Ελλάδα

25η Μαρτίου 2025: Ποιος είναι ο λόγος που «σπάμε» τη νηστεία της Σαρακοστής και τρώμε μπακαλιάρο

Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής, η νηστεία διαφοροποιείται (κατ’ εξαίρεση) συνολικά τρεις φορές

Η 25η Μαρτίου έχει διπλό εορταστικό χαρακτήρα, καθώς ο απανταχού Ελληνισμός γιορτάζει την έναρξη της Επανάστασης του 1821 για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, καθώς και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που αποτελεί από τις λαμπρότερες θεομητορικές εορτές της Χριστιανοσύνης.

Το έθιμο επιτάσσει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά στο οικογενειακό τραπέζι, με αποτέλεσμα να «σπάμε» τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, η οποία χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί την αρχαιότερη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος και ψαριών, τα γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα, γιαούρτι, βούτυρο), τα αυγά καθώς και το λάδι.

Ποιος είναι ο λόγος που διακόπτουμε τη νηστεία;

Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής, η νηστεία έχει εξαιρέσεις συνολικά τρεις φορές, δίνοντας στους πιστούς την δυνατότητα για ενδυνάμωση.

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της γιρτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αφού εορτάζουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της ενσάρκωσης του Θεανθρώπου μέσα στη περίοδο πένθους της Μεγάλης Σαρακοστής. Επομένως, την συγκεκριμένη ημέρα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, ελαιόλαδου και κρασιού.

Η δεύτερη ημέρα, κατά την οποία καταλύεται η νηστεία, είναι η Κυριακή των Βαΐων, η οποία είναι Δεσποτική εορτή, οπότε επιτρέπεται να τρώμε ψάρι και λάδι.

Λάδι τρώμε και τη Μεγάλη Πέμπτη, εις ανάμνηση της παραδόσεως του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας από τον Χριστό.

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Η συνήθεια να τρώμε μπακαλιάρο την ημέρα του Ευαγγελισμού, που έχει διττή σημασία για τον Ελληνισμό, έχει τις ρίζες της στην ανάγκη των κατοίκων της ενδοχώρας να βρουν ένα φτηνό και εύκολο στην συντήρηση ψάρι, καθώς το φρέσκο ψάρι ήταν δύσκολο να βρεθεί.

Παρά το γεγονός ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι εγχώριο ψάρι, καθώς αλιεύεται στον βόρειο Ατλαντικό, η δυνατότητα συντήρησής του (παστός) τον καθιστά οικονομική επιλογή. Από τον 15ο αιώνα, ο μπακαλιάρος καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου και παραμένει μέχρι σήμερα το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πάνω από 1.100 μετανάστες στην Αγυιά της Κρήτης – Φόβοι για «υγειονομική βόμβα»
Οι μαζικές αφίξεις μεταναστών το Σαββατοκύριακο έφεραν την Κρήτη στο όριο της «ασφυξίας» – Στην Αγυιά περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr
Στελέχη του Λιμενικού με παράτυπους μετανάστες στο λιμάνι της Γαύδου
12
Κίνηση στους δρόμους: Ατελείωτο χάος σε Κηφισό και Μεσογείων λόγω τροχαίων – 30λεπτες καθυστερήσεις σε Αττική Οδό
Τα τροχαία στον Κηφισό σημειώθηκαν στο ρεύμα προς Πειραιά - Το πρώτο έγινε μεταξύ 3 αυτοκινήτων ενώ το δεύτερο μεταξύ 2 φορτηγών - Σύγκρουση οχημάτων και στη Μεσογείων
Αυτοκίνητα 1
Βασίλης Καλογήρου: Η σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του – «Σου έκοψαν το δάχτυλο εν ζωή, χέρια σου στερήσαν το οξυγόνο»
«Έφυγες προς τον αγαπημένο σου Χριστό, πετώντας με φτερά αγγέλου. Αλλά ακόμη και ο ήχος του φτερουγίσματος τους, κάποιους, λίγους ευτυχώς, και αυτός τους ενοχλεί», έγραψε η μητέρα του, Σοφία Καλογήρου
Βασίλης Καλογήρου 4