Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Δοκίμιο της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών – Χωρίς ουσιαστικά προβλήματα η πρώτη μέρα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Αναφερόταν στο πανανθρώπινο μήνυμα που εκπέμπει η Τέχνη στις κοινωνίες και ήταν απόσπασμα από το κείμενο:
«Πολιτισμός και Ελληνισμός – Προσεγγίσεις»
– Σε κάποια μεγάλα εξεταστικά κέντρα, όπως στη Γκράβα, τα θέματα άργησαν να δοθούν
– Έπεσε το site  του υπουργείου Παιδείας
– Σήμερα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες στις οποίες μετακινείται η εξέταση των ειδικών μαθημάτων και όλων των μαθημάτων που συμπίπτουν με την εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι απόφοιτοι και οι τελειόφοιτοι των γενικών και εσπερινών λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’) άνοιξαν την αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων με το μάθημα της Έκθεσης ή αλλιώς της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Το κείμενο ήταν της Ελένης Γλυκατζή-Αρβελέρ και οι μαθητές κλήθηκαν να αναλύσουν το πανανθρώπινο μήνυμα που εκπέμπει η Τέχνη στις κοινωνίες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα πρώτα παιδιά που βγήκαν από τα εξεταστικά κέντρα.

Το κείμενο ήταν  απόσπασμα από το έργο της «Πολιτισμός και Ελληνισμός – Προσεγγίσεις».

Οι εξεταστές επέλεξαν το κείμενο αυτό, για το πανανθρώπινο μήνυμα της τέχνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε απόσπασμα του κειμένου που δόθηκε, στο οποίο αναφέρεται: «Κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου, το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις παγκόσμιες, θα έλεγα σχεδόν εξωχρονικές. Πρώτη έκφραση της αποστασιοποίησης του ανθρώπου από την αναγκαιότητα της φύσης, χάρη στη μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα, το ελληνικό πλαστικό κατόρθωμα δηλώνει την επίμονη και έλλογη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δαμάσει το πάθος και τη μοίρα με τα έργα τού νου και της καρδιάς, αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο όλο και πιο κοντά στον Θεό, αυτά που τον οδηγούν δίπλα στον συνάνθρωπο…».

Ο εξεταστές ζήτησαν περίληψη του κειμένου που βαθμολογείται με 25 μονάδες και ανάπτυξη 500- 600 λέξεων που βαθμολογείται με 40 μονάδες.

Σε όσα εξεταστικά κέντρα υπήρξε καθυστέρηση, αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν πολλές σελίδες που έπρεπε να φωτοτυπηθούν και να δοθούν στους υποψήφιους. Έτσι, στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, απαιτήθηκε λίγο περισσότερος χρόνος, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σήμερα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες στις οποίες μετακινείται η εξέταση των ειδικών μαθημάτων και όλων των μαθημάτων που συμπίπτουν με την εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι περίπου 38 βαθμολογικά κέντρα δεν θα είναι εκλογικά, για να μην σταματήσει η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων. Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 23 Μαΐου, με την εξέταση των μαθημάτων γενικής Παιδείας και συγκεκριμένα: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία.

Λίγο μετά τις 11.00 ήταν αδύνατο να μπει κανείς στο site του υπουργείου Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

25λεπτη καθυστέρηση στη Γκράβα – Πρεμιέρα Πανελλαδικών με Νεοελληνική Γλώσσα

Μέχρι τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι πανελλαδικές – Σε αναμονή για το… ανανεωμένο πρόγραμμα

Συνταγές επιτυχίας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Πως αναμένεται να κινηθούν φέτος οι βάσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε