Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Αλεξιάδης: “Κάνουμε το σταυρό μας για να είναι 5 οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ”! Καθησυχαστικός (;) για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Όλα δείχνουν πως δεν… γλιτώνουμε τις 4 δόσεις του ΕΝΦΙΑ
– Ο Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να καταβληθεί τον Αύγουστο η πρώτη δόση, ωστόσο ο στόχος αυτός συνοδεύεται από πολλά… αν
– Δεσμεύτηκε μεν ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, όμως παραδέχτηκε ότι ο νόμος προβλέπει δέσμευση της πρώτης κατοικίας
– Αποκάλυψε πως μέχρι τις 5 Αυγούστου θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια για το λαθρρεμπόριο καπνικών, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη
– Τι είπε για τα πρόστιμα σχετικά με το φοροδιαφυγή
– 25 Έλληνες ελεγκτές πάνε σήμερα στο Ντίσελντορφ για… εκπαίδευση στο πλαίσιο της λίστας Μπόργιανς

Στην τηλεοπτική εκπομπή mega σαββατοκύριακο μίλησε τηλεφωνικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης και ξεκίνησε δίνοντας… συγχαρητήρια στην εφοριακό που βούτηξε σε θάλασσα της Ρόδου για να συλλάβει μία επίσης γυναίκα φοροφυγά!

Δείχνει το μέχρι που θα φτάσουμε“, είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός για να συνεχίσει: “Ξεκινάμε από τους μεγάλους τζίρους και φτάνουμε μέχρι εκεί”.

Για τα έσοδα από την φοροδιαφυγή

Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσίευμα του Έθνους που κάνει λόγο για 30.000 φορολογικούς ελέγχους, ο Τρύφων Αλεξιάδης απάντησε: “Είχαμε μια μεγάλη αύξηση στα έσοδα από την φοροδιαφυγή, ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να χαθεί η μάχη των εσόδων”, ενώ σε ερώτηση για το αν έχουν οι εφοριακοί νομικό δικαίωμα για σύλληψη απάντησε: “Δεν κάνουν οι ίδιοι σύλληψη, αλλά ειδική κατηγορία εφοριακών μπορούν να κάνουν και συλλήψεις“.

Για τα πρόστιμα

“Είχαμε ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που έφτανε σε επίπεδα υπερβολής, δηλαδή είχε μεγάλα πρόστιμα αλλά μικρή εισπραξιμότητα. Γι’ αυτό επανεξερτάζουμε το πως αυτά τα έσοδα από τα πρόστιμα θα αυξηθούν. Άμεσα θα έρθει διάταξη που θα κάνει πιο αυστηρά τα πρόστιμα. Στον επιχειρηματία που δεν κόβει αποδείξεις, θέλουμε να του πούμε να συννενοηθεί με τον λογιστή του γιατί όταν γίνει ο έλεγχος θα πληρώσει περισσότερα” είπε στην συνέχεια σχετικά με τα πρόστιμα των ελέγχων για φοριοδιαφυγή.

Στην συνέχεια μάλιστα αφηγήθηκε μια… δική του περιπέτεια: “Πήγα για μπάνιο 7 η ώρα το απόγευμα και μου έφερε απόδειξη με τον αριθμό 43 και του λέω δεν ντρέπεσαι; Εδώ έχει 100 άτομα, δεν ήπιαν όλοι από ένα καφέ από το πρωί“;

Μέχρι τις 5 Αυγούστου τα τρία νομοσχέδια!

Αμέσως μετά ο Τρύφων Αλεξιάδης αποκάλυψε πως μέχρι τις 5 Αυγούστου θα έχουν ψηφιστεί τρία κρίσιμα νομοσχέδια.

“Η εντολή που έχουμε πάρει από τον πρωθυπουργό είναι μέχρι τις 5 Αυγούστου να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για το λαθρρεμπόριο καπνικών, για το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη” είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο 5% επιστροφής ΦΠΑ στα νησιά για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα τόνισε πως επειδή τα νησιά έχουν επιπλέον φορολογικά βάρη, η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης της νησιωτικότητας, με ένα από αυτά να κινείται σε αυτή τη λογική, ωστόσο τόνισε πως δεν μπορεί να πει ακριβώς σε τι επίπεδα θα κυμανθεί.

“Κάνουμε το… σταυρό μας για τον ΕΝΦΙΑ”

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και φυσικά το… καυτό ερώτημα, δηλαδή σε πόσες δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί, ο Τρύφων Αλεξιάδης απάντησε: “Περιμένουμε να κάνουμε την εκκαθάριση μέσα στον Ιούλιο για να έχουμε πέντε δόσεις, ξεκινώντας από τον Αύγουστο. Εάν δεν προλάβουμε και γίνει εκκαθάριση τον Αύγουστο, η πρώτη δόση πάει τον Σεπτέμβριο, κάτι που δεν θέλουμε”.

Τόνισε ακόμη πως με βάση το νόμο προβλέπονται μόνο μηνιαίες δόσεις και δήλωσε πως για να αλλάξει το πλαίσιο νόμου (σ.σ. ούτως ώστε να “σπάσουν” οι μηνιαίες δόσεις) θα πρέπει να γίνει… διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός αποκάκλυψε πως εάν ήταν απόλυτη η Κυβέρνηση στην προθεσμία της 30/6 (σ.σ. για τις φορολογικές φηλώσεις) θα έπρεπε να βάλει πρόστιμα σε ένα εκατομμύριο φορολογούμενους για τις εκπρόθεσμες υποβολές, ενώ για μία ακόμη φορά χαρακτήρισε ανέκδοτο το ενδεχόμενο νέας παράτασης.

Όσο για το πότε θα… ξέρουμε πόσες τελικά θα είναι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, απάντησε: “Θα ξέρουμε σίγουρα μέσα στο επόμενο σαββατοκύριακο πότε θα ξεκινήσουν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Τελειώνουν οι φορολογικές δηλώσεις, κάνουμε την εκκαθάριση, κάνουμε το σταυρό μας να μην έχουμε προβλήματα και να έχουμε την πρώτη δόση τον Αύγουστο“.

Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Ένα ακόμη θέμα που δημιουργεί τεράστια ανησυχία σε εκατομμύρια φορολογούμενους, είναι αυτό των πλειστηριασμών πρώτης κατιοκίας.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης εμφανίστηκε μεν κατηγορηματικός στο ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, ωστόσο παραδέχτηκε πως ο νόμος προβλέπει πως μπορεί να γίνει δέσμευση της πρώτης κατοικίας.

“Δεν έχει αλλάξει η νομοθεσία από τον Ιανουάριο του 2015. Υπήρχε αυτή η νομοθεσία όλα αυτά τα χρόνια και προβλέπει πως για τα χρέη στο Δημόσιο δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία. Δεν θα ενεργοποιηθεί αυτή η πρόβλεψη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Τρύφων Αλεξιάδης παραδέχθηκε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνεται πληρωμή χρεών με… ακίνητα, ενώ αποκάλυψε πως σήμερα 25 Έλληνες ελεγκτές (και την άλλη εβδομάδα ακόμη 25) θα μεταβούν στο Ντίσελντορφ όπου θα γίνει εκπαίδευση σχετικά με τη λίστα Μπόργιανς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε