Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

«Πράσινο φως» στη Volvo για δοκιμές αυτόνομων οχημάτων στη Σουηδία

«Πράσινο φως» στη Volvo για δοκιμές αυτόνομων οχημάτων στη Σουηδία

Η εταιρεία Zenuity που δημιουργήθηκε από τη Volvo και την Veoneer το 2017 και αντικείμενο έχει τις τεχνολογίες που συνδέονται με την αυτόνομη οδήγηση, θα ξεκινήσει δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες στη Σουηδία.

Όπως ανακοινώθηκε, η «κοινοπραξία» πήρε άδεια από τις Σουηδικές Αρχές για να ξεκινήσει δοκιμές αυτόνομης οδήγησης στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, παρουσία οδηγού μέσα στο αυτοκίνητο, ο οποίος όμως -όπως τονίζεται -θα έχει τα χέρια του μακριά από το τιμόνι.

Οι δοκιμές θα γίνουν με ανώτατη ταχύτητα τα 80 km/h και το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι «επιπέδου 4», που είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος Veoneer, Thomas Jonsson, δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει πότε η Zenuity θα μπορούσε να δοκιμάσει το αυτοκίνητο χωρίς την παρουσία οδηγού ασφαλείας.

Η Zenuity διεξάγει δοκιμές στη Σουηδία για τη συλλογή δεδομένων για την ανάπτυξη αυτόνομων λειτουργιών και αισθητήρων, ενώ η Volvo διεξάγει δικές της ξεχωριστές δοκιμές για να συλλέξει δεδομένα για άλλες λειτουργίες και παραμέτρους. Η Volvo πάντως διευκρίνισε πως για την ανάπτυξη των πλήρως αυτόνομων οχημάτων χρησιμοποιεί εξωτερικούς συνεργάτες και δοκιμαστές.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας της Veoneer, ο Nishant Batra δήλωσε ότι η έγκριση για δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες ήταν απαραίτητη για τη συλλογή σημαντικών δεδομένων και αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο απόδειξης για την πρόοδο των δυνατοτήτων της Zenuity.

Οι στόχοι της Volvo σε ό,τι αφορά την αυτόνομη οδήγηση είναι να αρχίσει να πουλάει τα πρώτα της αυτόνομα αυτοκίνητα μετά το 2021, ενώ μέχρι το 2025 θέλει το 33% των συνολικών της πωλήσεων να αφορούν στα συγκεκριμένα οχήματα.

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις