Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Kακοκαιρία «Λέανδρος»: Τα νέα προγνωστικά και το νέο στοιχείο για τα χιόνια στην Αττική

Kακοκαιρία «Λέανδρος»: Τα νέα προγνωστικά και το νέο στοιχείο για τα χιόνια στην Αττική

Ο συνεργάτης του meteo, φυσικός μετεωρολόγος, Σταύρος Ντάφης δίνει στο newsit.gr, την αναθεωρημένη πρόγνωση του καιρού με βάση τα σημερινά δεδομένα.  Ποια είναι η αλλαγή στην Αττική. Δείτε χάρτη χιονόστρωσης.

Η πρόγνωση του καιρού αναθεωρείται συνεχώς με τα συστήματα που πλήττουν και θα πλήξουν την χώρα μας τις επόμενες ημέρες να προβληματίζουν πολύ τους μετεωρολόγους.

Ο συνεργάτης του meteo, φυσικός μετεωρολόγος, Σταύρος Ντάφης εξήγησε στο newsit.gr:

«Το ψυχρό μέτωπο που θα σαρώσει τη χώρα μας σήμερα και αύριο, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, θα περάσει τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης και θα κινηθεί γρήγορα νότια-νοτιανατολικά ρίχνοντας αισθητά τον υδράργυρο, αυξάνοντας την ένταση των ανέμων στα 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο και προκαλώντας χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας».

Click4More Καιρός – Αρναούτογλου: Η νέα ανάρτηση για το Σάββατο και για το που θα χιονίσει

Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα σταματήσουν στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και θα εντοπίζονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά  σε περιοχές πάνω από τα 400 μέτρα υψόμετρο. Στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στις Ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα σημειώνονται βροχοπτώσεις με τοπικές καταιγίδες, συνοδεία ισχυρών ανέμων, και χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές.

Το μικρό παράθυρο βελτίωσης και οι πυκνές χιονοπτώσεις

Ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα το μεσημέρι της Παρασκευής αλλά από αργά το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16/01, αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με καταιγίδες στο Νότιο Ιόνιο και την Κρήτη και μεγάλο μέρος της χώρας να δέχεται χιονοπτώσεις.

 

Οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου (>400 μ), της Στερεάς (>200 μ), της Θεσσαλίας (>100 μ) και της Πελ/νησου (>300 μ) με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις και στα πεδινά της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Στερεάς οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Στην Ήπειρο, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά μετά το μεσημέρι και στη Θεσσαλία θα σημειώνονται ασθενείς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές θα σημειώνεται χιονόνερο και από αργά το απόγευμα τοπικές χιονοπτώσεις. 

Τι θα συμβεί τελικά στην Αττική

Σύμφωνα με τον κ.Ντάφη, στην Αττική, η κακοκαιρία «Λέανδρος» θα φέρει πρόσκαιρα τις χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 15/01 σε υψόμετρα πάνω από τα 400-500 μ. στα βόρεια του νομού.

Η μικρή αλλαγή στην πρόγνωση, όπως μας εξηγεί ο ίδιος είναι η εξής: «Εκεί που περιμέναμε χιονόπτωση στην Εθνική οδό, στο ύψος του Μαρτίνου/ Μαλακάσας, θα έχουμε τελικά λίγο χιονόνερο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Οι χιονοπτώσεις στην Αττική, δηλαδή, αύριο, θα περιοριστούν στα ψηλότερα σημεία του νομού. Το πρωί της Παρασκευής θα είναι λίγο πιο ζεστό τελικά για την Αττική, απ’ ο, τι περιμέναμε μέχρι χθες». 

Ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται το πρωί του Σαββάτου στην Αττική πάνω από τα 200-300 μ υψόμετρο. Στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού αναμένουμε εναλλαγές βροχής με χιονόνερο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται κάτω από τους 5°C με την αίσθηση του κρύου ακόμη χαμηλότερα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Η προγνωσιμότητα του καιρού μετά το Σάββατο 16/01 είναι μικρή και θα ενημερώσουμε στο meteo.gr την Παρασκευή για τις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν νέα φαινόμενα την Κυριακή 17/01. Επιπρόσθετα, από το βράδυ του Σαββάτου και μέχρι την Τρίτη 19/01 η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα κατρακυλήσει ακόμη και κάτω από τους -10°C σε αρκετές περιοχές, όπου θα εκδηλωθεί και ολικός παγετός.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις