοικητικού κενού που πλήττει χιλιάδες εργαζόμενους.
Ο κ. Βάλλης απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους υπουργούς Νίκο Παπαθανάση, Κυριάκο Πιερρακάκη, Γιώργο Κώτσηρα και Θάνο Πετραλιά, καθώς και στα αρμόδια επιτελεία τους για την υποστήριξή τους. Παράλληλα, εξήρε τη διακομματική ευαισθητοποίηση και ζήτησε την άμεση υπερψήφιση της προτεινόμενης ρύθμισης.
«Η θάλασσα ενώνει – η φορολογική δικαιοσύνη δεν πρέπει να διχάζει», κατέληξε με νόημα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη θεσμικής ανταπόκρισης σε ένα αίτημα που αποτελεί όχι μόνο ζήτημα δικαίου, αλλά και ουσίας για τη ναυτική πολιτική της χώρας.