Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Βόμβα στον Βύρωνα: “Θησαυρός” στα χέρια της Αστυνομίας!

βόμβα
Φωτογραφία: Eurokinissi

– Η βόμβα έξω από το σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στον Βύρωνα δεν εξερράγη ποτέ
– Όχι μόνο αυτό: Η κατασκευή της ήταν τόσο απλοϊκή που απλά οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής τράβηξαν ένα… καλώδιο και την απενεργοποίησαν
– Γιατί θεωρούν οι Αρχές πως έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα ανέλπιστο “δώρο”
– Όλο το χρονικό της υπόθεσης και η εξέλιξη των ερευνών των Αρχών – Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

Ένα ανέλπιστο… δώρο έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι λόγω επαγγελματισμού των πυροτεχνουργών της ΕΛ.ΑΣ. και ίσως… πρόσκαιρου ερασιτεχνισμού των ανθρώπων που κατασκεύασαν την βόμβα που τοποθετήθηκε στο σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου, έχουν πλέον την ευχέρεια να ψάξουν σπιθαμή προς σπιθαμή τον άθικτο εκρηκτικό μηχανισμό για αποτυπώματα και DNA των τρομοκρατών.

Το… χρυσάφι στα χέρια των Αρχών από την βόμβα στον Βύρωνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πυροτεχνουργοί που έφθασαν στο σημείο, εν προκειμένω στην οδό Αδραμυτίου στην περιοχή του Βύρωνα, όπου και είναι η κατοικία του Αντιεισαγγελέα Ι. Ντογιάκου, έλεγξαν τον εκρηκτικό μηχανισμό και διαπίστωσαν πως είναι απλός στην κατασκευή του.

Έτσι τράβηξαν την αντίσταση που έπαιζε το ρόλο του πυροκροτητή, με αποτέλεσμα να απενεργοποιήσουν πλήρως την βόμβα και πια να έχουν ολόκληρο και άθικτο το μηχανισμό στα χέρια τους.

Νωρίτερα, περί τις 04:00 τα ξημερώματα της Τρίτης, 13.11.2018, άγνωστος είχε επικοινωνήσει με μια ενημερωτική ιστοσελίδα και το τηλεφωνικό κέντρο απογευματινής εφημερίδας, λέγοντας: “…Προσοχή δεν είναι φάρσα, σε 20 λεπτά θα εκραγεί εκρηκτικός μηχανισμός που είναι τοποθετημένος στην οδό Αδραμυτίου στο Βύρωνα.”

Όταν έφθασαν στο σημείο οι πρώτοι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, διέκριναν ένα μηχανάκι μικρού κυβισμού με ανοιχτή μπαγκαζιέρα, στο εσωτερικό της οποίας υπήρχε μια κατσαρόλα που εξείχαν καλώδια.

Μικρή λεπτομέρεια που ίσως τελικά έχει παίξει ρόλο στην άμεση απενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού, το γεγονός πως το μηχανάκι είχε “φύγει” από το σταντ που είχε βάλει ο αναβάτης του πριν το εγκαταλείψει στο σημείο και είχε γείρει στο ρείθρο του πεζοδρομίου, όπου και είχε στηριχθεί με μεγάλη γωνία κλίσης. Το μηχανάκι είχε κλαπεί πριν από περίπου δυο ημέρες από το Δήμο Βύρωνα.

Πάντως στην περίπτωση που η έκρηξη ήταν πλήρης, στο σημείο θα σημειώνονταν υλικές ζημιές στα γύρω σπίτια και διαμερίσματα και κυρίως στο σπίτι του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην οικία του με την σύζυγο του και τα δυο του παιδιά.

βόμβα

Οι έρευνες των Αρχών για την βόμβα στον Βύρωνα

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής που έχουν αναλάβει τις έρευνες, περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, καθώς περιμένουν πως θα βρεθούν τόσο αποτυπώματα, όσο και DNA, τουλάχιστον του κατασκευαστή της βόμβας.

Στο μεταξύ και όσον αφορά στην συνδεσμολογία του ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού, προσομοιάζει με τους πρώιμους εκρηκτικούς μηχανισμούς που κατασκεύαζε η πρώτη γενιά των “Πυρήνων της Φωτιάς” και μάλιστα συνήθιζαν να τοποθετούν τις βόμβες τους σε κατσαρόλα.

Ωστόσο και όπως λένε έμπειροι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, η “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” πλέον δεν διαθέτει την παραμικρή επιχειρησιακή δυνατότητα.

Click4more: Ισίδωρος Ντογιάκος: Δεν έχω δεχτεί απειλές, δεν χειρίζομαι κάποια σοβαρή υπόθεση

Ωστόσο στο Αντιτρομοκρατικό Επιτελείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, την ενέργεια να έχουν πραγματοποιήσει κομάντο της “Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών”. Μια οργάνωση που έχει πραγματοποιήσει σοβαρές βομβιστικές επιθέσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως στο Υπουργείο Εργασίας, στα γραφεία του ΣΕΒ, αλλά και στα κεντρικά γραφεία μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας.

Εδώ όμως υφίσταται μια σοβαρή διαφορά. Η συνδεσμολογία που χρησιμοποιεί στους εκρηκτικούς της μηχανισμούς η “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”, είναι ιδιαιτέρως εξελιγμένη και δεν έχει σχέση με την απλοϊκή συνδεσμολογία της βόμβας που απενεργοποιήθηκε έξω από το σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου.

βόμβα

Για το λόγο αυτό οι αστυνομικοί εξετάζουν με σοβαρότητα το ενδεχόμενο μιας νέας οργάνωσης, η οποία είναι δυνατόν να κρύβει ακόμα και εκπλήξεις.

Στο μεταξύ ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στις πρώτες δηλώσεις που έκανε είπε σοκαρισμένος: “…Ειδοποιηθήκαμε από την αστυνομία ότι βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε μπαγκαζιέρα μηχανής και στη συνέχεια το είδα με τα μάτια μου. Έχει αποκλειστεί η περιοχή και δεν μας επιτρέπουν να βγούμε από το σπίτι μας, που βρίσκομαι με τη γυναίκα και τα παιδιά μου “.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις