Ελλάδα

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Νοεμβρίου 2024  

Σήμερα, Σάββατο (16.11.2024), σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη των Παρθενομάρτυρος Ιφιγενείας, Ματθαίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι τα εξής:

  • Ιφιγένεια
  • Ματθαίος
  • Μαθιός
  • Μαθαίος
  • Ματθούλα
  • Ματθίλδη
  • Θίλδα
  • Τίτα
  • Μαθούλα

Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής

Μαθητής του Χριστού, που έγραψε το πρώτο Ευαγγέλιο («Κατά Ματθαίον»). Ο Λευίς, όπως ήταν το πρώτο του όνομα, κατοικούσε στην Καπερναούμ και ασκούσε το επάγγελμα του τελώνη.

Ήταν υπάλληλος στη ρωμαϊκή αρχή της Παλαιστίνης και γνώριζε εκτός της εβραϊκής γλώσσας, την αραμαϊκή και την ελληνική. Στην πατρίδα του «καθήμενον παρά το τελώνιον» τον είδε ο Χριστός και τον κάλεσε να γίνει μαθητής του.

Ο Ματθαίος έγινε πιστός και αφοσιωμένος μαθητής του, αν και παρέμεινε στην αφάνεια σε σχέση με άλλους μαθητές του Χριστού. Έγραψε ένα βιβλίο για τη ζωή, τα θαύματα, τη διδασκαλία, τα πάθη, την ανάσταση και την ανάληψη του Κυρίου. Το βιβλίο του αυτό, που γράφτηκε πρώτα στα εβραϊκά (50) και στη συνέχεια το μετέφρασε ο ίδιος στα ελληνικά (μεταξύ 60 και 70), είναι το πρώτο από τα τέσσερα Ευαγγέλια.

Μετά την Πεντηκοστή, ο Ματθαίος δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Παλαιστίνη, την Αραβία, την Αιθιοπία, την Περσία, και τη Μακεδονία.

Επίσης, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μετωπικά στη Λαμία - Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες
Τα δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μετωπικά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της οδηγού του ενός οχήματος και των δύο επιβατών του άλλου, στο σημείο έσπευσε διασωστικό πλήρωμα της πυροσβεστικής και δύο ασθενοφόρα
Λαμία
Γυναίκα καταγγέλλει γιατρό για λάθη κατά τη διάρκεια επέμβασης: «Το 2022 έπαθα περιτονίτιδα, θα πέθαινα»
Η 45χρονη με την γιατρό βρίσκονται στα δικαστήρια - Η ασθενής καταγγέλλει ότι πλέον ζει ρομποτικά, χωρίς στομάχι και πώς «η γιατρός πρέπει να περίμενε να τελειώσω κιόλας»
Young female surgeon performing surgery on dog.
11χρονη δέχτηκε bullying από 9 συμμαθητές της – «Την βάλανε να γονατίσει και της τραβούσαν τα μαλλιά» καταγγέλλει η μητέρα της
«Της μιλήσανε πολύ άσχημα, την προσβάλανε, την βρίσανε, την χτύπησαν τραβώντας της τα μαλλιά, την βάλανε να γονατίσει και να ζητήσει συγνώμη για κάτι που δεν έχει κάνει», καταγγέλλει η μητέρα της 11χρονης
11χρονη δέχτηκε bullying από 9 συμμαθητές της – «Την βάλανε να γονατίσει και της τραβούσαν τα μαλλιά» καταγγέλλει η μητέρα της