Σάββατο, 13 Απρ.
20oC Αθήνα

48 ώρες στη Σπάρτη: Στη θρυλική πόλη της Ελλάδας

48 ώρες στη Σπάρτη: Στη θρυλική πόλη της Ελλάδας

Είναι γεγονός πως η Ελλάδα είναι γεμάτη ιστορία. Θα μπορούσε να πει κανείς πως κάτω από κάθε πέτρα, βρίσκεται κάποιο ψήγμα ελληνικού, αρχαίου πολιτισμού στον οποίο κρύβεται ένα κομμάτι της ιστορίας.

Αδιαμφισβήτητα, ένα μέρος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο της μακρόχρονης ιστορίας του αρχαίου και σύγχρονου ελλαδικού χώρου είναι η Σπάρτη.

Σε μια πόλη όπου περίτεχνα συνδέεται το αρχαίο με το σύγχρονο, στη Σπάρτη, ο χρόνος θα μπορούσε να μοιάζει σαν να έχει σταματήσει στην εποχή του Λεωνίδα.

Όμως, δεν είναι έτσι. Η πόλη έχει καταφέρει να περιπλέξει τα άκρως σημαντικά αρχαία στοιχεία της στην δόμηση μιας σύγχρονης πόλης, η οποία φαντάζει ιδανική στον ντόπιο, αλλά και σε κάθε επισκέπτη της.

Από την πρωτεύουσα, η Σπάρτη απέχει περίπου τρεις ώρες. Η διαδρομή δεν είναι καθόλου κουραστική, καθώς οι νέοι δρόμοι καθιστούν το ταξίδι άνετο.

Επιπλέον, υπάρχουν σημεία, όπου μπορείτε κάνετε στάση και να θαυμάσετε την διαδρομή που έκανε ο Φειδιππίδης, ο αρχαίος Αθηναίος δρομέας, που το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη από την Αθήνα στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια για τον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Σήμερα, η σημαντική αυτή συμβολή του Φειδιππίδη στην έκβαση του αγώνα αναβιώνει μέσα από το Σπάρταθλον, που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο.

Με το που φτάσετε στη Σπάρτη, αμέσως θα νιώσετε την επιβλητικότητα του τόπου. Το μεγαλύτερο μνημείο της πόλης, το άγαλμα του Λεωνίδα, στέκει αγέρωχο στην αρχή της κεντρική λεωφόρου, την οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, σαν να έχει μείνει ο ίδιος εκεί, να φυλάει την πόλη.

Ξεκινώντας την περιπλάνηση από εκεί, μπορείτε να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Σπάρτης, που βρίσκεται πίσω από το άγαλμα.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις