Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Μουντιάλ 2022: Η ποδοσφαιρική Ιαπωνία εντυπωσίασε και μετά την ιστορική νίκη επί της Γερμανίας

Μουντιάλ 2022: Η ποδοσφαιρική Ιαπωνία εντυπωσίασε και μετά την ιστορική νίκη επί της Γερμανίας
Reuters

Η Ιαπωνία έδωσε ένα δυνατό “σοκ” στο Μουντιάλ 2022, με τη νίκη της επί της Γερμανίας (2-1), αλλά τα όσα ακολούθησαν του αγώνα απασχόλησαν τους πάντες κι έγιναν viral. Με κανόνες και καθαρές εξέδρες, ακόμα και στους πανηγυρισμούς.

Ο πολιτισμός και η φιλοσοφία μιας ολόκληρης χώρας φάνηκε μέσα από έναν αγώνα. Η Ιαπωνία έδωσε το παράδειγμα, τόσο με τη νίκη της επί της Γερμανίας, όσο και με την στάση των ποδοσφαιριστών και των οπαδών της, μετά την αναμέτρηση για το Μουντιάλ 2022.

Η μαχητικότητα και το πείσμα των ποδοσφαιριστών της Ιαπωνίας… επιβραβεύτηκε με μια μεγάλη ανατροπή και μια ιστορική νίκη σε Μουντιάλ. Οι “σαμουράι” πανηγύρισαν για την επιτυχία τους και στη συνέχεια έβαλαν τη χαρά στην άκρη, αφού το τουρνουά έχει ακόμα… μέλλον, δείχνοντας παράλληλα και σεβασμό στον αντίπαλο.

Προκλητικές κινήσεις δεν είδαμε στον αγωνιστικό χώρο. Ανάλογη ήταν και η συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών και στα αποδυτήρια. Χωρίς υπερβολές, χωρίς ζημιές. Τα πάντα τακτοποιημένα, καθαρά και όχι… σκουπιδότοπος! Μια εικόνα που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε σε αποδυτήρια ομάδας. Μια εικόνα που σχολιάστηκε θετικά από την FIFA.

 

 

Αυτό που έγινε όμως εκτός αγωνιστικού χώρου, τόσο στις εξέδρες του “Καλιφά Ιντερνάσιοναλ Στάντιουμ”, όσο και στο Τόκιο, σχολιάστηκε θετικά από τους πάντες.

Οι Ιάπωνες που βρέθηκαν στο γήπεδο του Κατάρ στήριξαν την ομάδα μέχρι τέλους, πανηγύρισαν την ανατροπή επί της Γερμανίας και στη συνέχεια… καθάρισαν την εξέδρα όπου βρέθηκαν. Ούτε μπουκάλια και ποτήρια πεταμένα, ούτε σπασμένες θέσεις, ούτε χαρτιά στο έδαφος. Η πλειοψηφία τους πήρε από μια μεγάλη σακούλα και την γέμισαν σκουπίδια.

Την ίδια στιγμή, στο Τόκιο -αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας- ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει. Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, θα μπορούσε να πει κανείς. Οι Ιάπωνες μας διέψευσαν και σε αυτό!

Σεβόμενοι τους συμπολίτες τους, οι οποίοι δούλευαν ή επέστρεφαν στα σπίτια τους -μετά τη δουλειά- οι Ιάπωνες προχώρησαν σε μια μοναδική κίνηση!

Κάθε φορά που το φανάρι ήταν κόκκινο, έκαναν… ντου στον δρόμο για να πανηγυρίσουν όλοι μαζί. Μόλις όμως ο φωτεινός σηματοδότης γινόταν πράσινος -με τις παροτρύνεις των τροχονόμων που είχαν πάρει θέση από νωρίς- ανέβαιναν κατευθείαν στο πεζοδρόμιο.

Σπάνια ήθη κι έθιμα για το ποδόσφαιρο. Για να δούμε, τι θα γίνει στην επόμενη επιτυχία της Ιαπωνίας…

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις