Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Lockdown: Με το… κυάλι ο στόχος για να «ανοίξουμε» τα Χριστούγεννα!

lockdown δείκτης θετικότητας

«Τα πραγματικά κρούσματα μπορεί είναι διπλάσια ή τριπλάσια» λέει ο καθηγητής Βατόπουλος δείχνοντας πως η χαλάρωση του lockdown μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Ο «μαγικός» τριψήφιος που θα ανάψει το «πράσινο φως» και οι αριθμοί που προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

«Ο κορονοϊός εξακολουθεί και βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα και ουσιαστικά είναι εστίες πυρκαγιάς». Αυτό είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, την ώρα που ο “αόρατος εχθρός” εξακολουθεί να “θερίζει” ζωές, με 98 συμπολίτες μας να χάνουν τη μάχη μόνο το τελευταίο 24ωρο ενώ βρισκόμαστε σε καθεστώς καθολικού lockdown.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον πως 603 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ τα νέα κρούσματα που “έδωσε” ο κορονοϊός είναι 1.193. Στο κλίμα αυτό, «αν χαλαρώσει το lockdown κάθε τέτοια εστία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

click4more: Ανώμαλη προσγείωση από Εξαδάκτυλο! «Χαλάρωση μέτρων μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων» (video)

Μιλώντας στο Mega, τόνισε σχετικά για την χαλάρωση του lockdown πως «θα δούμε πως θα πάμε αυτή την εβδομάδα καθώς από τα 3.000 περίπου κρούσματα πήγαμε στα 1.500. Αν συνεχιστεί η μείωση είπε ότι ίσως στο τέλος μπορούμε να έχουμε μια αίσθηση για το πώς θα πάμε τα Χριστούγεννα. Ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων περί τα 200, 300, 400 θα είναι αρκετά ικανοποιητικός ώστε να αρθούν τα μέτρα».

Ο Βατόπουλος για το lockdown και την εστίαση

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης, ο καθηγητής είπε ότι υπάρχουν οι δυσκολίες που αναφέρουν και οι ιδιοκτήτες ότι να ανοίξουν για δέκα μέρες δεν έχει νόημα για αυτούς, για τις οποίες σας ενημέρωσε από χθες το newsit.gr. «Στόχος είναι να ανοίξει η οικονομία και να μην χρειαστεί να ξανακλείσει», είπε ο καθηγητής.

Και συνέχισε: «Για να γίνει αυτό πρέπει τα κρούσματα να είναι λίγα. Από την άλλη η συμπεριφορά όλων να έχει προσαρμοστεί επιτέλους στον νέο τρόπο λειτουργίας φορώντας μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις ώστε ο κίνδυνος να είναι όσο τον δυνατότητα μικρότερος. Σιγά – Σιγά τότε η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει».

Πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα;

«Ξεκινήσαμε τον Αύγουστο να έχουν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα πολύ διαφορετικά από τον Μάρτιο», είπε επίσης ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι η επιδημία ήταν πιο έντονη στην Βόρεια Ελλάδα. «Υπήρχε και η μεταφορά από τα βόρεια σύνορα κόσμου, είναι όλα υπό μελέτη. Γίνονται μελέτες για το τι έφταιξε. Νομίζω ότι φταίνε όλα μαζί. Τα πολλά κρούσματα και όπως σε πολλές μικρότερες πόλεις τα μέτρα δεν τηρήθηκαν όσο θα έπρεπε», συνέχισε.

click4more: Κορονοϊός: Κάτω από 300 κρούσματα σε Θεσσαλονίκη και Αττική μετά από καιρό!

Ερωτηθείς για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, εξήγησε ότι από τα λύματα έχουν «βγει» κάποιοι αριθμοί. «Από τον ΕΟΔΥ προκύπτει ότι το 25% με 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί. Άρα οι πραγματικοί ασθενείς μπορεί να είναι περισσότεροι. Θα έλεγα διπλάσιοι ή τριπλάσιοι σίγουρα», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι εφόσον κάποιος έχει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μπορεί να εκδηλώσει τη νόσο μέσα σε 14 μέρες. Ανεξαρτήτως εάν λοιπόν έχει κάνει τεστ ο κ. Βατόπουλος προτείνει ότι πρέπει «να καθόμαστε 14 μέρες καραντίνα»…

Δείτε όσα είπε για το lockdown και τα Χριστούγεννα

Πηγή: Mega.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις