Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ντόπινγκ Σαράποβα: Στο “μικροσκόπιο” η νέα απαγορευμένη ουσία meldonium! Ποιοι αθλητές “κάηκαν” ήδη;

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

To ντόπινγκ της Σαράποβα δεν ήταν το μοναδικό πλήγμα που δέχθηκε η Ρωσία, τη Δευτέρα! Η ουσία meldonium, στην οποία βρέθηκε θετική η 28χρονη ακριβοπληρωμένη τενίστρια εντάχθηκε στη λίστα των απαγορευμένων το 2016, έπειτα και από την τελευταία έρευνα που έγινε γι’ αυτή κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Αγώνων, πέρυσι το καλοκαίρι, στο Μπακού της Ρωσίας. Η meldonium ήδη προκαλεί κλυδωνισμούς στους Ρώσους και στον αθλητισμό τους.

Όταν η Μαρία Σαράποβα ανακοίνωνε ότι βρέθηκε θετική στην εν λόγω ουσία, οι Ρώσοι “ξήλωναν” τους χρυσούς Ολυμπιονίκες του καλλιτεχνικού πατινάζ στο χορό στον πάγο, του Σότσι. Η Εκατερίνα Μπομπρόβα και ο Ντμίτρι Σολοβίεφ δε θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και θ’ αντικατασταθούν από την Αλεξάντρα Στεπάνοβα και τον Ιβάν Μπούκιν.

REUTERS Οι σκιές της Μπομπρόβα και του Σολοβίεφ

Η Μπομπρόβα βρέθηκε θετική στην ίδια ουσία με τη Σαράποβα. Και αν για την Ελλάδα το καλλιτεχνικό πατινάζ δεν είναι δημοφιλές σπορ, για τους Ρώσους είναι… πρώτης γραμμής! Οι αθλητές του λατρεύονται και δίνουν σκληρές μάχες για την είσοδό τους στην Εθνική ομάδα, καθώς οι πρωταθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ στη Ρωσία είναι σε… αφθονία.

Ο προπονητής της Μπομπρόβα, Αλεξάντερ Ζούλιν τόνισε ότι η ποσότητα του φαρμάκου που ανιχνεύθηκε στην αθλήτριά του -μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα- ήταν αρκετά μεγάλη και ίσως να μην ήξερε κι η ίδια ότι την πήρε.

REUTERS

Πάντως, η 25χρονη Ρωσίδα αποδέχθηκε τη χρήση και δε ζήτησε την εξέταση του δεύτερου δείγματος. Στην Μπρατισλάβα, όπου διεξήχθη το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Μπομπρόβα και ο Σολοβίεφ κατετάγησαν τρίτοι.

 

Ποιοι άλλοι έχουν βρεθεί ντοπέ με την ίδια ουσία

Ομως, δεν είναι μόνο οι Ρώσοι που επλήγησαν από τη νέα ουσία, την οποία θα αναζητούν στο εξής τα εργαστήρια.
Η meldonium μόλις εντάχθηκε στον κατάλογο του WADA προκάλεσε σάλο “χτυπώντας” κορυφαία ονόματα του αθλητισμού.

Στις 2 Μαρτίου, ημέρα που η Σαράποβα ενημερώθηκε για το θετικό της δείγμα, έγινε γνωστό ότι ο Αιθίοπας νικητής του μαραθωνίου του Τόκιο, Εντέσο Νεγκέσε είναι ντοπέ έχοντας κάνει χρήση meldonium. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το ίδιο φάρμακο ανιχνεύθηκε και στην παγκόσμια πρωταθλήτρια των 1.500 μ., Αμπέμπα Αρεγκάβι, επίσης γεννημένη στην Αιθιοπία, αλλά πολιτογραφημένη Σουηδέζα. Ο Οργανισμός Αντιντόπινγκ της Αιθιοπίας είχε ενημερώσει πριν από τα δύο κρούσματα, ότι γίνεται έρευνα για εννέα αθλητές, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν σχέση με Ουκρανούς γιατρούς που τους προμήθευαν τη meldonium.

Επίσης, η ουσία ανιχνεύθηκε και στους Ουκρανούς διαθλητές, Αρτέμ Τιστσένκο και Ολγκα Αμπράμοβα, αλλά και στον Ρώσο ποδηλάτη, Εντουάρντ Βοργκάνοφ.

 

 

 

Ποιους βοηθάει η ουσία meldonium

Η meldonium παρασκευάζεται στη Λετονία από το Institute of Organic Synthesis και διανέμεται μόνο στις χώρες της Βαλτικής και τη Ρωσία! Χορηγείται για την αντιμετώπιση της στηθάγχης και πολύ σοβαρών καρδιακών προβλημάτων (έμφραγμα μυοκαρδίου). Θεωρείται ιδιαιτέρως αποτελεσματική στη θεραπεία της ισχαιμίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ είχε στο radar του για μικρό χρονικό διάστημα την ουσία. Αποφάσισε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2015 να την εντάξει στη λίστα των απαγορευμένων, έπειτα από την έρευνα που πραγματοποίησε την ίδια χρονιά για τη χρήση της και την πιθανότητα της κατάχρησής της από τους αθλητές. Εχει ενταχθεί στην κατηγορία S4 του κώδικα του WADA, που αναφέρεται στις ορμόνες και στους διαμορφωτές του μεταβολισμού.

Το φάρμακο αυτό λειτουργεί ενισχυτικά στο έργο του καρδιακού μυ. Βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος, στην απόδοση των αθλητών, αυξάνει την αντοχή τους, αλλά και επιταχύνει την αποκατάστασή τους, ύστερα από κουραστικά προγράμματα και επίπονους αγώνες. Η meldonium είναι γνωστή και ως mildronate και είναι εύκολο να την προμηθευτεί κάποιος και μέσω παραγγελίας στο eBay. Τη δεύτερη ονομασία χρησιμοποίησε η Σαράποβα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η Σαράποβα, όπως η ίδια αποκάλυψε, είχε ενημερωθεί από τον WADA στις 22 Δεκεμβρίου για τις ουσίες που θα εντάσσονταν ως απαγορευμένες στην επικαιροποιημένη λίστα για το 2016. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν μπήκε στον κόπο να τη διαβάσει…

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τένις στους κανονισμούς της περί φαρμακοδιέγερσης (1.12.2) αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι “ευθύνη του κάθε αθλητή να γνωρίζει τι συνιστά παραβίαση των κανονισμών ντόπινγκ, ποιες είναι οι απαγορευμένες ουσίες και οι μέθοδοι”.

Οπως είναι λογικό, στη Σαράποβα δε θ’ αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό… ελλιπούς ενημέρωσης (κάτι τέτοιο δεν ισχύει για κάθε αθλητή, σε όλα τα σπορ) και πλέον αναμένεται ν’ ανακοινωθεί η τιμωρία που θα της επιβληθεί.

Η 28χρονη τενίστρια παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιεί τη meldonium την τελευταία δεκαετία και ισχυρίστηκε ότι την είχε συνταγογραφήσει ο οικογενειακός της γιατρός για “επαναλαμβανόμενα προβλήματα υγείας, έλλειψη μαγνησίου, καρδιακή αρρυθμία και λόγω κληρονομικού σακχαρώδη διαβήτη”.

 

ΜΑΡΙΑ ΚΑΟΥΚΗ


ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT
 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε