Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

European Super League: Tο φορμάτ της διοργάνωσης με τρεις κατηγορίες και οι δωρεάν μεταδόσεις των αγώνων

European Super League: Tο φορμάτ της διοργάνωσης με τρεις κατηγορίες και οι δωρεάν μεταδόσεις των αγώνων
Reuters

Η European Super League θέλει να φέρει τα… πάνω – κάτω στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Γνωστό έγινε το ακριβές μοντέλο της Λίγκας, που θέλει να “εκθρονίσει” την UEFA. Προανήγγειλε ότι όλοι οι αγώνες θα μεταδίδονται δωρεάν.

Η εταιρεία αθλητικής ανάπτυξης A22, που ιδρύθηκε για να βοηθήσει στην δημιουργία της European Super League κέρδισε την προσφυγή που είχε καταθέσει, με το Ευρωπαϊκό δικαστήριο να την δικαιώνει και να ισχυρίζεται ότι UEFA και η FIFA, κατείχαν μονοπωλιακή θέση, που παραβίαζε τον νόμο περί ανταγωνισμού και ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η FIFA και η UEFA έκαναν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους, απαγορεύοντας στους συλλόγους να συμμετέχουν στην European Super League, αλλά πρόσθεσε ότι η νέα διοργάνωση, μπορεί να μην εγκριθεί.

Πάντως, η συγκεκριμένη απόφαση, δίνει το δικαίωμα στη European Super League, να προχωρήσει τα πλάνα τα οποία είχε για τη δημιουργία ενός δικού της πρωταθλήματος.

“Κερδίσαμε το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε. Το μονοπώλιο της UEFA τελείωσε. Το ποδόσφαιρο είναι δωρεάν”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της A22, Μπερντ Ράϊχαρτ και πρόσθεσε: “Τα κλαμπ είναι πλέον απαλλαγμένα από την απειλή των κυρώσεων και ελεύθερα να καθορίσουν το μέλλον τους”.

Λίγη ώρα μετά,η A22 έδωσε στη δημοσιότητα το πλάνο της νέας European Super League. Σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο, το νέο προβλέπει τη συμμετοχή 64 ομάδων και τρεις κατηγορίες.

Το φορμάτ της European Super League

 

⦁ Οι δύο πρώτες βαθμίδες, η Star League και η Gold League, αποτελούνται από 16 συλλόγους η καθεμία, ενώ η τρίτη κατηγορία, η Blue League, αποτελείται από 32 συλλόγους.

⦁ Συμμετοχή με βάση την αθλητική αξία, χωρίς μόνιμα μέλη.

⦁ Ετήσια άνοδος και υποβιβασμός μεταξύ των πρωταθλημάτων. Η άνοδος στο τρίτο επίπεδο Blue League θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα του εθνικού πρωταθλήματος.

⦁ Οι σύλλογοι θα παίζουν εντός κι εκτός έδρας αγώνες σε ομίλους των 8, με ελάχιστους 14 αγώνες ανά έτος.

⦁ Στο τέλος της σεζόν, η φάση των νοκ άουτ θα καθορίσει τους πρωταθλητές κάθε πρωταθλήματος και τους συλλόγους που θα ανέβουν.

⦁ Δεν θα υπάρξει αύξηση στις ημερολογιακές ημέρες των αγώνων σε σύγκριση με αυτές που προβλέπονται από τις τρέχουσες διοργανώσεις και οι αγώνες μεσοβδόμαδα δεν θα επηρεάσουν τα καλαντάρια των εθνικών πρωταθλημάτων.

⦁ Την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης, οι σύλλογοι θα επιλέγονται βάσει ενός ευρετηρίου με διαφανή και βασισμένα στην απόδοση κριτήρια.

⦁ Θα εισαχθούν αποτελεσματικοί κανόνες οικονομικής βιωσιμότητας και διαφανείς διαδικασίες επιβολής για να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων συλλόγων.

Η προτεινόμενη γυναικεία διοργάνωση θα περιλαμβάνει τα ίδια βασικά στοιχεία με τα πρωταθλήματα ανδρών, συμπεριλαμβανομένων:

⦁ Λίγκες Star και Gold 16 συλλόγων η καθεμία με ομίλους των 8, εντός κι εκτός έδρας αγώνες με εγγυημένο ελάχιστο 14 αγώνες ανά έτος.

⦁ Στο τέλος της σεζόν, μια νοκ άουτ φάση θα καθορίσει τόσο τους πρωταθλητές κάθε πρωταθλήματος όσο και τους συλλόγους που θα ανέβουν.

⦁ Ετήσια άνοδος και υποβιβασμός μεταξύ των δύο πρωταθλημάτων, με άνοδο στην Gold League με βάση τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο εθνικό πρωτάθλημα.

 

La Superliga anuncia oficialmente su propuesta de torneo: 64 equipos, 3 divisiones, 14 partidos mínimo… y competición ABIERTA. #Superliga @diarioas pic.twitter.com/ZaG5mN3O0v

Παράλληλα, ο CEO της εταιρείας A22, Μπερντ Ράιχαρτ γνωστοποίησε πως οι αγώνες της Λίγκας θα μεταδίδονται δωρεάν.

“Για τους φιλάθλους: Προτείνουμε τη δωρεάν παρακολούθηση όλων των αγώνων της Europena Super League, ενώ αναφορικά για τις ομάδες: Τα έσοδα κι οι δαπάνες αλληλοϋποστήριξης θα είναι εγγυημένα”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις