Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Formula 1: Θα πανηγυρίσει τίτλο ο Vettel στην Ιαπωνία; (VIDEO)

Formula 1: Θα πανηγυρίσει τίτλο ο Vettel στην Ιαπωνία; (VIDEO)

Στην Ιαπωνία συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, με τον Sebastian Vettel να είναι έτοιμος -υπό προϋποθέσεις- να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου.

Την ίδια στιγμή ο Fernando Alonso, όπως έχει ήδη δηλώσει θα προσπαθήσει για το καλύτερο, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ferrari, Stefano Domenicali, έχει σπεύσει να συγχαρεί τους «ταύρους» και τον Γερμανό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η ιταλική ομάδα δεν έχει ελπίδες στη μάχη του τίτλου.

Η πίστα της Ιαπωνίας είναι από τις πλέον απαιτητικές του πρωταθλήματος συνδυάζοντας κλειστές στροφές που εναλλάσσονται με γρήγορες καμπές, μια εκ των οποίων είναι και η πιο γρήγορη του πρωταθλήματος, αφού τα μονοθέσια στρίβουν εκεί με τέρμα γκάζι και ταχύτητα που ξεπερνά τα 300 km/h.

Είναι φανερό ότι τα ελαστικά καταπονούνται ιδιαίτερα και χρειάζεται οι αεροδυναμικές ρυθμίσεις να είναι τέλειες ώστε να αποφεύγετε η πρόωρη φθορά τους και τα ανεπιθύμητα φαινόμενα που είδαμε στο προηγούμενο Grand Prix στην Κορέα.

Υψηλή καταπόνηση υφίστανται όμως οι κινητήρες και τα φρένα. Αξιοσημείωτο είναι πως οι υπεύθυνοι της πίστας φέτος προχώρησαν σε βελτιώσεις τόσο σε ό,τι αφορά στο οδόστρωμα, όσο και την απορροή των υδάτων, αφού στην Ιαπωνία οι δυνατές βροχές δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο και όλοι θυμόμαστε λίγα χρόνια πριν τις κατατακτήριες δοκιμές να «μετακομίζουν» από Σάββατο σε Κυριακή επειδή η πίστα είχε γίνει… λίμνη.

H πίστα της Suzuka κατασκευάστηκε το 1962 αρχικά σαν πίστα δοκιμών για μοτοσικλέτες της Honda και φέρει την υπογραφή του John Hugenholtz που έχει σχεδιάσει και την πίστα του Zandvoort στην Ολλανδία. Το πρώτο Grand Prix της Ιαπωνίας έγινε το 1976 στην πίστα του Fuji. Ο Mario Andretti ήταν ο νικητής του πρώτου αγώνα που διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή, ενώ ο Βρετανός James Hunt, ο οποίος τερμάτισε στην τρίτη θέση, στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Ήταν τότε που ο έτερος διεκδικητής του τίτλου, ο Αυστριακός Niki Lauda, αρνήθηκε να αγωνιστεί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και έχασε τον τίτλο με έναν μόλις βαθμό διαφορά από Hunt.

Ένα μόλις χρόνο μετά, η πίστα του Fuji και κατ΄ επέκταση το Grand Prix Ιαπωνίας, σημαδεύτηκαν από ένα τραγικό γεγονός όταν εξαιτίας της σύγκρουσης των μονοθεσίων των Ronnie Peterson και Gilles Villeneuve σκοτώθηκαν δύο θεατές. Η πίστα χαρακτηρίστηκε από την FIA επικίνδυνη και για τα επόμενα 10 χρόνια η Ιαπωνία δεν φιλοξενούσε αγώνα της Formula 1. Tα Grand Prix στην Ιαπωνία επέστρεψαν στο καλαντάρι το 1987 χρονιά που προστέθηκε στο πρόγραμμα η πίστα της Suzuka. 

To πρόγραμμα του αγώνα
Παρασκευή 11/10
Ελεύθερες δοκιμές – 1ο σκέλος: 04:00 – 05:30GR (OTE TV)
Ελεύθερες δοκιμές – 2ο σκέλος: 08:00 – 09:30GR (OTE TV)

Σάββατο 12/10
Ελεύθερες δοκιμές: 05:00 – 06:00GR (OTE TV)
Κατατακτήριες δοκιμές: 08:00GR (OTE TV)

Κυριακή 13/10
Αγώνας: 09:00GR (OTE TV, ΔΤ σε μαγνητοσκόπηση στις 15:00GR) 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Video: Ο καμεραμάν είχε άγιο και γλίτωσε από τις Porsche!

3 θεατές τραυματίστηκαν σε τρομακτικό ατύχημα στα IndyCar (VIDEO)

Formula 1: Η Ferrari δίνει από τώρα συγχαρητήρια στον Vettel για τον τίτλο

Formula 1: Τέταρτη συνεχής νίκη για τον Vettel στο GP Κορέας

Τα 50 χρόνια της McLaren στην F1 (VIDEO)

Ηλεκτρικό μονοθέσιο φτιαγμένο από φοιτητές κάνει 0-100 σε 2,15”

Formula 1: Τέσσερα νέα Grand Prix το 2014, 22 στο σύνολο

Υπογράφτηκε επιτέλους η συμφωνία-πλαίσιο για τη διοίκηση της Formula 1

Formula 1: Με κινητήρες Renault η Caterham για άλλα τρία χρόνια

Ποινή 10 θέσεων στον Webber και επίπληξη στον Alonso γιατί έκανε τον… ταξιτζή! (Video)

Video: Παπαγάλος προβλέπει τους νικητές του Grand Prix της Σιγκαπούρης

Raikkonen: Έφυγα από τη Lotus γιατί ήμουν απλήρωτος

Αγώνες Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε