Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Κουκάκι: Όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο λέει ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Κουκάκι: Όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο λέει ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.
Φωτογραφία InTime News

Όλα νόμιμα στην εκκένωση της κατάληψης στην οδό Ματρώζου στο Κουκάκι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ.
Ο πατέρας που συνελήφθη επιχείρησε να πάρει το όπλο αστυνομικού, μέλη της κατάληψης οι γιοι του, σύμφωνα με τον Θόδωρο Χρονόπουλο.
«Αστυνομικός πάτησε με το γόνατο τον γιο μου στο κεφάλι, κατήγγειλε νωρίτερα η σύζυγος και μητέρα των συλληφθέντων.
Στυλιάρια, πυροσβεστήρες, αντιασφυξιογόνες μάσκες και παγίδα με καρφιά βρέθηκαν στις καταλήψεις.
Όλο το χρονικό της επεισοδιακής επιχείρησης με τις 14 συλλήψεις.

Η επεισοδιακή, με χρήση χημικών, κρότου λάμψης και ρίψη αντικειμένων, επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι τα ξημερώματα της Τετάρτης (18.12.2019), έφερε ξανά στο προσκήνιο της καταγγελίες για αναίτια αστυνομική βία. Αφορμή η σύλληψη ενός πατέρα και των γιων του που μένουν σε διπλανό από υπό κατάληψη σπίτι και φωτογραφίες στα social media που, σύμφωνα με χρήστες, έδειχναν γυναίκα με κουκούλα στο κεφάλι να συλλαμβάνεται.

Click4more: Καταγγελίες για την επιχείρηση στο Κουκάκι! Μπήκαν με όπλα σε σπίτι, προσήγαγαν γείτονες των καταληψιών – Video ντοκουμέντο

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, με παρέμβασή του στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Alpha θέλησε να κάνει γνωστή τη θέση της αστυνομίας και να απαντήσει στα όσα ακούγονται. Είπε πως όλα στην επιχείρηση εκκένωσης στην οδό Ματρώζου στο Κουκάκι (σ.σ. όπου συνελήφθησαν ο πατέρας και γιοι του) έγιναν νόμιμα και παρουσία εισαγγελικών λειτουργών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σύζυγο του συλληφθέντα, οι αστυνομικοί θέλησαν να μπουν στο σπίτι της χωρίς να έχουν εισαγγελική εντολή και χωρίς αυτή ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, όπου χτύπησαν και συνέλαβαν τον άνδρα και τους γιους της.

Οι αστυνομικοί, όταν έφτασαν στο υπό κατάληψη κτίριο της οδού Ματρώζου στο Κουκάκι, δέχτηκαν αρχικά από ένα άτομο και στη συνέχεια από ένα δεύτερο, επίθεση με μπογιές, πέτρες, τούβλα, χρώματα και πυροσβεστήρες είπε ο Θόδωρος Χρονόπουλος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., μετά την είσοδο των αστυνομικών στο κτίριο, τα άτομα που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς προσπάθησαν να διαφύγουν σε γειτονικό κτίριο.

«Όπως αποδείχθηκε ήταν το πατρικό τους σπίτι» είπε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. και συνέχισε λέγοντας πως το τρίτο άτομο που συνελήφθη (σ.σ. προφανώς εννοεί τον σύζυγο της καταγγέλλουσας) «αποπειράθηκε να πάρει το όπλο αστυνομικού. Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα».

Κατά τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. «οι εικόνες στο διαδίκτυο είναι παραπλανητικές. Δεν υπάρχουν κουκούλες, ούτε γυναικεία παρουσία, ούτε αναιτιολόγητη βία» είπε και χαρακτήρισε τα ευρήματα στην κατάληψη «πολύ σοβαρά».

Ακούστε όσα είπε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι αστυνομικοί στα υπό κατάληψη κτίρια έχουν βρει στυλιάρια, πυροσβεστήρες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ακόμα και μια παγίδα με καρφιά.

Οι συλληφθέντες, εννέα από τις καταλήψεις και πέντε αλληλέγγυοι που συγκεντρώθηκαν στο Κουκάκι, έχουν μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ και έξω από την Ασφάλεια έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 αλληλέγγυοι για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις.

Η καταγγελία και το video της σύλληψης

Η στιγμή της προσαγωγής πατέρα και γιών, στην ταράτσα του σπιτιού τους, έχει καταγραφεί σε ένα video ντοκουμέντο από τον ΑΝΤ1. Φαίνονται καθισμένοι στο έδαφος, με χειροπέδες στα χέρια τους και αστυνομικούς πάνω από τα κεφάλια τους.

Δείτε το video ντοκουμέντο

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η γυναίκα που είδε τους αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες στον άνδρα και τον γιο της, έκανε λόγο για εμπόλεμη κατάσταση. «Κάποια στιγμή μας χτύπησαν το κουδούνι, κατέβηκε ο σύζυγός μου, ήταν τα ΜΑΤ. Του είπαν να περάσουν μέσα από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό».

Σύμφωνα με τη γυναίκα, ο σύζυγός της ρώτησε τους άνδρες των ΜΑΤ αν είχαν χαρτί εισαγγελέα και όταν του απάντησαν αρνητικά, τους είπε πως αν φέρουν χαρτί εισαγγελέα, θα τους άφηνε να περάσουν.

Κουκάκι

«Ήμασταν στα παράθυρα και κοιτάζαμε τι γινόταν, κι εμείς και τα παιδιά μας. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα και ανέβηκαν ο άνδρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται. Ήταν τα ΜΑΤ στην ταράτσα μας», συνέχισε την καταγγελία της η γυναίκα, σημειώνοντας πως ρώτησαν ξανά τα ΜΑΤ αν είχαν χαρτί εισαγγελέα. «Σε απάντηση τους πλακώσανε, τους έβαλαν κάτω και τους τρεις, τους δέσανε τα χέρια και τους πλακώσανε στο ξύλο! Εγώ ανέβηκα να δω τι συμβαίνει και με απείλησαν. Μου είπαν φύγε, κλείσου μέσα γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα! Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει με το γόνατο το κεφάλι του γιου μου».

Ακούστε τι δήλωσε η γυναίκα

Το χρονικό της επιχείρησης στο Κουκάκι

Αστυνομικοί της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ εισέβαλαν στα κτίρια της οδού Ματρώζου 45, Παναιτωλίου 21 και Αρβάλη 3 που τελούσαν υπό κατάληψη. Η επιχείρηση στο Κουκάκι ξεκίνησε πριν καλά καλά ξημερώσει και η ένταση δεν άργησε να προκληθεί.

Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο πριν από τις 07:00 το πρωί. Όταν οι πάνοπλοι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ έφτασαν στην περιοχή και επιχείρησαν να μπουν στα κτίρια στις οδούς Ματρώζου και Παναιτωλίου, δέχτηκαν επίθεση με πυροσβεστήρες, πέτρες ακόμη κι έπιπλα, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

“Θα πεθάνουμε εδώ” ακούγεται κάποιος να φωνάζει τη στιγμή της έντασης.

«Απάντησαν» στην επίθεση αυτή με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση στην περιοχή. Τελικά οι άνδρες της ΕΚΑΜ έσπασαν τις πόρτες και οι αστυνομικοί εισέβαλαν στα κτίρια, όπου προχώρησαν στις προσαγωγές των καταληψιών.

Συνολικά στη ΓΑΔΑ μεταφέρθηκαν 14 άνθρωποι, εννέα από τις καταλήψεις και πέντε αλληλέγγυοι οι οποίοι πήγαν την ώρα της επιχείρησης στο Κουκάκι για να συμπαρασταθούν στους καταληψίες. Οι τρεις από τους προσαχθέντες είναι από τα δύο κτίρια της οδού Ματρώζου, το ένα στον αριθμό 45 που τελούσε υπό κατάληψη και το διπλανό του, στο 47, όπου η επιχείρηση που έγινε έχει προκαλέσει αντιδράσεις και καταγγελία από τη σύζυγο του ιδιοκτήτη για αστυνομική βία.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις