Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Άγιος Αχίλλειος: To γραφικό νησάκι στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας

Άγιος Αχίλλειος: To γραφικό νησάκι στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας

Ο Άγιος Αχίλλειος είναι νησίδα η οποία βρίσκεται στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας και απέxει 60 χλμ. από τη Φλώρινα και 65 χλμ. από την Καστοριά.

Το όνομά του έχει προκύψει από παραφθορά του ονόματος του Αγίου Αχίλλιου του Καππαδόκη (όπως είναι η κανονική ορθογραφία του ονόματος του), επισκόπου της Λάρισας κατά τον 4ο αιώνα. Στην τοπική κοινότητα Αγίου Αχιλλείου ανήκει επίσης και ο οικισμός Πύλη. Μέχρι το 1926 η νησίδα και ο οικισμός είχαν την επίσημη ονομασία Αχίλλειον.

Μία πλωτή πεζογέφυρα μήκους 650 μ. ενώνει τη στεριά με την γραφική νησίδα, όπου δεσπόζει η Βασιλική του Αγίου Αχίλλειου. Η πλωτή πεζογέφυρα στην Πρέσπα κατασκευάστηκε μόλις το 2000 και είναι η πρώτη που τοποθετήθηκε για πεζούς και ποδηλάτες σε ελληνική λίμνη.

Μέχρι τότε η πρόσβαση στο νησάκι γινόταν μόνο με βάρκα, ενώ μέχρι σήμερα οι ντόπιοι κάτοικοι που δεν ξεπερνάνε τους 20, εξακολουθούν να δένουν τα καΐκια τους στην μικρή προβλήτα του νησιού. Εξάλλου, δεν υπάρχει οδικό δίκτυο στον Άγιο Αχίλλειο, συνεπώς, πάνω στη νησίδα δεν θα συναντήσετε κανένα αυτοκίνητο.

Καθώς διασχίζετε την πεζογέφυρα μπορείτε να σταθείτε για να απολαύσετε τα γαλήνια νερά της λίμνης, καθώς και να παρατηρήσετε τα σπάνια είδη πτηνών. Άλλωστε, η λίμνη Μικρή Πρέσπα είναι ένα υγρότοπος διεθνούς σημασίας και τόπος ιδιαίτερης σπουδαιότητας για τις αποικίες αργυροπελεκάνων, καθώς και τόπος αναπαραγωγής άλλων υδρόβιων πτηνών, όπως ερωδιών και κορμοράνων.

Η νησίδα βρίσκεται -όπως και όλη η περιοχή της λίμνης- σε μεγάλο υψόμετρο που πλησιάζει τα 900 μέτρα, μεσοσταθμικά.

Στο νότιο τμήμα υπάρχει κορυφή που φθάνει τα 925 μέτρα, το υψηλότερο σημείο της νησίδας. Μαζί με το νησί Ιωαννίνων, είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδος.

Στο νησί υπήρχε ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με επιγραφές που ανακαλύφθηκαν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Λύκη. Στο νησάκι υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ., κτισμένη από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας και στην οποία φυλάσσονταν τα λείψανα του αγίου Αχιλλείου, όταν τα μετέφεραν εκεί τα βουλγαρικά στρατεύματα από τη Λάρισα.

Σήμερα, διασώζεται ένα μικρό τμήμα του ναού από την κόγχη του ιερού, ενώ στον χώρο της Βασιλικής διεξάγεται κάθε καλοκαίρι το μουσικό φεστιβάλ Πρέσπεια.

Άλλες εκκλησίες στο νησί είναι η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας), η βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας) και η εκκλησία της Παναγίας Πορφύρας, ενώ ένας μεγάλος σταυρός είναι τοποθετημένος στην κορυφή του λόφου του νησιού, απ’ όπου μπορείτε να δείτε την Μικρή Πρέσπα από ψηλά, έχοντας πανοραμική θέα για τα γύρω βουνά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις