Ελλάδα

Νέα έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 21/10 στο Νομισματικό Μουσείο

«Τα πρόσωπα του χρόνου. Μετρώντας τον Χρόνο στον Ουρανό και τη Θάλασσα» ονομάζεται η περιοδική έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, στις 18:00 στο Νομισματικό Μουσείο και συνδιοργανώνεται από το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2013.

Η έκθεση, που αναπτύσσεται στη μικρή αίθουσα του πρώτου ορόφου του Ιλίου Μελάθρου, προβάλλει τη σημασία της έννοιας του Χρόνου, αναδεικνύοντας συγχρόνως «την προσπάθεια του ανθρώπου να δαμάσει τον χώρο και τον χρόνο, τον ουρανό και τη ζωή, τόσο για λόγους σχετικούς με την καθημερινή του ζωή, όσο και με τις επιστημονικές και ερευνητικές αναζητήσεις του ή με τις αναπάντητες αγωνίες και ανησυχίες του για το μέλλον» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Νομισματικού Μουσείου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο βασικές ενότητες: στην πρώτη με τίτλο «Μετρώντας τον χρόνο στον Ουρανό» θα παρουσιαστούν νομίσματα με τις παραστάσεις και τους συμβολισμούς των αστερισμών, των ζωδίων και των κυβερνητών-πλανητών ή του ζωδιακού κύκλου, ενώ στη δεύτερη ενότητα υπό τον τίτλο «Μετρώντας τον χρόνο στη Θάλασσα» παρουσιάζονται ευρήματα από ναυάγιο, όπως προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος, ρολόγια για τον υπολογισμό της ώρας, αντικείμενα που σχετίζονται με τη ναυσιπλοϊα και τη διαβίωση στο πλοίο.

Την έκθεση πλαισώνουν μοναδικά νομίσματα κυρίως Αλεξάνδρειας που εκδόθηκαν την περίοδο βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντωνίνου Ευσεβούς (138-161) από τη συλλογή του Νομισματικού Μουσείου, καθώς και ευρήματα υποβρύχιων ερευνών από το ναυάγιο του ΜΕΝΤΟΡΑ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Την έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 21 Ιανουαρίου 2014, πλαισιώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εικονική περιπλάνηση στο μουσείο της Honda

Επισκεφθείτε το μουσείο της Lamborghini από τον καναπέ του σπιτιού σας

Επιστολή της UNESCO για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Μαντέψτε που… πάει το Μουσείο της Ακρόπολης

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Δεν υπήρχε νομική δυνατότητα σύλληψης του 67χρονου» στην Αμφιλοχία λέει η αστυνομία «καρφώνοντας» την εισαγγελία
«Το προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε άμεσα στην εισαγγελική Αρχή, ωστόσο η νέα εισαγγελική παραγγελία δεν περιελάμβανε εντολή κράτησης», υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της
Το σπίτι όπου έμενε ο 67χρονος με τον 95χρονο πατέρα του στο Χαλκιόπουλο Αμφιλοχίας 1
Νίκος Πλακιάς για Λουίς Ενρίκε: Η τοποθέτησή του απαντά στο «πώς στέκεσαι όταν χάνεις το παιδί σου»
Ο Νίκος Πλακιάς, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό όσα είπε ο Ισπανός, απαντώντας στο πώς ένας γονιός μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια του μετά την απώλεια του παιδιού του
Ο Νίκος Πλακιάς
Κάηκε ζωντανός και απανθρακώθηκε ο άνδρας μέσα στο αυτοκίνητό του στο Μετς - Το «μυστήριο» με το καμινέτο
Το μυστήριο περιπλέκει ένα καμινέτο που βρέθηκε μέσα στο κόκκινο τζιπ και ερευνάται αν ήταν αυτό που προκάλεσε τη φωτιά που έκαψε ζωντανό τον μεσήλικα ιδιοκτήτη του οχήματος
Καμένο τζιπ στο Μετς 8