Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

28η Οκτωβρίου: Υπερηφάνεια και συγκίνηση στις στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα

28η Οκτωβρίου: Υπερηφάνεια και συγκίνηση στις στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα

Όλη η Ελλάδα τίμησε σήμερα, 28η Οκτωβρίου, την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ» με μεγαλοπρεπείς και λαμπρές παρελάσεις, σημαιοστολισμούς και καταθέσεις στεφάνων, καθώς επιστρέψαμε στην κανονικότητα των εκδηλώσεων μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Θεσσαλονίκη και στη στρατιωτική παρέλαση για την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ» την 28η Οκτωβρίου. Πέραν των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, παρέλασαν και τα Rafale αλλά και τα Marder, προκαλώντας ρίγος και δέος στο πέρασμά τους.

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, την παράσταση «έκλεψαν» οι άνδρες των ΟΥΚ, φωνάζοντας συνθήματα εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων και από τον κόσμο.

Δέος προκάλεσε και το πέρασμα στο τέλος του F16 της ομάδας «ΖΕΥΣ». Οι ελιγμοί ήταν εντυπωσιακοί και μεγάλη ακρίβεια, με το μήνυμα του πιλότου, να συγκινεί και να στέλνει ηχηρό μήνυμα:

«Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια με την γενιά του 1940. Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας και στον Ελληνισμό. Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη».

Σημειώνεται, επίσης, ότι υγειονομικοί σε αναστολή πλησίασαν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν εκείνη πήγε να κάνει δηλώσεις μετά το πέρας της παρέλασης, προκαλώντας στιγμιαία ένταση, χωρίς όμως να ξεφύγει η κατάσταση.

Ναύπακτος: Παρέλασαν για πρώτη φορά οχήματα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού

Οχήματα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού συμμετείχαν για πρώτη φορά φέτος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Ναύπακτο, σύμφωνα με το nafpaktianews.gr. Η στιγμή της παρέλασης στο παρακάτω βίντεο:

Παρέλαση με αερόστατο στην Πάργα

Εντυπωσιακές ήταν εικόνες από την Πάργα, με τον δήμο να σηκώνει αερόστατο από την πλατεία Καναλακίου για να τιμήσει την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ» κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Οι φωτογραφίες του atpreveza.gr:

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα η παρέλαση και στον Πειραιά

Με μια εντυπωσιακή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση και πλήθος κόσμου, οι Πειραιώτες τίμησαν τους ήρωες του Έπους του 1940, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας, αναφέρει το piraeuspress.gr.

Προηγήθηκε η δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιά, η κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Κολοκοτρώνη στον πεζόδρομο της Δραγάτση και τέλος η παρέλαση μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Παρέλασαν και οι μαθητές σε όλη την Αττική και την Ελλάδα

Μαθητικές παρελάσεις έγιναν και σε όλους τους δήμους της Αττικής αλλά και της Ελλάδας. Όλες οι πόλεις «ντύθηκαν» στα γαλανόλευκα, αφού η κάθε δημοτική Αρχή έκανε στον δήμο της γενικό σημαιοστολισμό των δρόμων και των δημοτικών κτιρίων.

Παράλληλα, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από σήμερα τα χαράματα με τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών. Σημειώνεται, επίσης, ότι έγινε viral και ένας αξιαγάπητος μαθητής από την Αθήνα που δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «θα είμαστε το καλύτερο σχολείο που θα δειχθεί στην τηλεόραση».

Μετά την επίσημη δοξολογία στους Ιερούς Ναούς, ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία του κάθε δήμου, οι πανηγυρικοί λόγοι των δημάρχων και των τοπικών Αρχών και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τις παρελάσεις των μαθητών, προσκόπων, τοπικών και αθλητικών συλλόγων, οι οποίες στους περισσότερους δήμους έχουν προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι. Όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, για λόγους δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού.

Στη Νάξο, μία και μοναδική μαθήτρια κράτησε την ελληνική σημαία και έκανε παρέλαση και φέτος, στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στην περιοχή του Απόλλωνα. Υπερήφανη η μικρή μαθήτρια, συνοδευόμενη από τον δάσκαλό της, παρέλασε μπροστά στους λιγοστούς κατοίκους του χωριού, καταχειροκροτούμενη.

Ευχάριστη εντύπωση προκάλεσαν και μερικές μητέρες από όλη την Ελλάδα που παρέλασαν μαζί με τα παιδιά τους. Στη Σύρο, μια μητέρα ήταν σημαιοφόρος και παραστάτης ήταν ο γιος της ενώ στα Χανιά, μια μητέρα παρέλασε αγκαλιά με το μωράκι της.

Στη Γαύδο, επίσης, συγκίνηση και χαρά προκάλεσαν οι δύο λιλιπούτειοι μαθητές του νηπιαγωγείου του νησιού, οι οποίοι παρέλασαν κρατώντας τη γαλανόλευκη στα χέρια.

Σημειώνεται, σύμφωνα με το kriti360.gr, το δημοτικό σχολείο της Γαύδου δεν λειτουργεί φέτος καθώς δεν υπάρχουν μαθητές για να φοιτήσουν.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις