Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ακραίος καύσωνας τον Αύγουστο: Τι λένε οι μετεωρολόγοι μετά το δημοσίευμα – φωτιά του Bloomberg

Ακραίος καύσωνας τον Αύγουστο: Τι λένε οι μετεωρολόγοι μετά το δημοσίευμα – φωτιά του Bloomberg

Ακραίος καύσωνας ενδέχεται να πλήξει τη χώρα και τον Αύγουστο, προέβλεψε στο Bloomberg η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Στο δεύτερο μισό του μήνα, η θερμοκρασία θα είναι πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, με μια προοπτική να έχουμε ξανά καύσωνα και συγκεκριμένα τιμές κοντά στο μέγιστο όλων των εποχών, δείχνουν τα μοντέλα της Υπηρεσίας για τον Αύγουστο.

Οι Έλληνες μετεωρολόγοι, δεν συμμερίζονται την εν λόγω δυσμενή πρόβλεψη για ακραίο καύσωνα.

Γιαννόπουλος: Άλλα δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία

Σχολιάζοντας τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος τόνισε ότι οι θερμοκρασίες θα είναι φυσιολογικές για την εποχή. Και όπως είπε χαρακτηριστικά ο «καιρός θα είναι χαρά Θεού» το επόμενο διάστημα. 

Εκτιμά ότι η εβδομάδα θα κυμανθεί σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται μια μικρή άνοδος του υδράργυρου.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε στην πρόγνωσή του μελετώντας τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, δεν επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη του Bloomberg ότι μετά τις 16 Αυγούστου θα υπάρξει κάποιο ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα μας.

«Προφανώς, βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ισχυρές καταιγίδες με πλημμυρικά φαινόμενα. Σε καμία περίπτωση όμως τα προγνωστικά στοιχεία δεν δίνουν κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε. 

Σχολιάζοντας το κείμενο του δημοσιεύματος που προκάλεσε την αντίδραση των Ελλήνων μετεωρολόγων, επισήμανε ότι ακόμα και μέσα στο κείμενο η επιστήμονας που μιλά αναφέρεται σε πιθανότητα για κύμα καύσωνα.

«Οι τίτλοι που μπήκαν και εδώ, που το άρθρο αναπαράχθηκε, και στο ίδιο το δημοσίευμα, ήταν υπερβολικοί. Και ίσως επηρεάσουν αποφάσεις τουριστών να επισκεφτούν τη χώρα μας, κάτι που προφανώς είναι εκτός από άδικο, αφού είναι αβάσιμο επιστημονικά, και επιζήμιο για την οικονομία της χώρας», σημείωσε.

Κολυδάς: Δεν υπάρχει ισχυρό σήμα για καύσωνα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

«Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά η Samantha Burgess δήλωσε στο Bloomberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όχι όμως ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες», έγραψε στο Twitter.

Αρναούτογλου: Δεν χρειάζεται πανικός 

Το ζήτημα ενός ενδεχόμενου πλήγματος στον τουρισμό της χώρας ανέδειξε και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3 Σάκης Αρναούτογλου, υπογραμμίζοντας πως δεν χρειάζεται πανικός κι εξηγώντας γιατί τα στοιχεία του Bloomberg δεν επαρκούν γι’ ασφαλή συμπεράσματα. 

«Σύμφωνα με το Bloomberg έρχεται νέος καύσωνας στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου. Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπως τη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας;», αναφέρει αρχικά σε ανάρτησή του και μεταξύ άλλων προσθέτει: 

«Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός καθώς μια τέτοια πρόγνωση: 

  • έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!
  • το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανά περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες! Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!», καταλήγει ο ίδιος. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις