Ελλάδα

Άγρια σφαλιάρα από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις φυλακές στην Ελλάδα – Μιλά για βασανιστήρια

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επικρίνει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο την Ελλάδα σε μια έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, υπογραμμίζοντας τα πολυάριθμα κρούσματα αστυνομικής βίας σε βάρος προφυλακισμένων προσώπων και τις πολύ κακές συνθήκες στις φυλακές.

Αντιπροσωπεία της CPT επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015 για να αποτιμήσει εάν οι συστάσεις που είχε κάνει σε προηγούμενες εκθέσεις της, το 2011 και το 2013, εφαρμόστηκαν, διαπίστωσε όμως ότι αντιθέτως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

«Η κατάσταση στις φυλακές έχει γίνει κρίσιμη και είναι απαραίτητη η λήψη επειγόντων μέτρων» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού σ’ αυτές και η χρόνια έλλειψη προσωπικού στην πλειονότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων, υπογράμμισαν οι ειδικοί της CPT.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σ.σ. το οποίο απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση), αλλά παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία υπογραμμίζει κυρίως την έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τους κρατούμενους.

Η CPT επίσης επικρίνει με έντονο τρόπο την ελληνική αστυνομία. Καλεί τις αρχές να αναγνωρίσουν πλήρως το «διαδεδομένο και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα των κακομεταχειρίσεων που διαπράττονται από την αστυνομία» και εισηγείται να δημιουργηθεί ένα σύστημα καταγραφής των ανακρίσεων της αστυνομίας σε ηχητικά αρχεία ή αρχεία βίντεο.

Η μεταχείριση των αλλοδαπών που βρίσκονται παράτυπα στην Ελλάδα επισημαίνεται επίσης ως σοβαρό πρόβλημα από την Επιτροπή. Στην έκθεσή της, καταγγέλλεται ότι αντιμετωπίζονται «από πολλές απόψεις ως ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων», ενώ επαναλαμβάνεται ότι οι παράτυποι μετανάστες θα έπρεπε να κρατούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
30 οι ποτισμένες με κοκαΐνη παλέτες δερμάτων του κυκλώματος στο Πικέρμι - Με ειδικούς διαλύτες και εξειδικευμένο χημικό η ανάκτηση των ναρκωτικών
Οι αναλυτές της δίωξης κάνουν λόγο για μία νέα μέθοδο που χρησιμοποιούν τα μεγάλα κυκλώματα της κοκαΐνης για να μεταφέρουν ναρκωτικά χωρίς να γίνονται αντιληπτά
Πικέρμι: 30 οι ποτισμένες με κοκαΐνη παλέτες δερμάτων – Με ειδικούς διαλύτες και εξειδικευμένο χημικό η ανάκτηση των ναρκωτικών 1
Τραγελαφικές ιστορίες στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Πτέρυγα μάχης έγινε ελαιώνας, η λίμνη Κάρλα χωράφι και περιοχές Natura βοσκοτόπια
Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα σε σχέση το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεπερνούν κάθε φαντασία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα»
Βοσκοτόπια 11
Σε ρυθμούς καύσωνα από την Κυριακή - Στους 42°C θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος την επόμενη εβδομάδα
Η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Τετάρτη με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιοχές όπως στη Χαλκίδα θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου
Άνθρωποι στην παραλία