Σάββατο, 24 Φεβ.
13oC Αθήνα

Η νέα BMW Σειρά 5 και οχήματα του Driverless @Development δοκιμάστηκαν στην καρδιά των Αυστριακών Άλπεων

Η νέα BMW Σειρά 5 και οχήματα του Driverless @Development δοκιμάστηκαν στην καρδιά των Αυστριακών Άλπεων

Κατά τη διάρκεια των test drives σε χειμερινές συνθήκες, το κομψό business sedan της BMW και τα οχήματα Driverless @Development επιδεικνύουν τα δυναμικά οδηγικά χαρακτηριστικά τους αρκετές φορές.

Στη νέα BMW Σειρά 5, το συστήματα δυναμικού ελέγχου ευστάθειας (DSC – Dynamic Stability Control) και ολίσθησης των τροχών με αισθητήρα ενσωματωμένο στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα (near-actuator wheel slip limitation), καθώς και το σύστημα ελέγχου μετάδοσης κίνησης είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να συντονίζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται με ευελιξία σε κάθε οδηγική κατάσταση.

Η βέλτιστη συνεργασία των συστημάτων κίνησης και πλαισίου αποτελεί προϋπόθεση για την εξαιρετική συμπεριφορά της BMW Σειράς 5 στις χειμερινές δοκιμές. Όσο πιο απαιτητικές είναι οι συνθήκες, τόσο περισσότερο η αμιγώς ηλεκτρική παραλλαγή της νέας BMW Σειράς 5 Sedan εντυπωσιάζει με την ταχύτητα και την ακρίβεια των συστημάτων ελέγχου της συνδυάζοντας αρμονικά τη βέλτιστη πρόσφυση κατά την εκκίνηση με την ανώτερη οδηγική ευστάθεια στις στροφές ή στο φρενάρισμα. Χαρακτηριστικό που είναι μοναδικό σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Με τη νεότερη τεχνολογία κυψελών μπαταρίας και το ευφυές σύστημα ελέγχου διαχείρισης της θερμότητας, η τεχνολογία BMW eDrive πέμπτης γενιάς, η οποία έχει εξελιχθεί περαιτέρω για τη νέα BMW i5, επιτρέπει μεγάλη αυτονομία και σύντομους χρόνους φόρτισης κατά τον ανεφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Το “Powered by Austrian Engineering”, το κέντρο ανάπτυξης που βρίσκεται στο Steyr της Αυστρίας, είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για όλα τα ηλεκτρικά οχήματα του BMW Group.

Καινοτομία στις δοκιμές οχημάτων: Το Driverless @ Development στο BMW Group αυξάνει την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην ανάπτυξη οχημάτων και τεχνολογιών. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται τώρα στον υψηλότερο παγετώνα της Αυστρίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Το BMW Group εργάζεται από το 2002 για την αυτοματοποιημένη λειτουργία των οχημάτων με τα οποία πραγματοποιούνται οι δοκιμές σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Το καινοτόμο, νέο πρόγραμμα Driverless @Development αυξάνει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην ανάπτυξη νέων οχημάτων και τεχνολογιών. Επιπλέον, η αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων, μονότονων καταστάσεων οδήγησης ανακουφίζει τους εργαζόμενους, μεταξύ άλλων όταν δοκιμάζουν συστήματα υποβοήθησης οδηγού και αυτοματοποιημένες λειτουργίες του οχήματος.

Η αυξημένη ταχύτητα ανάπτυξης και η βελτίωση της ποιότητας επιτυγχάνονται μέσω της καλύτερης αναπαραγωγιμότητας και της μείωσης της συχνότητας σφαλμάτων, για παράδειγμα κατά τη σύγκριση εξαρτημάτων. Ένα άλλο πλεονέκτημα του Driverless @Development είναι η μείωση του κινδύνου ατυχημάτων και η βελτίωση της υγείας των εργαζομένων της BMW χάρη στη μειωμένη σωματική και ψυχολογική πίεση.

Το BMW Group θα προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες σε επερχόμενα workshops αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με τους τομείς της εξαιρετικά αυτοματοποιημένης οδήγησης και της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Εξαιρετικά αυτοματοποιημένη οδήγηση Επιπέδου 2 και Επιπέδου 3

Πάρτε τα χέρια σας από το τιμόνι και προσωρινά στρέψτε την προσοχή σας μακριά από την κυκλοφορία – αυτό ακριβώς είναι η εξαιρετικά αυτοματοποιημένη οδήγηση Επιπέδου 3. Η νέα λειτουργία που απαλλάσσει τον οδηγό από τα καθήκοντα της οδήγησης σε καθορισμένες καταστάσεις κυκλοφορίας και ρυθμίζει την ταχύτητα, την απόσταση και την καθοδήγηση στη λωρίδα κυκλοφορίας φέρει την ονομασία BMW Personal Pilot L3.

Με την εισαγωγή της λειτουργικότητας Επιπέδου 3 στην BMW Σειρά 7, το BMW Group καθίσταται ο πρώτος κατασκευαστής που προσφέρει αυτοματοποιημένη οδήγηση Επιπέδου 2 και Επιπέδου 3 στην προϊοντική του γκάμα, η οποία επιτρέπει στους οδηγούς να απομακρύνουν τα χέρια τους από το τιμόνι και να τα τοποθετούν άνετα κάπου αλλού. Για την εξαιρετικά αυτοματοποιημένη οδήγηση Επιπέδου 3, το BMW Personal Pilot L3 αποτελεί την προϋπόθεση προκειμένου ο οδηγός να στρέψει την προσοχή του μακριά από την κυκλοφορία και να εστιάσει σε άλλες, δευτερεύουσες δραστηριότητες.

Ένας υψηλής ανάλυσης χάρτης με ακριβείς διαδρομές ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο βάσει του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού (GPS) και λειτουργεί με αισθητήρες 360° για να εξασφαλίζει ακριβή εντοπισμό θέσης και παρακολούθηση της περιοχής γύρω από το όχημα. Ο χάρτης είναι πάντα επικαιροποιημένος. Εκτός από τις κάμερες, τα οχήματα που φέρουν το BMW Personal Pilot L3 είναι επίσης εξοπλισμένα με αισθητήρες υπερήχων και ραντάρ τελευταίας γενιάς και έναν εξαιρετικά ευαίσθητο 3D αισθητήρα lidar για την παρακολούθηση της περιοχής γύρω από το όχημα και τις συνθήκες κυκλοφορίας.

Μια ιδιαίτερα καινοτόμος, ημιαυτόνομη λειτουργία οδήγησης SAE Επιπέδου 2 είναι ήδη δυνατή με το BMW Highway Assist σε όλα τα μοντέλα της νέας BMW Σειράς 5. Υπάρχει επίσης η μοναδική λειτουργία Active Lane Change Assistant με επιβεβαίωση μέσω της κίνησης του ματιού. Αυτή η λειτουργία στη νέα BMW Σειρά 5 έχει σχεδιαστεί κυρίως για χρήση σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, επιτρέποντας στον οδηγό να υιοθετήσει μια χαλαρή στάση σώματος πίσω από το τιμόνι. Η εν λόγω πρόσθετη λειτουργία του Steering & Lane Control Assistant μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της ταχύτητας και απόστασης και του συστήματος διεύθυνσης του αυτοκινήτου σε ταχύτητες έως 130 km/h.

Αύξηση της απόδοσης μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI)

Το BMW Group χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη εδώ και αρκετά χρόνια, για παράδειγμα στην παραγωγή για τον ποιοτικό έλεγχο, στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης με υπολογιστική όραση ή έμμεσα στην ανάλυση εγγράφων ή στην αυτόματη μετάφραση. Η ανακάλυψη μεγάλων γλωσσικών μοντέλων έχει ανοίξει πολλά νέα πεδία εφαρμογής και χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για brainstorming στο σχεδιασμό, για τη δημιουργία κειμένων, κώδικα και εικόνων στην ανάπτυξη οχημάτων, την πληροφορική, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις. Σημείο εστίασης είναι πάντα η αλληλεπίδραση ανθρώπου και μηχανής: Στο BMW Group, οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις