Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Lockdown: Μόνοι στο σπίτι… τις γιορτές – Μπλόκα παντού για την τήρηση των μέτρων

lockdown
Φωτογραφία αρχείου

Σε ισχύ θα παραμείνει η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό αλλά και από… σπίτι σε σπίτι. Προβληματισμός για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων παρά το lockdown. “Όχι” στο άνοιγμα των σχολείων λένε οι λοιμωξιολόγοι.

Εδώ και καιρό, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά, λόγω του κορονοϊού, και δεν θα τα γιορτάσουμε όπως τις άλλες χρονιές.

Το μόνο που μένει, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα ληφθούν για τις ημέρες των γιορτών, μιας και δεν πρόκειται να έχει γίνει ολική άρση του lockdown.

Click4more: Κορονοϊός: Τέσσερις νομοί με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων – Πού εντοπίζονται οι 1882 νέες μολύνσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, η απαγόρευση μετακινήσεων θα είναι σε ισχύ, όχι μόνο μεταξύ νομών αλλά και… από σπίτι σε σπίτι, ώστε να αποφευχθούν οι διοργανώσεις ρεβεγιόν και πάρτι. Τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι έλεγχοι στους δρόμους θα είναι αυξημένοι και θα υπάρχουν παντού μπλόκα.

Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι τα μέτρα που θα αποφασίσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή θα είναι οριζόντια, δηλαδή θα ισχύουν για όλη την Ελλάδα.

Στο μεταξύ προβληματισμός επικρατεί για το γεγονός πως παρά το lockdown του τελευταίο μήνα τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Την Πέμπτη είχαμε 1882 νέες μολύνσεις και 100 συμπολίτες μας νεκρούς ενώ αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι στους 622.

Συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση

Να μην ανοίξουν ακόμα τα σχολεία εισηγήθηκε η ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό, κατά τη σημερινή (03.12.2020) συνεδρίαση της.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να επαναλειτουργήσει καμία βαθμίδα και το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Με τα κρούσματα κορονοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους να μην μειώνονται, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα έως τις 14 Δεκεμβρίου και με την επόμενη εβδομάδα πλέον να είναι «οδηγός» για το τι θα μας περιμένει 10 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Η μόνη αλλαγή σε όσα ζούμε από τις 7 Νοεμβρίου θα είναι ότι από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων με αμιγώς εποχικά είδη που έχουν ήδη χάσει μεγάλο μέρος της κίνησης που περίμεναν έως τα Χριστούγεννα.

Κορονοϊός: Στο “κόκκινο” η Θεσσαλονίκη με ασφυχτική πίεση στα νοσοκομεία

Παρά το lockdown η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται στο “κόκκινο” καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας το σύστημα υγείας το οποίο είναι ήδη στα όριά του.

Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μια άνιση μάχη με τον χρόνο, με τα κρεβάτια των ΜΕΘ να είναι γεμάτα και πολλούς ασθενείς Covid-19 να νοσηλεύονται σε απλά κρεβάτια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Meg συνολικά δέκα κρούσματα κορονοϊού ανιχνεύθηκαν στο δημοτικό βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός στη Θεσσαλονίκη μετά από τεστ που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Εντοπίστηκαν ασυμπτωματικοί έξι εργαζόμενοι και τέσσερα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδρυμα. Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξεχωριστό χώρο του δημοτικού βρεφοκομείου, ενώ οι υπάλληλοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Την ίδια στιγμή, το τρίτο θύμα από κοροωνοϊό θρηνεί η ΕΛ.ΑΣ, αφού ένας 55χρονος αστυνομικός κατέληξε στο νοσοκομείο της Κατερίνης χτυπημένος από κορονοϊό.

Πως θα γίνει ο εμβολιασμός

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης την παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και αναφέρθηκε και στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, λέγοντας ότι θα υπάρξουν 1018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και στόχος είναι να εμβολιάζονται σχεδόν 2 εκατομμύρια Έλληνες κάθε μήνα.

Click4more: Κορονοϊός: 25 κρούσματα σε 974 rapid test του ΕΟΔΥ σε όλη την Ελλάδα

Πιο αναλυτικά, σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊό, ο κ. Πέτσας τόνισε πως βρίσκονται στην τελική διαδικασία έγκρισης και θα είναι στην Ελλάδα ταυτόχρονα με τις άλλες χώρες της ΕΕ, δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Διέψευσε, μάλιστα, ότι υπάρχει καθυστέρηση και τόνισε πως «μακάρι να υπάρξει και επιτάχυνση» για τη διαδικασία προμήθειας του εμβολίου.

Επανέλαβε ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει σε δημόσιο εμβολιασμό και θα καλέσει και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και τους αρχηγούς τους στο ίδιο παράδειγμα προκειμένου να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για την ασφάλεια και την ανάγκη του εμβολιασμού.

Σε ερώτηση, μάλιστα, του newsit.gr, επισήμανε ότι δεν εκπλήσσουν τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν επιφυλακτικοί στις δημοσκοπήσεις, καθώς υπάρχει και αντιεμβολιαστικό κίνημα γενικότερα και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, όπως είπε, πρέπει να διαλυθεί το σπέρμα αμφισβήτησης και αυτό θα γίνει με την πράξη του πρωθυπουργού και τον εμβολιασμό των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων με ασφάλεια.

Click4more: Γιατί δόθηκε δεύτερη παράταση στο lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου – Πως θα πειστούν όλοι να κάνουν εμβόλιο

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι στο α’ τρίμηνο του 2021 θα γίνει επιπλέον καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό από την κυβέρνηση και σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει και η Κομισιόν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς, όπως τόνισε, μόνο με τη συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών θα νικηθούν οι θεωρίες συνωμοσίας.

Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην πειθώ και όχι στην υποχρεωτικότητα για το εμβόλιο και γι’ αυτό χαρακτήρισε θετική την απόφαση του ΣτΕ που εγκρίνει τη διαγραφή παιδιών από νηπιαγωγεία, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί.

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις