Ελλάδα

Συντάξεις: Τσεκούρι μέχρι 12%! Με ρήτρα ηλικίας οι μειώσεις – Ποιοι τη γλιτώνουν!

- Θα υπολογιστούν ξανά 2,6 εκατ. συντάξεις
- Από 3% έως 10% με 12% οι μειώσεις, κυρίως για όσους αποχώρησαν πρόωρα
- Μικρότερο το ψαλίδι για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τα 60
- Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους ΙΚΑ, Δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών

Μειώσεις στις συντάξεις μέσω επανυπολογισμού στις αποδοχές 2,6 εκατ. συνταξιούχων με ρήτρα ορίου ηλικίας και χρόνου ασφάλισης ετοιμάζει η κυβέρνηση, με τις περικοπές να κυμαίνονται από 3% έως 10% με 12% σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Τα ποσοστά των μειώσεων αλλάζουν αν το ηλικιακό όριο που θα ληφθεί υπόψη για τις μειώσεις ξεκινά από τα 50 ή αν ξεκινά από τα 55. Ανάλογα με το ποια θα είναι η ηλικία που θα ληφθεί ως κριτήριο για τη μείωση της σύνταξης, θα μεταβάλλονται και τα ποσοστά των περικοπών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, τα σενάρια των περικοπών περιλαμβάνουν όλες ανεξαιρέτως οι συντάξεις. Το αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις θα εξαρτηθεί από το αν θα επιλεγεί να περικοπούν συντάξεις από 600 ευρώ και πάνω ή οι νέες περικοπές θα ισχύσουν για όσους παίρνουν από 1.000 ευρώ και πάνω.

Από το νέο ψαλίδι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πιθανό να εξαιρεθούν μόνον οι πολύ χαμηλές συντάξεις, έως τα 600 ή τα 700 ευρώ καθώς οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα βασίζονται σε κοινωνικά κριτήρια.

Οι μειώσεις θα φτάσουν το 10%-12% για τους 50αρηδες που αποχώρησαν με λίγα ένσημα, ενώ το “ψαλίδι” θα είναι μικρότερο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τα 60. Τα λιγότερα αναμένεται να χάσουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ενώ μικρότερες αναμένονται οι απώλειες για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Από το “τσεκούρι” δεν γλιτώνουν ούτε και οι δικαιούχοι του ΟΑΕΕ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι 50αρδες, που αποχώρησαν με πλήρη σύνταξη από το Δημόσιο και από τα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών) με 25 έως 30 χρόνια ασφάλισης. Όσοι πήραν σύνταξη από τα 60 και μετά και είχαν περισσότερα χρόνια ασφάλισης, θα έχουν αναλογικά μικρότερες μειώσεις. Τα λιγότερα θα χάσουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Δεν τη γλιτώνουν ούτε οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, καθώς πάνω στο ποσό σύνταξης λαμβάνουν και 220€ επιπλέον, χωρίς να έχουν καταβάλει εισφορές.

Το κριτήριο της ηλικίας θα λειτουργεί αντίστροφα στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που αποχώρησαν μεν στα 65 ή στα 67, αλλά πλήρωσαν εισφορές μόνο για 15 χρόνια και ωστόσο παίρνουν σύνταξη που αντιστοιχεί σε εισφορές 25 ετών. Παράδειγμα: στο ΙΚΑ τα λίγα χρόνια ασφάλισης οδηγούν στη λήξη της κατώτατης σύνταξης των 486€. Για όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος δίνεται και ΕΚΑΣ 230€, σύνολο σύνταξη 716 ευρώ, ενώ άλλοι παίρνουν την ίδια σύνταξη με 25 ή 30 χρόνια εισφορών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τα αποκαλυπτικά μηνύματα του 63χρονου πριν πυροβολήσει τον κουμπάρο του στη Θεσσαλονίκη - «Ήθελε να με βγάλει από την μέση»
«Τον απείλησα ότι θα τον σπάσω στο ξύλο. Ήθελα να τον φοβερίσω να σταματήσει να ασχολείται με την γυναίκα μου», λέει ο φερόμενος ως δράστης που αναζητείται από τις αρχές
Περιπολικό της αστυνομίας σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης 1
Βίντεο ντοκουμέντο πριν από την επίθεση των κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή Αθηνών – Η ύποπτη μοτοσικλέτα και οι κινήσεις των δραστών
«Με χτύπησαν με τον πυροσβεστήρα στο πρόσωπο», λέει ο φοιτητής που τραυματίστηκε - Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι κουκουλοφόροι να ήταν και αυτοί φοιτητές της νομικής
Μοτοσικλέτα στον δρόμο 4