Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αλλαγή ώρας 2018: Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή

Αλλαγή ώρας 2018

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας 2018 ξεκινά! Διαβάστε πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή, πότε καθιερώθηκε και γιατί.

Μη μπερδευτείτε! Τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου αλλάζει η ώρα και γυρνάμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Διαβάστε ακριβώς πότε αλλάζει η ώρα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αλλαγή ώρας 2018.

Αλλαγή ώρας 2018: Πότε αλλάζει η ώρα

Πότε αλλάζει η ώρα; Συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, θα γυρίσουμε το ρολόι μας ώστε να δείχνει 04:00. Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin). Την πρότεινε σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας. Ωστόσο, υπάρχει πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα!

Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett) στο άρθρο του «Waste of Daylight». Δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Αν και πραγματοποιήθηκε τελικά η ιδέα του, τελικά δεν κατάφερε να την δει να πραγματοποιείται, γιατί πέθανε το 1915.

Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα ήταν από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε, λόγω δυσαρέσκειας του κόσμου.

πότε αλλάζει η ώρα

Πότε εφαρμόστηκε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932. Συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Γιατί αλλάζει η ώρα και γιατί μπορεί να είναι η τελευταία φορά…

Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας. Αποτέλεσμα; Η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα, καλείται να αξιολογήσει το σύστημα, μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της κατάργησής της. Βασικό επιχείρημα; Πλήττει την υγεία των πολιτών.

Πολλοί ωστόσο κάνουν λόγο για κατάργηση της αλλαγής ώρας. Μάλιστα, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, έπειτα από εξέταση επιστημόνων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχές στον ύπνο.

«Είναι γνωστό ότι τόσο ο ύπνος όσο και μια σειρά από άλλες βιολογικές παραμέτρους (π.χ. αυξομείωση της κορτιζόλης, μελατονίνης κ.α. ενδογενών ουσιών), οι λεγόμενοι Κιρκάδιοι ρυθμοί, καθορίζονται από τον κύκλο μέρα-νύχτα, φως- σκοτάδι. Η εναλλαγή αυτή του φωτός με το σκοτάδι και η ηλιοφάνεια, έχει τεκμηριωθεί ότι σχετίζονται με την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Διαμορφώνουν δηλαδή την διάθεση, την απόδοση και την λειτουργικότητά του», αναφέρει χαρακτηριστικά η Έλενα Τσιόλκα, Ψυχίατρος και Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας του Ύπνου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις