Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές – Τα ελαφρυντικά κρίνουν τα πάντα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές – Τα ελαφρυντικά κρίνουν τα πάντα

Με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά θα συνεχιστεί στις 11:00 η δίκη της Χρυσής Αυγής. Αφού αποφασίσει για τα ελαφρυντικά, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές κι αν αυτές θα εκτελεστούν με αναστολή ή όχι. Ακόμα και αύριο οι ανακοίνωση των ποινών.

Ύστερα από 5,5 χρόνια και μια ιστορική απόφαση, πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεχίζει τις συνεδριάσεις του αφού απομένει να αποφασιστούν οι ποινές για τους καταδικασθέντες. Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα… «πρωτοπαλίκαρά» του, τον Γιώργο Ρουπακιά που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και όσους έχουν καταδικαστεί.

Η διαδικασία σήμερα (09.10.2020) θα συνεχιστεί στις 11:00 το πρωί με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά μετά την εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου.

Η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6. Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε την διευθυντική ομάδα αλλά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

Click4more Κουτζαμάνη για δίκη Χρυσής Αυγής: Δεν με έκαμψαν οι σφαίρες που μου έστειλαν

Το αν θα αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους είναι ίσως το σημαντικότερο στη διαδικασία, μετά την απόφαση για καταδίκη. Γιατί τα ελαφρυντικά είναι που θα κρίνουν το ύψος των ποινών.

Για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκαν Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος, Γερμενής, Παππάς και Ματθαιόπουλος, η ποινή είναι από 5 έως 15 χρόνια. Αν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά οι ποινές μπορεί να είναι από 2 έως 8 χρόνια.

Click4more Υπ’ ατμόν η ΕΛΑΣ για τη σύλληψη των καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής

Τον τελικό λόγο σε ό,τι αφορά στα ελαφρυντικά τον έχει το δικαστήριο. Αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων, οι δικαστές θα συνεδριάσουν ξανά και μετά θα ανακοινώσουν την απόφασή τους. Δεν αποκλείεται οι ποινές να ανακοινωθούν και αύριο, Σάββατο, ακόμα. Δεν αποκλείεται όμως οι αποφάσεις να ανακοινωθούν τη Δευτέρα. 

Αφού ανακοινωθεί η πρόταση για τα ελαφρυντικά, θα ξεκινήσει η διαδικασία των ποινών. Η εισαγγελέας θα κάνει την πρότασή της και μετά θα πάρουν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης. Και αφού ολοκληρωθούν κι αυτές, το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να συνεδριάσει και να αποφασίσει. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποφασιστεί αν οι ποινές που θα επιβληθούν να εκτελεστούν με αναστολή ή όχι. Και γι’ αυτό θα υπάρξει πρόταση της εισαγγελέως και αγορεύσεις των δικηγόρων.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις