Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εθνική Ελλάδας: Γαλανόλευκο… φάντασμα! Δίχως προσωπικότητα, πάθος και εγωισμό

Εθνική Ελλάδας: Γαλανόλευκο… φάντασμα! Δίχως προσωπικότητα, πάθος και εγωισμό
ΦΩΤΟ eurokinissi

Οι διεθνείς έλεγαν πως είναι αποτυχία αν η εθνική Ελλάδας δεν βγει πρώτη στον όμιλο της του Nations League. Δυστυχώς, τα λόγια είναι πάντα πιο εύκολα από τις πράξεις.

Απ’ όπου και να το… πιάσεις, θα σου προκαλέσει μόνο θλίψη το ματς κόντρα στη Φινλανδία. Η Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε κόντρα σε μια μικρομεσαία ευρωπαϊκή ομάδα, αλλά ηττήθηκε με “κάτω τα χέρια” στο Τάμπερε (2-0) κι έτσι παίρνει αυτό που της αξίζει. “Αποχαιρετά” -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- κάθε σκέψη διάκρισης στο Nations League!

Η ομάδα του Σκίμπε κατάφερε να παρουσιάσει χειρότερο πρόσωπο ακόμα και από τον αγώνα της κόντρα στην Ουγγαρία –μέσα στο ΟΑΚΑ- δείχνοντας πως είναι πολύ… άρρωστη. Μπορεί ο Γερμανός τεχνικός να έπεισε αρχικά πως μπορεί να βάλει την ομάδα σε μονοπάτι ανόδου, μετά την τραγική εμπειρία με τον Κλαούντιο Ρανιέρι, αλλά αυτό μοιάζει πλέον με κάτι… μακρινό.

Ο Σκίμπε παρουσίασε στο Τάμπερε μία Εθνική δίχως φαντασία στην επίθεση, που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την άμυνα των Φινλανδών και να φέρει το γκολ. Για ένα ακόμα ματς οι παίκτες της “Γαλανόλευκης” ήταν προβλέψιμοι, απείλησαν ελάχιστα, δεν μπόρεσαν να περάσουν την μπάλα στο Μήτρογλου και ουσιαστικά έκαναν τους Σκανδιναβούς να αισθάνονται πως δεν έχουν λόγο να ανησυχούν στα μετόπισθεν. Ούτε καν την έξοδο του Πούκι -με τραυματισμό- δεν μπόρεσαν να εκμεταλευτούν.

Ο Γερμανός βρήκε τους ποιοτικούς Φορτούνη, Πέλκα (και σε άλλα παιχνίδια Μάνταλο), αλλά δεν μπόρεσε να τους κάνει να συνεργαστούν. Την ίδια στιγμή, η αμυντική “ταυτότητα” που είχε η εθνική δείχνει να έχει χαθεί. Το…. υπερόπλο που έμοιαζε το αμυντικό δίδυμο της ομάδας (Παπασταθόπουλος – Μανωλάς) παρουσίασε σημάδια αδυναμίας, κάνοντας πολλά και παιδαριώδη λάθη, ενώ δεν πήρε βοήθεια από τα χαφ. Όταν ξαφνικά παίζει βασικός ο – κατά τα άλλα φιλότιμος μα παροπλισμένος- Αλέξανδρος Τζιόλης και η αλλαγή του Socratis είναι ο Τζαβέλλας, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην… άκρη του πάγκου.

Φυσικά, δεν φταίει μόνο ο Σκίμπε. Τεράστιο μερίδιο έχουν και οι παίκτες της εθνικής Ελλάδας, που “απέδειξαν” εντός αγωνιστικού χώρου πως το Nations League ήταν στην πραγματικότητα μια αγγαρεία γι’ αυτούς! Την ίδια στιγμή, η καχυποψία – μεγάλη αντιπαλότητα που υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα, δείχνει να έχει επηρεάσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η εθνική Ελλάδας δεν δείχνει πλέον να είναι ομάδα. Τρανό παράδειγμα το στιγμιότυπο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους, όταν ο Πέλκας δεν έκανε το “1-2” με τον Φορτούνη και ο τηλεοπτικός φακός έπιασε τον παίκτη του Ολυμπιακού να είναι αγανακτισμένος και έτοιμος να… σιχτιρίσει. Μόνο οι Τσιμίκας, Μπάρκας και Κουλούρης το προσπάθησαν!

Στα πλέι οφ η Εθνική Ελπίδων! Χατζηγιοβάννης και Μπουζούκης «λύγισαν» τη Λευκορωσία [videos]

Τα “παιδιά με τα μπλε” δεν έδειξαν εγωισμό, δεν είχαν διάθεση να παλέψουν κ έμειναν στα… λόγια. Το υλικό έχει δυνατότητες, αλλά δεν τις είδαμε ποτέ. Προπονητής και παίκτες φταίνε για το νέο πισωγύρισμα της εθνικής Ελλάδας και πλέον η ΕΠΟ καλείται να “γυρίσει το διακόπτη”. Η αλλαγή τεχνικού μοιάζει να είναι δεδομένη, αλλά το ζητούμενο θα είναι να υπάρξει ένα πρόσωπο που θα μπορέσει να “σφραγίσει” ξανά τα αποδυτήρια της ομάδας από τις… ασθένειες της Superleague και να πείσει τους παίκτες πως πρέπει να “ματώνουν” για τη φανέλα με το εθνόσημο, ακόμα και αν αυτό είναι ένα φιλικό προπονητικού χαρακτήρα.

Παράλληλα, θα πρέπει να.. βγουν μπροστά παίκτες με προσωπικότητα και να παρακινήσουν και τους υπόλοιπους. Άλλωστε, η επιτυχία του Euro 2004 έγινε από τέτοιους ποδοσφαιριστές, κάτι που επισήμανε πριν από λίγες ημέρες -για μια ακόμα φορά- ο Γιώργος Καραγκούνης. Η εθνική αυτή έφτασε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και αν δεν υπάρξει ένα “ηλεκτροσόκ”, τότε η κατηφόρα είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί.

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις