Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Χάρρυ Κλυνν: Αγάπησε το ποδόσφαιρο και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς

Χάρρυ Κλυνν
ΦΩΤΟ: apollonpontoufc.gr

Μια ακόμα χαρισματική προσωπικότητα δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας. Ο Χάρρυ Κλυνν άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Κυριακής (20.05.2018) και πέρα από τη μεγάλη του συνεισφορά στον πολιτισμό της χώρας, σημαντική ήταν η παρουσία του και στα αθλητικά της δρώμενα. Απόλλων Πόντου: “Ο Χάρρυ Κλυνν, όλων των Ελλήνων, περνά στην αθανασία”.

Ο Χάρρυ Κλυνν ηταν ο σύγχρονος αναμορφωτής του Απόλλωνα Καλαμαριάς (σ.σ. στη συνέχεια έγινε Απόλλωνας Πόντου), διετέλεσε πρώτος πρόεδρος τη ΠΑΕ και οδήγησε τον σύλλογο από τα ερασιτεχνικά στην Α’ Εθνική το 1983. Ασχολήθηκε με τα διοικητικά του αθλήματος από καθαρά συναισθηματικούς λόγους, ενώ διατέλεσε και πρόεδρος της ΕΠΑΕ.

ΑΕΚ: «Σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής ο Χάρρυ Κλυνν»

Πόντιος ο ίδιος, μεγαλωμένος στην Kαλαμαριά της Θεσσαλονίκης, είχε άσβεστη στη μνήμη του την ένδοξη Kαλαμαριά του 1956, 1957, 1958.

Γυρίζοντας από την Aμερική, ο Χάρρυ Κλυνν βρίσκει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς να παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στα κακοτράχαλα μονοπάτια της B’ και της Γ’ Εθνικής και αποφασίζει το 1980 μαζί με μία ομάδα φανατικών Ποντίων και φίλων του ιστορικού Απόλλωνα, να ηγηθεί της προσπάθειας αποκατάστασης του ένδοξου ονόματος του ιστορικού σωματείου.

Έτσι αναλαμβάνει την προεδρία του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Mαζί με τους συνεργάτες του σχεδιάζει ένα μακρόπνοο πρόγραμμα και οργανώνει το σωματείο πάνω σε σύγχρονες και τεχνοκρατικές βάσεις.

H μεγαλύτερη, όμως, προσφορά του Xάρρυ Kλυνν στον Απόλλωνα είναι το χτίσιμο του ιδιωτικού σταδίου. Mέσα σε τρία χρόνια στη θέση της αλάνας που υπήρχε το χωμάτινο γήπεδο της Καλαμαριάς ξεφυτρώνει χάρη στις προσπάθειές του ένα σύγχρονο στάδιο στην ωραιότερη πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Tον πρώτο χρόνο κατορθώνει να «σώσει» στην κυριολεξία τον Απόλλωνα που βρίσκεται με το ένα πόδι στη Γ’ Εθνική και τον επόμενο κατακτά επάξια το πρωτάθλημα της B’ Εθνικής για να ξαναγυρίσει μετά από είκοσι χρόνια περιπέτειας στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας.

H παρουσία του Απόλλωνα στην A’ Εθνική είναι αξιοσημείωτη. Όχι μόνο αναδεικνύεται σε ομάδα πρότυπο, αλλά προχωρεί και σε ουσιαστικές προτάσεις για τη θεσμική αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Oι προτάσεις του Xάρρυ Kλυνν για θεσμική αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αποτέλεσαν τη βάση που πάνω στηρίχθηκε η αναθεώρηση του νόμου 75 του 75. Όντας πρόεδρος του Απόλλωνα απολαμβάνει της εκτίμησης και της πλήρους αποδοχής όλων των ομάδων της A’, B’ και Γ’ Eθνικής κατηγορίας.

Ο Χάρρυ Κλυνν προχωρά και σε προτάσεις αναδιάρθρωσης του θεσμικού πλαισίου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αναδεικνύεται σε ηγετική μορφή της σύγκρουσης του 1988 μεταξύ συλλόγων και πολιτείας που οδηγεί για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά σε διακοπή του πρωταθλήματος.

Την εποχή εκείνη το επαγγελματικό ποδόσφαιρο περνάει νέα μεγάλη κρίση. H πολιτεία αφαιρεί τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΑΕ και την παραχωρεί στην ΕΠΟ. Ομόφωνα όλες οι ομάδες προτείνουν για πρόεδρο της ΕΠΑΕ τον Xάρρυ Kλυνν, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία, αναδιοργανώνει την EΠAE, έρχεται σε επαφές με τη FIFA και την UEFA και προτείνει όρους που είναι εξαιρετικά ελκυστικοί και η πολιτεία δεν μπορεί να αρνηθεί. Το πρωτάθλημα τελικά ξαναγυρίζει στην ΕΠΑΕ. Τρία χρόνια αργότερα αποχωρεί από την προεδρία. Η πρότασή του για την καθιέρωση ημιεπαγγελματικού ποδοσφαίρου απορρίφτηκε από την πλειοψηφία των ΠΑΕ.

Η συγκινητική ανακοίνωση του Απόλλωνα Πόντου

“Η οικογένεια του Απόλλωνα Καλαμαριάς θρηνεί την απώλεια του απουδαιότερου, εκ των σπουδαιοτέρων μελών της, τον πολυτάλαντο και πολυσχιδή κύριο Βασίλη Τριανταφυλλίδη. Ο Χάρυ Κλύνν, όλων των Ελλήνων, περνά στην αθανασία, αφήνοντας πνευματικό πλούτο και χαρισματική δημιουργικότητα, πολύτιμη διαρκή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές, ως μέγιστος αληθινός λαϊκός καλλιτέχνης.

Η εξαιρετικά γόνιμη θητεία του, ως Προέδρου του Απόλλωνα Καλαμαριάς, τον ανήγαγε στις συνειδήσεις όλων των φιλάθλων, ως τον κύριο αναμορφωτή της ομάδας μας. Επιπλέον, με το υποδειγματικό ήθος της φιλαθλητικής πολιτείας του κατέστησε τον Απόλλωνα της Καλαμαριάς, Απόλλωνα όλων των Ποντίων και Απόλλωνα όλων των Ελλήνων σε όλη τη γή.

Ενώνουμε τη βαθιά μας λύπη για τον χαμό του, με όλους τους Απολλωνιστές αλλά και με όλη την Ελλάδα, κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη του, με τη βεβαιότητα πως παραμένει αθάνατος και συνεχίζει και εμπνέει αέναα με το τεράστιο και πολύπλευρο καλλιτεχνικό και φιλαθλητικό έργο του.”

ΠΗΓΗ: apollonpontoufc.gr / Wikipedia

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις